Kako naj bi Mayerjeva privarčevala dragocene milijone

Marissa Mayer, ki je na čelu Yahooja, je predstavila podrobnejši načrt, kako naj bi rešila podjetje, hkrati privarčevala in ponovno ustvarila dobičkonosno podjetje. S takšnim namenom je na čelo podjetja prišla štiri leta nazaj, a kot kaže njene poteze niso uspešne.
Kako naj bi Mayerjeva privarčevala dragocene milijone

Marissa Mayer napoveduje nova odpuščanja (Vir slike: YouTube).

Podjetje je potrdilo, da bo odpustilo še 15 odstotkov svoje trenutne delovne sile, kar pomeni okoli 1.600 ljudi, zaprli bodo pet pisarn, in sicer v Dubaju, Mexico Cityju, Buenos Airesu, Madridu in Milanu. Ostalo bo okoli 9 tisoč zaposlenih oziroma približno 40 odstotkov zaposlenih manj kot leta 2012.

Pravzaprav varčevanje in nižanje stroškov prihaja vsaj tri leta prepozno. V skoraj dvournem nagovoru je Marissa Mayer predstavila načrt, kako poenostaviti delovanje podjetja in se osredotočiti na področja, ki bi jim prinesla rast in prihodke. Med napovedovanjem svetle prihodnosti pa je vendarle priznala tisto, kar je bilo predvsem investitorjem že nekaj časa jasno: da se je podjetje znašlo v pravi zmedi. »Vsem je jasno, da je naša situacija kompleksna,« je dejala. Kompleksna pa bo tudi njihova strategija za povečanje vrednosti podjetja.

Težava je tudi v tem, da se je večina delničarjev odločila, da je tudi najboljša različica Yahooja brez vrednosti. Njegova tržnost vrednost je danes ocenjena na okoli 27 milijard dolarjev. Časa za izboljšanje je bilo na pretek. Ko je v prostore Yahooja vstopila leta 2012, ji je Marc Andreessen svetoval, naj takoj odpusti okoli 10 tisoč od okoli 18 tisoč delavcev. V ta korak je zdaj primorana.

Investitorji ji očitajo, da se je, namesto da bi odpuščala, raje podala v negotove vode in trošila denar tam, kjer ga ne bi smela. Tako je recimo dobro milijardo porabila za nakup Tumblrja, ki ga je zdaj ocenila za nespametno potezo. Stran, ki jo je Yahoo kupil leta 2013 za 1,1 milijona dolarjev, po njenih besedah ni prinesla takšnega uspeha, kot so ga prvotno načrtovali.

Očitali so ji tudi nakup pravic za TV oddajo Community, ki je bila pozneje odpovedana, med bolečimi očitki pa je bila tudi zaposlitev Katie Couric, ki je letno prejemala 10 milijonov dolarjev plače. Njen doprinos podjetju namreč ni bil premo sorazmeren prejeti plači.

Kot da kritik ni bilo dovolj, so investitorji odprli še zgodbo iz medijev. Ti so namreč poročali, da je Mayerjeva za zabave namenila 7 milijonov dolarjev in 450 milijonov dolarjev na leto za hrano delavcev. Mayerjeva je kritike zavrnila, dejala je, da so bile te ocene pomnožene s faktorjem tri. A vseeno, če znesek delimo s tri – zabava, za katero se nameni 2 milijona dolarjev, tudi za več kot 10 tisoč zaposlenih, se sliši precej ekstravagantna, so kritični ameriški mediji.

Z novim načrtom, zlasti z odpuščanji, naj bi Yahoo letno privarčeval okoli 400 milijonov dolarjev, prva odpuščanja naj bi se zgodila že v prvem četrtletju letošnjega leta. Vse več je govora tudi o prodaji nestrateškega premoženja, omenja se prodajo patentov in nepremičnin. Z omenjeno prodajo naj bi Yahoo zaslužil vsaj milijardo dolarjev. Na račun omenjenega načrta naj bi podjetje doseglo pospešeno rast že prihodnje leto oziroma leto pozneje.

Yahoojevi deli oziroma storitve naj bi v kratkem dobile nov fokus (ali pa jih bodo enostavno ugasnili), tako bosta spremembe doživeli tudi storitvi Flickr in Answers, z vidika uporabnika se bodo bolj osredotočili na področje novic, športa, življenjskega sloga in financ, in sicer zlasti na razvitih trgih, kot so ZDA, Kanada, Nemčija, Velika Britanija, Hong Kong, Tajvan. Za oglaševalce bo prilagodil svoji glavni ponudbi Gemini in BrightRoll.

Yahoojevi prihodki so se v zadnjem četrtletju glede na enako obdobje leto prej povečali za 1,6 odstotka na 1,27 milijarde dolarjev, a ob tem je podjetje utrpelo 4,43 milijarde dolarjev izgube. V enakem obdobju lani je podjetje zabeležilo 166,3 milijona dolarjev dobička.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu. Preberite več >>

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani

Virtualna pisarna v Ljubljani. Uredimo takoj. Prenos sedeža na naši VEM točki v 5 min. Skeniranje, prepošiljanje pošte. Največ zadovoljnih strank. Vse v ceni. Preberite več >>

Startup pravnik

Startup pravnik

Startup pravnik pogosto naleti na primere mladih podjetnikov ali ekip, ki imajo razvito idejo ali produkt in so pred kratkim vstopili na trg z odličnim produktom, zagreto ekipo in rastočo prodajo. Kaj pa, če na podjetje pogledamo s formalnopravnega vidika: je res vse tako, kot mora biti? Preberite več >>

Registracija blagovne znamke

Registracija blagovne znamke

Blagovna znamka je tako rekoč srce in duša vsakega uspešnega podjetja. Lahko predstavlja ugled, prestiž, kakovostno blago ali storitve, obljubo po napredku in nečem novem, zvestobo, konsistentnost. Njen bistveni element, celo cilj, je prepoznavnost. Preberite več >>


S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

S podjetjem Vistion do individualnih rešitev strojnega vida

Mlado zagonsko podjetje Vistion od leta 2015 naročnikom ponuja individualne avtomatizirane rešitve strojnega vida. Pogovarjali smo se z direktorjem Rokom Miheljem. Preberite več >>

Partnerstvo med Lufthanso in startup-om Winding tree

Partnerstvo med Lufthanso in startup-om Winding tree

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa se je povezal s švicarskim podjetjem z namenom, da bi tehnologijo Ethereum prenesel v letalsko industrijo. Preberite več >>

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Prva kripto država na svetu – Slovenija ali Estonija?

Estonija je na dobri poti, da postane prva kripto država na svetu. Slovenski premier pa je napovedal, da bo Slovenija postala najbolj prepoznavna blockchain destinacija v Evropski uniji. Preberite več >>

Kažipot za varnost na spletu

Kažipot za varnost na spletu

Center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT je oblikoval priročnik Kažipot za varnost na spletu, ki vključuje 10 nasvetov za mala podjetja. Preberite več >>

Video: »Tehnologija blockchain bo vplivala na skoraj vse procese v dejanski ekonomiji«

Video: »Tehnologija blockchain bo vplivala na skoraj vse procese v dejanski ekonomiji«

V zadnjem času se tehnologija veriženja blokov hitro širi na različna področja. Kakšen potencial ima ta tehnologija, si oglejte v zanimivem intervjuju. Preberite več >>

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje