Kako naj socialni podjetniki premagajo konkurenco?

Socialno podjetništvo je v Sloveniji še v povojih, medtem ko je v tujini že močno razvito. Od ostalih podjetij se socialno podjetje razlikuje po tem, da osnovni namen njegove ustanovitve ni ustvarjanje dobička, ampak služenje širši javnosti.
Kako naj socialni podjetniki premagajo konkurenco?

Kako naj socialni podjetniki premagajo konkurenco? (Vir slike: sxc.hu)

Prvotni namen socialnega podjetja je skrb za javni interes, za večjo kakovost življenja ljudi, za solidarnost in razvoj dobrih odnosov med ljudmi ter odpravo dela na črno.

V Sloveniji je možnost ustanovitve socialnega podjetja postala realna šele s sprejetjem Zakona o socialnem podjetništvu (ZSocP), ki je v veljavo prišel s 1. januarjem 2012. Po drugi strani pa je socialno podjetništvo v tujini že močno razvito in čedalje bolj razširjeno. Temu primerno velika je tudi konkurenca, s katero se soočajo socialni podjetniki.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako uspeti v svetu socialnega podjetništva in kako premagati konkurenco, preden vas izrinejo iz poslovnega sveta.

1. Dobro preučite, kaj socialno podjetništvo sploh pomeni

V tujini so že močno razširjeni razni študijski programi, ki ponujajo izobrazbo na področju socialnega podjetništva. Obstajajo tudi tečaji, ki združujejo ljudi, kateri si želijo boljši svet brez lačnih, žejnih in brezdomnih ljudi. Z udeleževanjem podobnih srečanj lahko spoznate svojo bodočo ekipo sodelavcev, ki vam bodo pomagali tudi kasneje v podjetju.

2. Povežite se z ljudmi, ki vam lahko pomagajo

Močne poslovne povezave se velikokrat izkažejo za ključne za uspeh podjetja. V tujini niso redke mednarodne konference, na katerih poteka mreženje socialnih podjetnikov. Močne vezi z neprofitnimi organizacijami lahko vzpostavite tudi prek prostovoljnega dela, ki vas bodo v zameno za pomoč morda tudi ustrezno izobrazile.

Socialno podjetje (so.p.) je oblika podjetniške dejavnosti, ki v Evropski uniji zaposluje že okrog 10 odstotkov delavcev!

3. Razmislite o spremembi kariere

Imate morda že podjetje, pa razmišljate o preoblikovanju v socialno podjetje? Tovrstna preoblikovanja v tujini niso redkost, porast lahko sčasoma pričakujemo tudi v Sloveniji. Trenutna ekonomska situacija je omenjene spremembe sicer nekoliko upočasnila, a sčasoma se bodo razmere zagotovo izboljšale.

4. Izboljšajte svojo predstavitev

Odlična predstavitev podjetja je ključnega pomena za uspešno pridobivanje investitorjev in sodelavcev. A pomembno je, da ohranite realen pogled na svet in na to, kar lahko zares dosežete. Ključ za dobro predstavitev je natančno poznavanje svojega podjetja, konkurence in panoge nasploh. Več o tem, kako napraviti čimboljšo predstavitev, si preberite v članku Podjetnica, ki zmaga na vsakem startup tekmovanju >>

Vir: Young Entrepreneur

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje