Kako ne uničiti brainstorminga

Brainstorming ali viharjenje možganov je odlična metoda za ustvarjanje novih idej in rešitev. Žal obstaja veliko načinov, s katerimi lahko uničite učinkovitost metode. Na kaj morate paziti in kako lahko spodbujate kreativnost in pridobivanje novih idej?
Kako ne uničiti brainstorminga

Kako ne uničiti brainstorminga (Vir: HubSpot.com)

Poglejte si, katere so pogoste napake, ki jih morate prepoznati, kateri stavki najpogosteje uničijo brainstorming in kako lahko spodbudite pridobivanje novih idej.

Prepoznajte napake, ki jih delate med brainstormingom

1. napaka: Potreba po vključenosti in povezanosti

Ljudje potrebujemo občutek vključenosti in povezanosti, zato mislimo, da morajo biti naše ideje podobne drugim. Če želite priti do novih idej, se morate znebiti potrebe po vključenosti in dopustiti, da na dan privrejo tudi ideje, ki so na videz manj privlačne.

2. napaka: Mislite, da imate pravo idejo

Druga napaka je, da ste trdno prepričani, da poznate pravi odgovor. To krepi lažen občutek inteligence in dobre presoje, kar vas vodi v začaran krog ene in iste ideje.

Kateri so najpogostejši stavki, ki uničujejo brainstorming

1. “Zbrali smo se, sedaj pa na plan s svojimi idejami.”

Viharjenje možganov spodbuja zgolj dominantne ljudi

Skupine zavirajo kreativno mišljenje posameznikov. Ker v skupinskih seansah z govorjenjem prevladujejo dominantne osebe, so do izražanja svojih idej prikrajšani vsi ostali. Brainstorming bo bolj učinkovit, če boste vsaki osebi dali nekaj minut časa, da si zapiše ideje na papir in se šele potem načne skupinska razprava.

2. “Najti moramo eno odlično idejo.”

Če boste udeležencem položili, naj se osredotočijo na eno odlično idejo, boste ohromili ustvarjalnost. Cilj brainstorminga je pridobiti veliko različnih idej in ne ene odlične. Zmagovalne ideje naj se zberejo šele na koncu seanse in ne med njo.

3. “Naj najprej povem svoje ideje.”

Vodje pred začetkom seanse pogosto radi izrazijo svoje ideje, s čimer pa udeležencem že določijo okvir, znotraj katerega naj razmišljajo. Vodja naj le opredeli problem, nato pa naj se drži v ozadju.

4. “To smo že poskusili/Naš način dela je drugačen/To je predrago.”

Takšni stavki uničujejo ideje. Med ustvarjanjem idej naj ne bo prostora za mnenja in odločitve.

Preberite še: Kako organizirati virtualni brainstorming

Kako do novih idej

1. Pomislite na najslabšo idejo

Znebite se strahu, da bi izpadli neumni. Nobena ideja ni slaba ideja. Raziskave celo kažejo, da najslabše ideje lahko postanejo povod za najboljše zamisli, na katere prej ne bi nihče pomislil.

2. Pustite idejam, da privrejo na svet

Ne čakajte na navdih ali popolno rešitev. Naj vas negativni komentarji ne ustavijo. Znebite se ponavljajočih se vzorcev in pustite svojim mislim, da prestopijo meje običajnega. Če se boste počutili neprijetno in vas bo strah, boste vedeli, da ste na pravi poti.

3. Naj udeleženci ne bodo priklenjeni na stole

Udeleženci imajo pogosto občutek, da je njihovo mesto omejeno na stol. Naj se zavedajo, da je gibanje ne samo dovoljeno, temveč celo zaželjeno, saj ustvarja energijo in kreativno razmišljanje. Pustite jim, da hodijo, sedijo na tleh ali celo skačejo.

Če si udeleženci ne upajo vstati s stolov, jim dajte kratek odmor za zbistritev misli. Med odmorom iz prostora odstranite vse stole.

Vir: entrepreneur.com in fastcompany.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje