Kako oblikovati potrditvena sporočila za povečanje prodaje

Trženje prek elektronske pošte velja za najbolj učinkovit način povečevanja prodaje. V tem kontekstu so potrditvena elektronska sporočila pogosto premalo izkoriščen način komunikacije med podjetji in strankami. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako jih izkoristiti v svoj prid.
Kako oblikovati potrditvena sporočila za povečanje prodaje

Kako oblikovati potrditvena sporočila, da bodo pripomogla k vašemu uspehu? (Vir slike: Unsplash)

V prejšnjem prispevku Zakaj so potrditvena sporočila ključnega pomena za vaš uspeh smo predstavili transakcijska in potrditvena elektronska sporočila, njihov pomen za stranke ter značilnosti, ki jih imajo uspešna potrditvena sporočila. V tem prispevku pa vam ponujamo konkretne nasvete, kako oblikovati potrditvena sporočila, ki bodo pripomogla k povečanju prometa in višjim prihodkom.

Zakaj je pomembno izkoristiti potrditvena sporočila?

Potrditvena sporočila podjetjem omogočajo individualno komunikacijo s strankami, hkrati pa je njihov cilj informiranje, ne pa privabljanje strank nazaj na spletno stran podjetja. Potrditvena sporočila večinoma ne vključujejo pozivov k nadaljnji komunikaciji, čeprav predstavljajo odlično priložnost za poglabljanje odnosa s strankami.

Potrditvena sporočila so del t. i. kritičnih točk življenjskega cikla potrošnikov. Tako na podlagi potrditvenih sporočil podjetje pridobi nove informacije o tem, na kateri točki se stranke nahajajo in česa si želijo. Pridobljene podatke lahko uporabite za oblikovanje dodatnih ponudb, ki bodo pritegnile njihovo pozornost.

Kako lahko oblikujete svoja potrditvena sporočila, da jih boste čim bolj izkoristili?

V nadaljevanju predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri oblikovanju potrditvenih sporočil, vzdrževanju odnosov s strankami in povečanjem prodaje.

Dizajn

 • Dizajn vaših sporočil naj se ujema s celostno podobo vaše blagovne znamke, saj je ključno, da so vaše objave na vseh platformah prepoznavne in dosledne.
 • Vaša sporočila naj bodo prilagojena za branje na mobilnih napravah, saj posamezniki že približno polovico elektronskih sporočil preberemo na tak način. Kljub temu pa le 56 odstotkov blagovnih znamk svoja sporočila prilagaja mobilnim napravam.
 • Ne pozabite na optimizacijo sporočil za ogled brez slik, preverite, ali vse povezave vodijo na prave pristajalne strani, in preglejte sporočilo, da v njem ne bo neželenih tipkarskih in slovničnih napak. Ti kriteriji so osnova za nadaljnje delo.
 • Napredovanje svojih strank lahko prikažete s t. i. sledenjem dogodkom (angl. event tracking). S sporočili na to temo lahko stranke spodbudite k nadaljnjim korakom, saj posamezniki radi končamo, kar smo začeli.
 • Svojemu elektronskemu sporočilu dodajte povezave do svojih profilov na družabnih omrežjih. Sporočila, ki vključujejo povezave do družabnih omrežij, se lahko pohvalijo s kar 55 odstotki več klikov kot sporočila brez povezav.

Primer potrditvenega sporočila s povezavami do profilov na družabnih omrežjih. (Vir slike: Really Good Emails)

 • Dodajte tudi povezave do možnosti prejemanja elektronskih novic, če vaše stranke želijo prejemati obvestila o novih ponudbah ali ekskluzivne vsebine.
 • Dodajte tudi povezavo do službe za pomoč strankam. Svojim strankam olajšajte dostop do svojih zaposlenih.
 • Ne pozabite na povezavo do sistema za sledenja pošiljki. Tako boste zmanjšali negotovost in zaskrbljenost strank, če se bo sporočilo o potrditvi oddaje pošiljke izgubilo na poti do njih. Poleg tega se lahko sporočila, ki vsebujejo povezavo do sledenja pošiljki, pohvalijo s skoraj 50 odstotki več klikov kot ostala sporočila.

Personalizacija

 • V sporočilo, s katerim potrjujete nakup izdelka, dodajte povezave do sorodnih oziroma povezanih izdelkov ali storitev. Če je na primer vaša stranka kupila drag pametni telefon, lahko v potrditveno sporočilo vključite možnost zavarovanja naprave, zaščitne ovitke ali druge dodatke. Ali kot prikazuje spodnji primer: v potrditveno sporočilo za nakup športnih copat vključite ponudbo nogavic in vezalk.

Primer potrditvenega sporočila s povezano ponudbo. (Vir slike: Shopify)

 • Uporabljajte napovedovalne modele (angl. predictive models), ki oblikujejo individualizirana priporočila za vaše stranke na podlagi njihovega predhodnega obnašanja. Takšne personalizirane dinamične vsebine v vaših sporočilih lahko povečajo vaše prihodke iz trženja prek elektronske pošte za več kot 150 odstotkov.

Posebna ponudba

 • V potrditveno sporočilo dodajte posebno ponudbo, popust ali promocijsko kodo, da boste spodbudili nadaljnje nakupovanje. Kar 44 odstotkov strank namreč opravi svoj drugi nakup pri nekem ponudniku zaradi promocijskega sporočila.

Primer potrditvenega sporočila s ponudbo za dodatni popust. (Vir slike: Vero)

Zadeva

 • Zadeva vašega sporočila mora biti jasna, hkrati pa prejemniku ne sme izdati vseh informacij, ki se skrivajo v sporočilu. Vsebino sporočila naj tako le napove, ne pa popolnoma razkrije – tako boste zagotovili visoko stopnjo odpiranja.

Vir: EDMdesigner

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Spodbudite prejemnike svojih elektronskih sporočil k odzivu!

Spodbudite prejemnike svojih elektronskih sporočil k odzivu!

Elektronska pošta je eden najpomembnejših sodobnih trženjskih kanalov. Vendar je takšna komunikacija prepogosto enosmerna. Spodbudite prejemnike k odzivu! Preberite več >>

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

10 pravil za učinkovito pošiljanje elektronske pošte

Vsi podjetniki se dnevno soočajo z ogromnimi količinami elektronske pošte – pravzaprav bi lahko svoje delovne dneve v celoti posvetili odgovarjanju na prejeta sporočila. V prispevku predstavljamo, kako lahko sebi in drugim olajšate pošiljanje in prejemanje uvodnih sporočil. Preberite več >>

Pravni vidiki e-marketinga

Pravni vidiki e-marketinga

E-marketing je v Sloveniji čedalje bolj razširjen. To ne preseneča, saj je preprost, poceni in včasih celo učinkovit. Njegove najpogostejše pojavne oblike so internetni marketing, marketing na socialnih omrežjih, mobilni marketing in e-poštni marketing. Preberite več >>

S spodnjimi nasveti izboljšajte stopnjo odprtih elektronskih sporočil

S spodnjimi nasveti izboljšajte stopnjo odprtih elektronskih sporočil

Pridobivanje kontaktnih podatkov potencialnih strank je pomembno, toda veliko število elektronskih naslovov vam ne bo prav nič koristilo, če vaša sporočila ne bodo prebrana. Če se boste pravilno lotili email marketinga, teh težav ne bi smeli imeti. Preberite več >>

V letu 2017 do uspeha s pomočjo vsebinskega marketinga

V letu 2017 do uspeha s pomočjo vsebinskega marketinga

V letu 2017 boste nekaj svoje pozornosti zagotovo morali nameniti tudi vsebinskemu marketingu (ang. content marketing). Gre za marketinško taktiko, ki se kot najbolj učinkovita izkaže predvsem na področju povečevanja prodaje in prepoznavnosti blagovne znamke. Preberite več >>

Kako oblikovati zahvalno stran, da bo ustvarila večjo prodajo?

Kako oblikovati zahvalno stran, da bo ustvarila večjo prodajo?

Zahvalne strani so pomemben del prodajnega lijaka. Seveda vsaka rešitev ni primerna za vsako podjetje, zato pred oblikovanjem zahvalne strani razmislite o tem, kaj želite z njo doseči. Pri povečanju prodaje s pomočjo zahvalne strani vam lahko pomagajo naslednji nasveti. Preberite več >>

Zakaj je vaša zahvalna stran neizkoriščen kanal prodaje?

Zakaj je vaša zahvalna stran neizkoriščen kanal prodaje?

Za pridobivanje novih kontaktov in potencialnih strank verjetno v vašem podjetju zapravite veliko sredstev. Če želite povečati donosnost konverzij, namenite nekaj časa in dela oblikovanju kvalitetnih in privlačnih zahvalnih strani – hitro boste opazili povečanje prodaje. Preberite več >>

Časovnica predpriprav za uspešno Indiegogo kampanjo

Časovnica predpriprav za uspešno Indiegogo kampanjo

Statistika pravi, da so daleč najbolj uspešne tiste kampanje zbiranja sredstev na Indiegogu, ki že v prvem tednu dosežejo vsaj 30 odstotkov končnega zastavljenega cilja. V nasprotnem primeru se verjetnost, da bodo uspešne, zmanjša za kar 47 odstotkov. Preberite več >>

Veste, zakaj vaše stranke zapuščajo košarico?

Veste, zakaj vaše stranke zapuščajo košarico?

Da bo uporabnik zapustil košarico prej, kot bo opravil nakup, obstaja precejšnja verjetnost. Po analizah strokovnjakov se stopnja verjetnosti za zapuščeno košarico giblje nekje med 68 in 74 odstotkov. Preberite več >>

10 napak, ki jih počnete z vsebinskim marketingom

10 napak, ki jih počnete z vsebinskim marketingom

Vsebinsko trženje je izjemno pomemben del spletnega trženja. V zadnjem času je postalo tudi eno najbolj priljubljenih sredstev za pridobivanje kontaktov. Da bi zagotovili, da bo vaše vsebinsko trženje uspešno, pa se morate zadeve lotiti na pravi način, kar ni vedno preprosto. Preberite več >>

Oznake: ,