Kako ostati motiviran pri delu od doma?

Delo od doma ima svoje prednosti, a tudi slabosti. Resda se ljudje, ki delajo od doma, ne soočajo s stalnimi pritiski nadrejenih, a imajo pogosto slabo vest, ker ne opravijo zastavljenih ciljev, saj jim manjka motivacije in pozornosti. Kako torej ostati motiviran pri delu od doma?
Kako ostati motiviran pri delu od doma?

Kako ostati motiviran pri delu od doma? (slika: sxc.hu)

1. Vzemite si odmor

Ko se zalotite pri tem, da vam misli odtavajo, vstanite in za nekaj minut prenehajte z delom. Opravite kakšen telefonski klic, odgovorite na elektronsko pošto ali pa odidite po kruh in mleko v trgovino. Če kruha ne potrebujete, opravite nekaj vaj za razgibavanje ali pa pobrišite tla in posesajte dnevno sobo. Ko boste končali, boste ugotovili, da ste polni zagona in ponovno pripravljeni na delo.

2. Razdelite si delo

Včasih se je težko lotiti določenih projektov. Ali so preprosto preveč dolgočasni ali pa preveč zapleteni, da bi se jih lotili z veseljem. Rešitev je preprosta – projekt si razdelite na več manjših delov in si zastavite cilj, da dnevno opravite enega izmed manjših delov.

Čez čas boste ugotovili, da ste projekt skoraj že v celoti opravili! Zavedajte se, da je začetek najtežji – ko ste enkrat naredili prvi korak, ste skoraj že na cilju!

3. Naredite seznam

Najbolj uspešni ljudje na svetu težko živijo brez seznamov. Pisanje seznamov je navada, ki lahko hitro postane tudi del vašega vsakdanjika. Potrebujete le nekaj volje na začetku in kmalu se boste začeli spraševati, kako ste do zdaj sploh shajali brez seznama dnevnih opravil.

Seznami so le načrti, ki bi jih drugače premlevali v glavi cel dan – ko opravke zapišete na list, vam nanje ni potrebno več misliti in ukvarjate se lahko s čim drugim kot s skrbmi. In ko boste črtali opravljena opravila iz seznama enega za drugim, boste zagotovo ponosni sami nase in dobili nov zagon.

4. Projektom določite skrajni rok

Težko je obdržati disciplino, če nimate nadrejenega, ki vas venomer priganja in sprašuje, kdaj bo kak projekt dokončan. Zato je pomembno, da si določite skrajni rok in se ga nato skriktno držite.

A bodite previdni in si zastavite dosegljiv rok – če boste rok dosegli, boste dobili presenetljivo veliko motivacije, če pa si boste zastavili previsok in nerealen cilj, vam lahko majhen neuspeh pobere vso voljo.

5. Nagradite se za uspešno delo

Za vsak dosežen cilj se nagradite. Ni važno, ali si na koncu delovnega dne privoščite čokolado ali pivo – če se boste zavedali, da vas za uspešno delo čaka nagrada, boste veliko bolj motivirani za delo, poleg tega pa bo doseganje ciljev še slajše.

6. Obdržite stik

Včasih potrebujete le nekoga, ki vas bo spodbudil pri vašem delu. Če boste povezani z ljudmi, ki delajo na vašem področju, vas bo njihov trud in uspeh zagotovo motiviral – in obratno.

7. Poslušajte glasbo

Poslušanje glasbe je zagotovo ena izmed prednosti dela na domu. Ne bo se vam treba ozirati na sodelavce in omejevati glasnost poslušanja. Če torej niste eden izmed tistih, ki lahko delajo le v tišini, si privoščite vašo najljubšo glasbo, ki vam bo dala spodbudo in motivacijo.

Nekateri poslušajo poseben tip glasbe za delo in za študij, ob kateri se popolnoma sprostijo. Tudi vi si poiščite tip glasbe, ki vam najbolj ustreza in vas navdušuje za delo.

8. Odprite okna

Če imate možnost, odprite okna in v prostor spustite svež zrak. Slabo in zatohlo ozračje vas bo uspavalo in kmalu boste postali utrujeni. Takoj, ko boste odprli okna, boste postali bolj motivirani za delo, a le v primeru, da zunaj ni preveč mrzlo. Poskrbite za primerno temperaturo na delovnem mestu.

9. Poiščite si drugo delovno mesto

Še ena izmed prednosti dela od doma je, da vam v resnici ni potrebno delati doma. Če ste se svoje domače pisarne že naveličali, poiščite druge možnosti – odidite v knjižnico ali pa v sosednjo kavarno in delajte od tam. A poskrbite, da boste šli tja, kjer imajo dobro povezavo z internetom, saj boste drugače pri svojem delu le počasnejši.

10. Vzdržujte rutino

Čeprav ste eden izmed spontanih ljudi, ki sovražijo rutino, boste slej ko prej ugotovili, da rutina v resnici olajša delo. Če se zbudite vsak dan ob isti uri in, če začnete z delom na istem delovnem mestu, boste veliko bolj učinkoviti. Obvezno si vzemite čas za kosilo in si tako napolnite baterije.

Vir: Small Biz Bee

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje