Kako ovrednotiti podjetje?

Ste se kdaj vprašali, koliko je vredno vaše podjetje? Pri izračunu vam lahko pomaga podjetje, ki se ukvarja z vrednotenjem, kar vas bo stalo kar nekaj denarja, lahko pa s pomočjo določenih pravil okvirno vrednost ocenite tudi sami.
Kako ovrednotiti podjetje?

Vrednost svojega podjetja lahko ocenite sami.

Vrednotenje podjetja je odvisno od številnih dejavnikov. Sem spadajo recimo blagovna znamka, nepremičnine, ki naj bodo čim bolj vsestransko uporabne, število dohodkovnih kanalov in raznolikost ponudbe, pa tudi politična podpora, saj lahko vlada z zakoni močno vpliva na poslovanje podjetij.

Če za primer vzamemo avtomobilsko industrijo, moramo najprej upoštevati negativen vpliv gospodarske in kreditne krize, ki je to panogo močno prizadela. Zmanjšalo se je število naročil in s tem tudi trgovcev z avtomobili.

Za vrednotenje podjetij je na voljo več tehnik. V avtomobilski industriji se npr. uporablja formula, po kateri od vrednosti sredstev podjetja odštejemo znesek dolgov in prištetejemo dohodke pred obdavčitvijo, ki smo jih pomnožili z ena do šest (odvisno od zdravja podjetja).

 

Vir: Forbes

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje