Kako podjetnik pridobi samozavest?

Avtor — 27.07.2011
Malo podjetnikov je uspešnih brez zvrhane košare samozavesti. Kljub vsemu pa imajo podjetniki, tako mladi kot tisti starejši in izkušeni, svoje slabe trenutke, ure, dneve, mesece ali celo leta, ko jim primanjkuje samozavesti za spopadanje z izzivi.

Nihče ni imun na vzpone in padce v poslu, tudi če vam kakšen neuspel posel načne samozavest, si ne smete dopustiti, da to vpliva na vaše poslovne odločitve.

„Samozavest = varnost = pozitivna energija = uspešno poslovanje,” pravi T. Schwartz, predsednik in direktor projekta The Energy Project.

Prav vsak izmed nas od časa do časa dvomi v svoje sposobnosti, vendar kako odpraviti te dvome in strahove? Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najboljši način v tem, da realno ocenite trenutno stanje ter vaše sposobnosti in pomanjkljivosti.

Priprava

Vaša učiteljica je imela prav: Vaja dela mojstra! Najboljši način za povečanje samozavesti je, da vložite veliko energije in pridno delate – najslabše je, če kar obupate, ker za določeno stvar niste dovolj dobri oz. nimate dovolj znanja ali izkušenj.

Najbolj pomembna je predvsem vaja. V kolikor vas je strah javnega nastopanja ali pogajanj z zahtevno stranko, je čas, da začnete trenirati. Sprva se izpopolnjujte v okolju, kjer se počutite sproščene, saj je pomembno, da popravite vse napake in se na tak način izboljšujete ter pridobivate na samozavesti. Pred glavno prezentacijo nekajkrat ponovite celo predavanje oz. govor, pred odprtjem trgovine naredite generalko itd.

Preko samega sebe

Samozavestni ljudje so tisti, ki so pripravljeni vložiti veliko truda in dela v predpriprave in vaje. Prav tako pa so samozavestni ljudje tisti, ki si upajo priznati, da določenih stvari ne zmorejo in ne znajo. Vedno je boljše, da podjetnik ve, kdaj potrebuje pomoč in kdaj ne.

Nikar ne postanite preskromni

Sposobnost prepoznati neznanje in nemoč je pozitivna, vendar ne smete pustiti, da vas le to ovira. Velikokrat ljudje postanejo preskromni, kar pa v nobenem pogledu ni dobro za posel. Ko se podjetnik zave svojih sposobnosti se neha obremenjevati z okolico in mu je vseeno kaj si drugi mislijo. Takrat postane pozoren na svoje kvalitete, kaj lahko doseže in kaj lahko doprinese k poslu.

Vprašajte za mnenje

Je že res, da se ne smete zanašati na mnenja drugih, vendar je od časa do časa pomembno tudi drugo mnenje – zgolj, da se prepričate, da ste na pravi poti. Vsekakor pa ni vseeno, na koga se obrnete. Izberite si osebo, ki ji ni vseeno za vas in za vaš uspeh, ter ji zaupate, da vam bo povedala svoje pravo mnenje.

Tvegajte

Mnogi ne vedo, česa so sposobni, dokler se stvari ne lotijo, zato nikar ne omahujte. Podajte se novim izzivom naproti! Poizkusite stvari za katere ste mnenja, da jih niste sposobni – tudi neuspeh je lahko koristen pri pridobivanju samozavesti. Vsekakor občutek, ko spoznate, da v nečem niste dobri ni prijeten, vendar postati boljši pomeni naučiti se iz lastnih napak.

Zapomnite si:

  • Bodite iskreni do sebe – realno ocenite svoje sposobnosti in si priznajte česa se morate še naučiti.
  • Delajte na stvareh za katere niste prepričani, da jih obvladate.
  • Nikar ne oklevajte vprašati za mnenje nekoga, ki mu zaupate.
  • Nikar se ne obremenjujte preveč s tem, kar si mislijo drugi.
  • Nikoli se ne bojte novih izzivov.
  • Nikar se preveč ne obremenjujte s stvarmi, ki jih ne zmorete, raje pomislite na stvari, ki jih zmorete.

Vir: blogs.hbr.org.

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje