Kako podjetnik pridobi samozavest?

Malo podjetnikov je uspešnih brez zvrhane košare samozavesti. Kljub vsemu pa imajo podjetniki, tako mladi kot tisti starejši in izkušeni, svoje slabe trenutke, ure, dneve, mesece ali celo leta, ko jim primanjkuje samozavesti za spopadanje z izzivi.

Nihče ni imun na vzpone in padce v poslu, tudi če vam kakšen neuspel posel načne samozavest, si ne smete dopustiti, da to vpliva na vaše poslovne odločitve.

„Samozavest = varnost = pozitivna energija = uspešno poslovanje,” pravi T. Schwartz, predsednik in direktor projekta The Energy Project.

Prav vsak izmed nas od časa do časa dvomi v svoje sposobnosti, vendar kako odpraviti te dvome in strahove? Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najboljši način v tem, da realno ocenite trenutno stanje ter vaše sposobnosti in pomanjkljivosti.

Priprava

Vaša učiteljica je imela prav: Vaja dela mojstra! Najboljši način za povečanje samozavesti je, da vložite veliko energije in pridno delate – najslabše je, če kar obupate, ker za določeno stvar niste dovolj dobri oz. nimate dovolj znanja ali izkušenj.

Najbolj pomembna je predvsem vaja. V kolikor vas je strah javnega nastopanja ali pogajanj z zahtevno stranko, je čas, da začnete trenirati. Sprva se izpopolnjujte v okolju, kjer se počutite sproščene, saj je pomembno, da popravite vse napake in se na tak način izboljšujete ter pridobivate na samozavesti. Pred glavno prezentacijo nekajkrat ponovite celo predavanje oz. govor, pred odprtjem trgovine naredite generalko itd.

Preko samega sebe

Samozavestni ljudje so tisti, ki so pripravljeni vložiti veliko truda in dela v predpriprave in vaje. Prav tako pa so samozavestni ljudje tisti, ki si upajo priznati, da določenih stvari ne zmorejo in ne znajo. Vedno je boljše, da podjetnik ve, kdaj potrebuje pomoč in kdaj ne.

Nikar ne postanite preskromni

Sposobnost prepoznati neznanje in nemoč je pozitivna, vendar ne smete pustiti, da vas le to ovira. Velikokrat ljudje postanejo preskromni, kar pa v nobenem pogledu ni dobro za posel. Ko se podjetnik zave svojih sposobnosti se neha obremenjevati z okolico in mu je vseeno kaj si drugi mislijo. Takrat postane pozoren na svoje kvalitete, kaj lahko doseže in kaj lahko doprinese k poslu.

Vprašajte za mnenje

Je že res, da se ne smete zanašati na mnenja drugih, vendar je od časa do časa pomembno tudi drugo mnenje – zgolj, da se prepričate, da ste na pravi poti. Vsekakor pa ni vseeno, na koga se obrnete. Izberite si osebo, ki ji ni vseeno za vas in za vaš uspeh, ter ji zaupate, da vam bo povedala svoje pravo mnenje.

Tvegajte

Mnogi ne vedo, česa so sposobni, dokler se stvari ne lotijo, zato nikar ne omahujte. Podajte se novim izzivom naproti! Poizkusite stvari za katere ste mnenja, da jih niste sposobni – tudi neuspeh je lahko koristen pri pridobivanju samozavesti. Vsekakor občutek, ko spoznate, da v nečem niste dobri ni prijeten, vendar postati boljši pomeni naučiti se iz lastnih napak.

Zapomnite si:

  • Bodite iskreni do sebe – realno ocenite svoje sposobnosti in si priznajte česa se morate še naučiti.
  • Delajte na stvareh za katere niste prepričani, da jih obvladate.
  • Nikar ne oklevajte vprašati za mnenje nekoga, ki mu zaupate.
  • Nikar se ne obremenjujte preveč s tem, kar si mislijo drugi.
  • Nikoli se ne bojte novih izzivov.
  • Nikar se preveč ne obremenjujte s stvarmi, ki jih ne zmorete, raje pomislite na stvari, ki jih zmorete.

Vir: blogs.hbr.org.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje