Kako podjetnik pridobi samozavest?

Malo podjetnikov je uspešnih brez zvrhane košare samozavesti. Kljub vsemu pa imajo podjetniki, tako mladi kot tisti starejši in izkušeni, svoje slabe trenutke, ure, dneve, mesece ali celo leta, ko jim primanjkuje samozavesti za spopadanje z izzivi.

Nihče ni imun na vzpone in padce v poslu, tudi če vam kakšen neuspel posel načne samozavest, si ne smete dopustiti, da to vpliva na vaše poslovne odločitve.

„Samozavest = varnost = pozitivna energija = uspešno poslovanje,” pravi T. Schwartz, predsednik in direktor projekta The Energy Project.

Prav vsak izmed nas od časa do časa dvomi v svoje sposobnosti, vendar kako odpraviti te dvome in strahove? Nekateri strokovnjaki pravijo, da je najboljši način v tem, da realno ocenite trenutno stanje ter vaše sposobnosti in pomanjkljivosti.

Priprava

Vaša učiteljica je imela prav: Vaja dela mojstra! Najboljši način za povečanje samozavesti je, da vložite veliko energije in pridno delate – najslabše je, če kar obupate, ker za določeno stvar niste dovolj dobri oz. nimate dovolj znanja ali izkušenj.

Najbolj pomembna je predvsem vaja. V kolikor vas je strah javnega nastopanja ali pogajanj z zahtevno stranko, je čas, da začnete trenirati. Sprva se izpopolnjujte v okolju, kjer se počutite sproščene, saj je pomembno, da popravite vse napake in se na tak način izboljšujete ter pridobivate na samozavesti. Pred glavno prezentacijo nekajkrat ponovite celo predavanje oz. govor, pred odprtjem trgovine naredite generalko itd.

Preko samega sebe

Samozavestni ljudje so tisti, ki so pripravljeni vložiti veliko truda in dela v predpriprave in vaje. Prav tako pa so samozavestni ljudje tisti, ki si upajo priznati, da določenih stvari ne zmorejo in ne znajo. Vedno je boljše, da podjetnik ve, kdaj potrebuje pomoč in kdaj ne.

Nikar ne postanite preskromni

Sposobnost prepoznati neznanje in nemoč je pozitivna, vendar ne smete pustiti, da vas le to ovira. Velikokrat ljudje postanejo preskromni, kar pa v nobenem pogledu ni dobro za posel. Ko se podjetnik zave svojih sposobnosti se neha obremenjevati z okolico in mu je vseeno kaj si drugi mislijo. Takrat postane pozoren na svoje kvalitete, kaj lahko doseže in kaj lahko doprinese k poslu.

Vprašajte za mnenje

Je že res, da se ne smete zanašati na mnenja drugih, vendar je od časa do časa pomembno tudi drugo mnenje – zgolj, da se prepričate, da ste na pravi poti. Vsekakor pa ni vseeno, na koga se obrnete. Izberite si osebo, ki ji ni vseeno za vas in za vaš uspeh, ter ji zaupate, da vam bo povedala svoje pravo mnenje.

Tvegajte

Mnogi ne vedo, česa so sposobni, dokler se stvari ne lotijo, zato nikar ne omahujte. Podajte se novim izzivom naproti! Poizkusite stvari za katere ste mnenja, da jih niste sposobni – tudi neuspeh je lahko koristen pri pridobivanju samozavesti. Vsekakor občutek, ko spoznate, da v nečem niste dobri ni prijeten, vendar postati boljši pomeni naučiti se iz lastnih napak.

Zapomnite si:

  • Bodite iskreni do sebe – realno ocenite svoje sposobnosti in si priznajte česa se morate še naučiti.
  • Delajte na stvareh za katere niste prepričani, da jih obvladate.
  • Nikar ne oklevajte vprašati za mnenje nekoga, ki mu zaupate.
  • Nikar se ne obremenjujte preveč s tem, kar si mislijo drugi.
  • Nikoli se ne bojte novih izzivov.
  • Nikar se preveč ne obremenjujte s stvarmi, ki jih ne zmorete, raje pomislite na stvari, ki jih zmorete.

Vir: blogs.hbr.org.

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje