Kako pomembna je kultura v podjetju?

Ustanovitev novega podjetja je za mlade podjetnike zagotovo zelo razburljiva. Ko podjetje začne poslovati, se ustanovitelji hitro začnejo posvečati razvoju novih tehnologij, medtem ko se pogosto zgodi, da pozabljajo na kulturo, ki vlada v podjetju.
Bisnode Business Brunch (BBB)

Bisnode Business Brunch (BBB) (Vir slike: sxc.hu)

Podjetje zato sčasoma prevzame kar kulturo ustanoviteljev. S tem seveda ni nič narobe, vsaj na začetku, kasneje, ko le-to enkrat preraste začetniško fazo, pa morda začne predstavljati oviro pri nadaljnji rasti podjetja. Pa poglejmo zakaj.

Pogosto se zgodi, da podjetje ustanovi skupina mladih fantov, starih okoli 20 let, ki poskušajo združiti delo in zabavo, na delo prihajajo v neformalnih oblačilih, na delovnem mestu poslušajo glasno glasbo, hkrati pa si sami določajo delovni čas. Za dvajsetletne študente je to sicer sanjsko življenje, a kaj kmalu se zgodi, da podjetje napreduje in potrebuje novo delovno silo. Podjetju se začno pridruževati sodelavci, ki so v marsikaterem pogledu podobni prav ustanoviteljem in kaj kmalu začne primanjkovati raznovrstne delovne sile, ki v podjetje prinaša nove ideje in predloge, s tem pa je morda zavrta rast podjetja.

Seveda se problemi pojavijo tudi v drugi smeri: starejši, že izkušeni podjetniki ustanovijo podjetje, v katerem veljajo stroga pravila glede oblačenja in kjer vlada nizka stopnja sproščenosti. Kljub temu, da si želijo pritegniti različen kader, ki bi v njihovo podjetje prinesel svež veter, jim to ne uspe, saj le-te že uveljavljena stroga kultura odbija.

Prava kultura v podjetju je torej pomembna za rast podjetja. Potrebno je najti pravo ravnotežje med sproščenostjo in resnostjo. V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

1. Ustvarite takšno delovno vzdušje, ki bo privlačno tako za zaposlene, kot tudi za stranke. Razmislite kakšno delovno okolje bo privlačilo tip zaposlenih, ki si jih želite, ter kako bodo ti zaposleni vplivali na zunanji izgled podjetja in s tem posledično privlačili stranke.

2. Ne zahtevajte stroge oblačilne etike in nefleksibilnega delavnega časa. Raje predlagajte vaše rešitve, a hkrati dopustite fleksibilnost. Zaposlenim dovolite, da se sami odločajo. Ni potrebno, da vse mečete v isti koš – programerji in razvijalci tehnoloških produktov bodo bolje delali, če ne bodo nosili neudobnih kravat, dopustite jim lahko tudi fleksibilen delovni čas, saj delajo v ozadju in zato od njih ni odvisen odpiralni čas vašega podjetja. Morda je še najbolje, da o podobnih dilemah prepustite odločitev kar šefom oddelkov, ki svoje zaposlene najbolje poznajo.

3. Ne varčujte na zaposlenih, omogočite jim razne dodatke k plači. Mnogi ustanovitelji, ki so še mladi in neizkušeni, se ne zavedajo pomembnosti dodatkov, kot so na primer zdravstveno zavarovanje in dodatki za socialno varnost. Ker želijo stroške podjetje čimbolj znižati, začnejo varčevati na zaposlenih. Zavedajte se, da so prav srečni zaposleni dobri delavci.

4. Ugotovite, katere so vrednote, katerim želite slediti v podjetju. Morda vam veliko pomeni inovativnost, kreativnost ali pa kvaliteta. Postavite etična pravila, ki bodo zaposlenim pomagala pri delu s strankami. Če vam na primer veliko pomeni iskrenost, poskrbite, da bodo iskreni. Tovrstna politika v podjetju lahko vašemu podjetju prinese spoštovanje in kaj kmalu lahko iz tega napravite pravo blagovno znamko.

5. Dovolite zaposlenim, da sodelujejo pri izdelavi kulture v podjetju. Kultura v podjetju se razvija tekom časa in sicer z rastjo podjetja. Dovolite, da pri tem sodelujejo tudi zaposleni, ki se bodo tako počutili kot del podjetja, s tem pa jim boste izboljšali motivacijo in ustvarili prijetno delovno okolje tako za vas, vaše zaposlene in nenazadnje tudi za stranke.

Vir: VentureBeat

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje