Kako prekiniti posel s problematično stranko

Tako kot vsak podjetnik imate verjetno tudi vi kakšno problematično stranko, ki vam povzroča ogromno dela in nejevolje. Verjetno ste pripravljeni narediti veliko za svoje stranke, vendar morate tudi vi nekje potegniti črto.
Kako prekiniti posel s problematično stranko

Kako prekiniti posel s problematično stranko. (Vir slike: sxc.hu)

Kako torej ravnati, ko želite prekiniti odnos z vašo najbolj problematično stranko?

Odločitev, da prekinete posel s stranko, je težka, še posebej, če ste vložili veliko truda v to, da ste jo sploh dobili. Kljub vsemu pa problematične stranke lahko slabo vplivajo na vaš dobiček in moralo zaposlenih ter njihovo produktivnost. Še več, problematične stranke vas lahko ovirajo pri iskanju novih strank in posvečanju tem.

V kolikor razmišljate o tem, da bi prekinili sodelovanje z vašo najbolj problematično stranko, naj vam pomagamo z naslednjimi nasveti.

Podrobno preučite odnos in ugotovite, kje je nastal problem.

Sprva objektivno ocenite situacijo in razmerje, ki ga imate s problematično stranko. Kakšna je vaša vloga pri nastalih problemih? Ste jasno in natančno opredelili način sodelovanja – pisno ali ustno? Se stranka zaveda, da kar zahteva, presega območje vaše storitve? Ali obstajajo čisto osebni konflikti med stranko in kom izmed vaših zaposlenih, ki je za stranko odgovoren?

Še preden se odločite odsloviti problematično stranko, morate natančno ugotoviti, v čem je problem.

Poiščite rešitev.

Nekateri problemi so tako veliki, da nemudoma zahtevajo prekinitev sodelovanja. Primer so stranke, ki žalijo vaše zaposlene in tiste, ki ne plačujejo računov.

Obstaja pa še precej obsežno sivo področje, kjer nastali problem še vedno lahko rešite. Za rešitev problema vam priporočamo osebni sestanek s stranko, kjer jasno določite meje sodelovanja in po potrebi predstavite novega zaposlenega, ki bo sodeloval na projektu.

Natančno preglejte vso dokumentacijo.

Še preden se odločite prekiniti sodelovanje s problematično stranko, preverite dokumentacijo in vaše dolžnosti. Morda je v pogodbi natančno opisano, kako morate ravnati ob prekinitvi sodelovanja.

Vzemite si čas za matematiko.

Dobro razmislite in preračunajte, kakšen vpliv bo imela izguba stranke na vaš dohodek. Boste morali stranki povrniti določene stroške in plačati odškodnino? Boste izgubili velik del dohodkov?

Po drugi strani pa, če je stranka od vas zahtevala preveč, lahko prekinitev pogodbe za vas pomeni, da boste imeli zdaj več časa za bolj donosne stranke in boste tako povečali dohodke podjetja.

V kolikor niste vešči s številkami, za pomoč prosite računovodstvo ali zaposlenega, ki se ukvarja s financami.

Nikar ne odlašajte.

V kolikor se izkaže, da stranka ni dobičkonosna, je prenaporna ali kako drugače z njo ni več mogoče sodelovati, nikar ne zavlačujte, saj se bodo problemi zgolj kopičili. Takoj skujte načrt za prekinitev sodelovanja. Vendar bodite previdni, da ne prekinete sodelovanja na točki, kjer bo prekinitev imela hude posledice za vašo stranko.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Vse za podjetje