Kako reči ne?

Mnogi v želji, da bi ugodili drugim, sprejmejo vse ponujene naloge, saj se bojijo, da bi z zavrnitvijo koga prizadeli, kar bi lahko imelo negativne posledice. Takšni strahovi so navadno pretirani, če se naučimo reči ne, pa lahko izboljšamo tudi kvaliteto življenja.
Kako reči ne?

Danes je potrebno znati reči ne.

Razlogi, da drugim težko rečemo ne, so med drugim želja po priljubljenosti in ugledu, občutek krivde, strah, da bi koga prizadeli ali strah pred morebitnim maščevanjem. Takšni strahovi so večinoma pretirani, saj so navadno ob zavrnitvi ljudje le razočarani. V nasprotnem primeru pa, če sprejmemo nalogo, a je zaradi preobremenjenosti nato ne izpolnimo, naredimo veliko slabši vtis kot če bi že na začetku rekli ne. To pri vseh udeležencih povzroča dodaten stres in slabša odnose.

Zato se zgledujmo po uspešnih ljudeh in se naučimo selektivno odločati kdaj in komu bomo ugodili in kdaj rekli ne. Sprejmimo samo tiste naloge, ki nam bodo prinesle koristi ali pomagale pri karieri, ne bodo slabo vplivale na našo družino in jih bomo z veseljem opravljali.

V nasprotnem primeru se naučimo reči ne, kar nadrejenih verjetno na začetku res ne bo najbolj razveselilo, vendar pa bomo s tem dobili večjo kontrolo nad svojim življenjem. Poleg tega pa s časom to postaja vse lažje.

 

Vir: BusinessKnowHow

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje