Kako s študentskim entuziazmom in pravim znanjem do visokotehnološkega podjetja na področju elektronike

Če vašo pozornost pritegnejo inovativni elektronski sistemi, ki jih upravljajo spletne aplikacije, ali pa elektronsko-programske platforme za razvijalce, ki lahko z njimi gradijo končne produkte, so naslednje vrstice kot nalašč za vas.
Kako s študentskim entuziazmom in pravim znanjem do visokotehnološkega podjetja na področju elektronike

Kako s študentskim entuziazmom in pravim znanjem do visokotehnološkega podjetja na področju elektronike

Podjetje MULTILUX, ki je bilo ustanovljeno pred tremi leti kot podaljšek projektnega dela iz študentskih let, ustvarja natanko to. Sprva je nekaj članska ekipa opravljala delo v prostem času, podjetje tako tudi ni imelo zaposlenih. Kljub temu so v samem začetku brez sredstev z razpisov ali finančne pomoči investitorjev uspeli zagnati proizvodnjo in prodajo njihovega prvega produkta LIPS (Local Indoor Positioning System) najprej k prvi stranki v Mehiko, naslednje leto pa še na Slovaško. Produkt LIPS, ki omogoča določanje položaja oseb ali predmetov v zaprtih prostorih, kjer GPS ne deluje, so v celoti razvili sami, ga opremili s spletno aplikacijo LIPS Cloud in pripeljali od ideje prek študentskega projekta do končnega produkta na trgu. Lani so zaposlili prvega inženirja, najeli pisarno v Tehnološkem parku v Ljubljani in tako se je iz študentskega entuziazma razvilo pravo podjetje, ki letos raste in pripravlja smele načrte za prodor.

Pri razvoju elektronskih produktov so se dokazali s kar dvema lastnima izdelkoma

Podjetje se ukvarja predvsem z razvojem elektronskih naprav, ki jih nato podprejo s spletnimi aplikacijami, ki omogočajo enostavno upravljanje strojne opreme. Poleg že omenjenega sistema LIPS so tako razvili še brezžični sistem pozivnikov za restavracije, getOrder, ki omogoča hitrejšo komunikacijo med osebjem restavracije (kuhinja-natakar) in gosti (gost-natakar) in prav tako vsebuje spletno aplikacijo za upravljanje s sistemom. Čeprav sta si getOrder in LIPS precej različna glede na področje uporabe, pa je obema skupna ista stvar – v podjetju MULTILUX so zanju razvili elektroniko in vgrajeno programsko opremo (firmware) od ideje do produkta, sistema pa so opremili s sodobnima spletnima aplikacijama za upravljanje v oblaku.

Močna povezava s fakulteto in razvite kompetence za zagotavljanje skladnosti elektronike z EU direktivami

Podjetje MULTILUX že od samega začetka podpirata doc. dr. Marko Jankovec in prof. dr. Marko Topič, oba iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Prav zaradi povezave s fakulteto ima podjetje razvite kompetence na področju produktnega razvoja zahtevnejših elektronskih naprav. Poleg razvoja lastnih izdelkov so na trgu namreč prisotni tudi kot “outsource” ekipa, ki jo lahko najamete za razvoj elektronskih naprav vključno s programsko opremo. Posebno pozornost posvečajo skladnosti razvite elektronike z veljavnimi direktivami EU, kot so direktive o elektromagnetni združljivosti, varnosti in radiofrekvenčni komunikaciji, kar je nujen predpogoj za samozavestno izdajo izjave o skladnosti in označbe izdelka z znakom CE, ki izkazuje vso proizvajalčevo odgovornost skladnosti izdelka. Produkte razvijajo v skladu z dobro inženirsko prakso, upoštevajoč veljavne standarde in izvajajo preliminarne meritve, s katerimi z veliko gotovostjo pokažejo, da je produkt v razvoju zares pripravljen na preizkus v akreditiranem laboratoriju. Vsak razvoj elektronike je namreč celostno gledano ekonomsko najugodnejši, če se produkt že od začetka razvija upoštevajoč najboljšo inženirsko prakso z mislijo na končno testiranje skladnosti – in tega se držijo tudi v ekipi MULTILUX.

Trenutno zaključujejo enega izmed takšnih naročniških projektov s podjetjem ŠPICA. Z njimi sodelujejo od začetka lanskega leta in njihov odnos je bil že od začetka partnersko usmerjen, saj se je ekipa MULTILUX poglobila v področje, na katerem deluje ŠPICA. Brez močne tovrstne povezanosti namreč razvoj ne bi bil možen, v ekipi MULTILUX pa so bili zadolženi za razvoj nove strojne opreme in sodelovanje se je obneslo kot zelo učinkovito.

Sistem za avtomatizacijo pametnega doma – SmartHouse

Novost, v katero usmerjajo energijo v letošnjem letu, je sistem za avtomatizacijo hiše, s katero postane vsaka pasivna hiša zares pasivna, dom pa poleg prebivalcev zaradi avtomatskega sistema upravljanja zares pameten. Sistem SmartHouse, ki ga ponuja MULTILUX, je tako kot LIPS nastal kot študentski projekt pod vodstvom dr. Marka Jankovca, kasneje pa je bil prenesen pod okrilje podjetja MULTILUX. Sistem sestavlja skupina lastnih krmilnikov za žaluzije in vire energije, vgrajena programska oprema pa skrbi za izboljšanje energijske bilance doma. Posebnost sistema je upoštevanje trenutnega položaja sonca, saj se sistem zaveda okolice, števila in smeri vseh oken v domu, ter glede na želeno temperaturo notranjosti in izmerjene temperature senzorjev krmili delovanje virov energije, kot so peči, talno gretje, prezračevalni sistem z rekuperacijo, itd … Če torej poleti sonce sveti v okno, v sobi pa želimo nižjo temperaturo, bo sistem zagrnil žaluzije.

V lanskem letu so prodali že več kot 10 SmartHouse sistemov po Sloveniji, torej je rešitev že dobro preizkušena. V letošnjem letu nameravajo izboljšati spletno aplikacijo, ki upravlja s sistemom, izboljšati oblačno infrastrukturo v ozadju sistema, da bo omogočala skalabilnost, ter zagnati trženje sistema pod novo blagovno znamko. Cilj je vsekakor povečanje prisotnosti na slovenskem trgu, kasneje pa tudi preboj v tujino.

Ali tudi vi potrebujete razvoj namenske elektronike oz. hardware rešitve za vaš produkt?

Če iščete zunanjo ekipo za razvoj strojne opreme za na trg ali pa se ukvarjate z razvojem programske opreme, ki potrebuje tudi namensko elektroniko, se lahko obrnete na podjetje MULTILUX.

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje