Kako se rešiti nadležnih sodelavcev?

Je oseba, ki sedi v sosednjem kotičku vaše pisarne tako nadležna, da vsak dan le čakate, kdaj bo ura odbila štiri, da lahko odhitite domov? Če je vaš odgovor da, potem berite dalje in se naučite, kako se spopasti z njimi.
Kako se rešiti nadležnih sodelavcev?

Imate nadležnega sodelavac? (slika: buzzle)

Pregovor pravi, da lahko izbiramo prijatelje, a družine ne moremo. Obstaja še druga skupina ljudi, s katerimi preživimo večji del dneva ali celo našega življenja in tudi njih ne moremo izbirati. Govorimo seveda o naših sodelavcih. Pri delu v različnih organizacijah večkrat naletimo na ljudi, ki nas lahko nadlegujejo in motijo s svojimi posebnimi navadami, včasih pa niti teh ne potrebujejo in nam “gredo na živce” že z zgolj tem, da so to, kar so. Stres vpliva na delovne sposobnosti, pa tudi na zdravje, zato je pomembno, da se naučite obvladovati napete situacije. 

Težko je sestaviti seznam vseh nadležnih navad naših sodelavcev, zato vam ponujamo najbolj “priljubljene” in najpogosteje videne.  

  • Verjetno ste že slišali za ljudi, ki morajo obvezno nekaj spiti. Pa ste že naleteli na človeka, ki mora obvezno govoriti? No, lahko se zgodi, da boste imeli to nesrečo, da bo vaš bodoči sodelavec govoril pod vsakim pogojem. Če jih kdo posluša ali ne, je povsem irelevantno. Imeli bodo mnenje o skoraj vsem. Občinstva sploh ne potrebujejo. Cel dan bodo neprestano govorili naglas in motili ljudi okoli sebe. 
  • Potem imamo ljudi, ki nasprotujejo kakršnimkoli spremembam, pa naj gre za pisarniške procedure ali tehnologijo ali celo preproste spremembe pri sedežni razporeditvi v pisarni. Ti ljudje bodo nevzdržno “jokali” okoli tega in se nenehno spominjali dobrih starih časov, ko je vse bilo na svojem mestu.  
  • Nehigienski ljudje so najverjetneje najbolj moteči sodelavci. V pisarno bodo vstopili s čudnim vonjem po mrtvih podganah in se potili po vsem telesu. In potem še pričakujejo, da se bomo normalno pogovarjali z njimi? Absolutno ne. Če nekdo ni niti toliko vljuden, da bi si pred delom umil obraz, naj ne pričakuje drugega niti od nas. 
  • Ljudje, ki naredijo več kot je od njih zahtevano, so lahko prav tako moteči dejavniki. Ko veste, da se vam niti enkrat ni uspelo približati zastavljenemu cilju in ob vas sedi nekdo, ki mu to uspeva mesec za mescem, je to lahko precej nevzdržno. 
  • Žalostni ljudje, ki negodujejo nad vsem, kar se dogaja v njihovih življenjih, od dela, otrok, do družine. Takšni ljudje oddajajo negativno energijo in slabo vplivajo na sodelavce. 


Kako upravljati z nadležnimi sodelavci? 

Če ste si kdaj že zastavili zgornje vprašanje, naj vam povemo, da še zdaleč ni lahko. Verjetno niste prva oseba, ki premišljuje o tem, da bi zoprne sodelavce poskušala spremeniti in če so še vedno izjemno nadležni, so jih verjetno poskušali že drugi, pa jim ni uspelo. Potrebovali boste točen načrt akcij. 

Korak 1: IGNORIRAJTE

Če vas sodelavci s svojimi nadležnimi navadami motijo zgolj občasno in ne vplivajo toliko na vaše delo, potem jih je najboljše ignorirati. Želite nasvete, kako to storiti? Predstavljajte si jih v obliki razširjene stene vaše pisarne. Pretvarjajte se, da sploh ne obstajajo. A to ni mogoče, če skupaj delate na projektu. V tem primeru pojdite na naslednji korak.  

Korak 2: GOVORITE

Pogovarjajte se z njimi. Na lep, vljuden način jim povejte, kaj vas pri njih moti. Podajte jim točne primere, kdaj in kako so njihove navade vplivale na vaše delo. Zaprosite jih, naj se spremenijo, če pa tega ne zmorejo, pa naj se vsaj izogibajo temu, kar vas moti, takrat, ko so okoli vas.  

Korak 3: VRNITE MILO ZA DRAGO

To morda ni najboljši način komunikacije, še posebej ne na delovnem mestu, a poskusite, izgubiti nimate ničesar. Bodite sami nadležni in zoprni. Tako nadležni, zoprni, dolgočasni in prepirljivi, da se vas bo sodelavec izogibal v velikem loku in prišel k vam zgolj s pomembnim razlogom. Govorite glasno, obnašajte se smešno, preklinjajte, prinašajte na delo smrdljiva kosila in jih jejte v njegovi prisotnosti. Naredite karkoli že morate, da bi se ga rešili.  

Korak 4: DAJTE ODPOVED

Res je! Če ničesar ne deluje, potem dajte odpoved. A ne odpovejte se vaši službi, zgolj vaši veri. Obupajte in poprosite za zamenjavo delovnega mesta ali oddelka.    


Vir: Buzzle

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje