Kako se sprostiti?

Podjetništvo ni enostavno in marsikdaj se tako podjetniki kot njihove družine znajdejo pod stresom. Da se bo to dogajalo čim redkeje, se boste morali naučiti tehnik sprostitve. Zato vam predstavljamo 10 odličnih načinov sproščanja, katerih učinkovitost je bila znanstveno dokazana.
Kako se sprostiti?

Kako se sprostiti? (Vir slike: sxc.hu)

1. Zavrtite si najbolj sproščujočo pesem na svetu

Strokovnjaki so ugotovili, da naziv najbolj sproščujoče pesmi na svetu pripada izdelku angleškega tria Marconi Union z naslovom Weightless. S študijo so dokazali, da omenjena pesem deluje bolj pomirjevalno kot glasba Enye, Mozarta ali skupine Coldplay.

2. Poljubljajte se.

Znanstveno je dokazano, da se s poljubljanjem začne izločati »hormon ljubezni« oksitocin, ki učinkovito zmanjšuje količine stresnega hormona v telesu.

3. Oglejte si zabaven film.

Že babice so nas podučile, da je smeh pol zdravja. Sedaj je to znanstveno dokazano dejstvo. Študija, objavljena leta 2009, je pokazala, da se s smehom lahko učinkovito borimo proti stresu in zmanjšamo količino stresnega hormona kortisol.

4. Pojdite na tečaj joge.

Pri jogi ni prav nič čarobnega in mističnega. Gre za povsem navadno obliko vadbe, katere namen je razgibati telo. Toda s prakticiranjem joge in z osvojitvijo tehnike nadzorovanega dihanja lahko zmanjšamo depresivnost, utrujenost in anksioznost, izboljšamo koncentracijo in začnemo gledati na svet nekoliko bolj optimistično.

5. Jejte čokolado.

Že s 40 grami temne čokolade na dan lahko odženete stres. Pri tej količini čokolade se namreč začnejo izločati endorfini, hormoni sreče. Da o antioksidantih, ki upočasnjujejo staranje, sploh ne govorimo.

6. Ustvarite svoj duševni sprožilec.

V delu The Art of Learning (Umetnost učenja) avtor Josh Waitzkin opisuje metodo »spontanega sproščanja«. Pri tem gre za to, da izberete neko aktivnost, ki jo smatrate za sproščujočo (kopanje v peneči kopeli, poslušanje glasbe ipd.) in jo spremenite v rutinsko opravilo, ki se ga lotite pred vsako potencialno stresno aktivnostjo. S tem ustvarite psihološko povezavo med vašo sproščujočo rutino in drugo aktivnostjo, ki tako ne bo več stresna.

7. Omislite si hišnega ljubljenčka.

Posamezniki s štirinožnimi prijatelji imajo, glede na raziskave, nižji krvni tlak. Prav tako vas hišni ljubljenčki, s svojo brezpogojno ljubeznijo, hitro potolažijo in pomirijo. Glejte, da boste lepo skrbeli zanje!

8. Privoščite si »en kozarček«.

Da, tudi alkohol vas lahko pomiri. Toda le, če ga uživate v zmernih količinah. Priporočljivo je tudi, da ga ne uživate, ko ste sami, pač pa le, ko ste v družbi.

9. Žvečite žvečilni gumi.

Tudi žvečenje žvečilke dokazano manjša raven stresnega hormona in izboljša sposobnost koncentracije.

10. Ugasnite svoj pametni telefon.

Raziskava britanskega Psihološkega društva je pokazala, da so ljudje, ki nenehno pregledujejo SMS sporočila, opravila in druge opomnike na svojem telefonu, veliko bolj podvrženi stresu. Vsake toliko časa si zato vzemite čas zase, ugasnite telefon in uživajte v miru.

Vir: BusinessInsider

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje