Nasveti za podjetnike: Kako zavarovati intelektualno lastnino

Avtor andrejmotl — 01.05.2008
Komentiraj!
Ste prišli na idejo s katero menite, da lahko uspete? Pri pogovoru s potencialnim poslovnim partnerjem je zelo pomembno, da upoštevate nekatera pravila.
Nasveti za podjetnike: Kako zavarovati intelektualno lastnino

Imate inovatorsko žilico?

Mnogi inovatorji se sprašujejo, kako tržiti svojo novo storitev ali idejo in obenem  zavarovati svojo intelektualno lastnino. Prav ta teden je neka ženska tožila revijo Victoria's Secret, ker naj bi tam zavrnili njeno idejo, nato pa jo kot svoj izdelek ponudili trgu. Takih primerov je nešteto, a obstajajo tudi primeri uspešnih partnerstev med inovatorji in velikimi podjetji.

Prvi korak pri uspešnem varovanju intelektualne lastnine je v podpisu pogodbe o zaupnosti, gre za dogovor o nerazkritju informacij. Ta se podpiše pred začetkom dogovorov s podjetjem in obe strani zavezuje k nerazkritju na novo pridobljenih informacij, razen v primeru, da pride do vzajemnega sodelovanja. Če podjetje takoj želi izvedeti vse podrobnosti o vaši ideji, je to ponavadi slab znak. Tovrsten dogovor lahko najdete tudi na našem portalu.

Doug Armstrong, katerega podjetje TyraTech se ukvarja z insekticidi iz naravnih olj, je razvil uspešno tehniko varovanja intelektualne lastnine. Od potencialnih partnerjev zahteva formalno sodelovanje na ravni menedžmenta in investiranje v razvojne projekte, ki koristijo obema stranema. Vsi pogoji sodelovanja morajo biti zapisani v partnerski pogodbi, zavrne pa partnerstva s podjetji, ki se z njim ne želijo sestati vsaj enkrat mesečno.

V primeru, da s podjetjem pride do sodelovanja, dotično podjetje pridobi licenco za trženje produkta. Pri tem je pomembno, da tudi inovator obdrži  pravico do trženje lastnega produkta, v nasprotnem primeru je morda bolj ugodna popolna prodaja produkta. Zelo pomembno je, da ima podjetje izdelan načrt razvoja in je finančno zavezano k trženju vašega produkta. Nekaj vam o podjetju lahko pove tudi pregled zgodovine njegovega poslovanja.


Vir: CNN Money


Prijavi se na e-novice!