Kako zbrati podatke o obstoječih in potencialnih kupcih?

Kot smo ugotovili pretekli teden, je za uspešno izvedbo direktnomarketinških aktivnosti ključna kakovostna baza podatkov o osebah, ki jih želimo kontaktirati. Uspešna podjetja zbirajo te podatke na več načinov.
Kako zbrati podatke o obstoječih in potencialnih kupcih?

Kako zbrati podatke o obstoječih in potencialnih kupcih (Vir slike: sheelamohan / FreeDigitalPhotos.net)

Najbolj enostavno je podatke o strankah pridobiti, ko opravijo nakup. Takrat ste že v kontaktu in stranko morate samo še pripraviti do tega, da vam zaupa nekaj veš informacij o sebi.

Za to obstaja več načinov. Za stranke lahko organizirate nagradne igre. Kdor hoče sodelovati mora izpolniti obrazec, na katerega vnese svoje podatke: ime, priimek, naslov, gsm ali telefon, elektronski naslov …

Druga možnost za zbiranje podatkov ob nakupu so klubi ugodnosti in klubi zvestobe. Stranka, ki se včlani v tak klub, prejme boljšo ceno izdelkov iz vaše ponudbe, lahko pa ob nakupu izbranih izdelkov prejme darilo ali kupi drugi izdelek bolj ugodno. V vsakem primeru pa se mora, da to lahko izkoristi, včlaniti v vaš klub ugodnosti. Ko je stranka enkrat v klubu, jo lahko redno obveščate o klubskih ugodnostih, novi ponudbi … Kontaktirate jo lahko tudi takrat, ko načrtuje naslednji nakup.

Naslednja možnost so različne promocije, kot so na primer preizkusi izdelkov ali testne vožnje. Da stranka lahko vozilo ali izdelek preizkusi, mora izpolniti obrazec in dovoliti uporabo svojih podatkov.

Obrazec za zbiranje podatkov postavite tudi na svojo spletno stran. Če vam stranka želi postaviti vprašanje, naj vas kontaktira tako, da izpolni obrazec. Vanj vključite dovoljenje za uporabo njenih podatkov. Bodite pazljivi, da obrazec ne bo zahteval od preveč informacij, saj ljudje na internetu ne želijo povedati o sebi čisto vsega.

POZOR: Zelo koristno bo, če na obrazec dodate tudi polje, v katerega stranka vnese podatke, ki vam bodo pomagali pri nadaljnji prodaji. Za avtohišo bo to podatek o starosti trenutnega vozila, za izdelovalca PVC oken bo podatek o tem, kdaj namerava kupec vrat menjati v svoji hiši tudi okna, trgovina s čevlji pa bo morda želela vedeti, kolikokrat letno stranke menjajo čevlje. Na osnovi teh podatkov boste lahko načrtovali nadaljnje akcije in jih tudi časovno izvedli v pravem trenutku.

Povezava vsebina: Kaj je osnova za učinkovit direktni marketing? Baza!

Ne glede na to, katerega od teh načinov boste uporabili, bodite pozorni na to, da morate stranki ponuditi zadostno motivacijo, ki bo stranko spodbudila k deljenju svojih osebnih podatkov. Projekta se lotite postopno, testirajte različne pristope in se na koncu odločite za tistega, ki je najbolj uspešen in vam prinaša najboljše rezultate. Prav tako pa bodite pozorni na to, da vedno pridobite dovoljenje stranke, da lahko njene podatke uporabite.

Sedaj se torej lahko lotite vzpostavljanja svoje baze podatkov. V prihodnjem delu pa se bomo lotili telemarketinga oziroma prodaje preko telefona.

Miha Ahačič je podjetnik z več kot 15-letnimi izkušnjami na področju marketinga. Ukvarja se s  svetovanjem na področju direktnega marketinga je pa tudi avtor knjižne uspešnice Računalniški priročnik za začetnike v zlatih letih.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

01.03.2018 od 16:00 do 10.03.2017 16:00
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje