Kako napisati učinkovit poslovni načrt?

Filozofija vitkih startup podjetij (ang. "the lean startup"), ki jo je razvil podjetnik Eric Ries, se dobro obnese tudi pri pisanju poslovnega načrta, saj upošteva, da so današnji potrošniki izredno zahtevni, trgi prenasičeni, konkurenca globalna, spremembe pa čedalje hitrejše.
Kako napisati učinkovit poslovni načrt?

Kako napisati učinkovit poslovni načrt? (Vir slike: sxc.hu)

V današnjih časih je neprestano načrtovanje izrednega pomena za obstoj podjetja. Poslovni načrt je, podobno kot tudi samo podjetje, živa in neprestano razvijajoča se stvar, ki od podjetnika zahteva hitro, a učinkovito sprejemanje odločitev in sprememb.

Da bo podjetje uspešno poslovalo, morata biti tako poslovni načrt kot tudi samo podjetje zdrava, učinkovita in stati na trdnih temeljih. Preberite si 5 nasvetov, kako napisati ali izboljšati že obstoječi poslovni načrt na način, da bo temeljil na filozofiji vitkih podjetij.

1. Pisanja poslovnega načrta se lotite strateško.

Blaž Kos: “Poslovni načrt je eden izmed prvih dokumentov, ki bi se mu moral posvetiti vsak, ki razmišlja o vstopu v podjetništvo.”

V kolikor že od nekdaj razmišljate strateško, vam bo to v veliko pomoč pri pisanju poslovnega načrta. Osredotočite se na ključne dejavnike, ki bodo vašemu podjetju pomagali do uspeha. Že takoj na začetku morate ugotoviti, kateri je vaš ciljni trg in kako bi lahko izstopali iz množice ponudnikov konkurenčnih produktov oz. storitev. Pomagate si lahko z opornimi točkami, grafi, pa tudi risbami, saj t.i. vitki poslovni načrti niso več zgolj nepregledno število strani besedila, temveč je veliko večji poudarek na učinkovitosti.

2. Poslovni načrt naj bo kratek, jedrnat.

Poslovni načrt mora natančneje opredeljevati 8 ključnih konceptov: trg, produkt oz. storitev, produkcijo, marketing, prodajo, distribucijo, management in finance. V kolikor želite, da bo vaš poslovni načrt temeljil na filozofiji vitkih startup podjetij, ne opisujte omenjenih področij z nešteto besedami, temveč povejte bistvo z manj besedila in z več opornimi točkami. Ne spuščajte se v podrobnosti tam, kjer je že tako ali tako jasno, kaj hočete povedati.

3. Uporabljajte sezname, tabele in mejnike.

Da bi poslovali kar najbolj optimalno, je priporočljivo, da ves čas spremljate napredek svojega podjetja in sproti prilagajate ukrepe za izboljšavo poslovnih procesov. V ta namen se priporoča uporaba seznama mejnikov, ki vključuje pričakovanja glede stroškov in prihodkov, pa tudi glede drugih področij, pomembnih za rast mladega podjetja. A nikar ne delajte preveč natančnih načrtov za več kot leto dni vnaprej, saj boste s tem zgolj izgubljali čas – spremembe na področju podjetništva so namreč dandanes izredno hitre.

Preberite si tudi članek Kako napisati poslovni načrt? >>

4. Poslovni načrt naj bo prilagojen publiki, ki ga bo brala.

Vprašajte se, kdo bo vaš poslovni načrt sploh prebral. Boste to le vi in drugi soustanovitelji podjetja? Ali pa boste morda poslovni načrt posredovali investitorjem in bankirjem, da bodo na njegovi podlagi določali vašo finančno stabilnost in možnosti za uspeh glede na vaš ciljni trg? Prilagodite besedilo tako, da bo za ciljno publiko kar najbolj primerno, saj boste tako imeli več možnosti, da boste investitorje ali bankirje zares prepričali.

5. Poslovno načrtovanje ni enkraten dogodek.

Poslovno načrtovanje je dolgotrajen proces, ki od podjetnikov zahteva tudi nekaj rutine, saj lahko le z rednim načrtovanjem podjetje občuti pozitivne učinke. Hkrati s poslovnim načrtovanjem pa posodabljajte tudi vaš poslovni načrt, obrestovalo se vam bo!

Vir: Entrepreneur

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje