Kakšna so ameriška pravila za drone?

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je predstavila pravila za uporabo manjših komercialnih dronov, na katere so mnogi komaj čakali. V ZDA vlada veliko zanimanje za nova pravila. Kdo bo lahko z njimi upravljal in kdaj bo lahko Amazon začel dostavljati s temi majhnimi napravicami?
Kakšna so ameriška pravila za drone?

Nova pravila naj bi v veljavo stopila šele po letu ali dveh (Vir slike: YouTube).

Napovedana pravila so splošno gledano precej bolj prizanesljiva, kot se je pričakovalo. V nekaterih primerih. Poglejmo, kakšna so.

Droni bodo leteli le v času dnevne svetlobe

Maksimalna predpisana teža dronov je 24,9 kilogramov. Piloti oziroma upravljavci dronov morajo opraviti poseben test, ki pa ne zajema tudi praktičnega. S tem pridobijo posebno licenco za upravljanje z droni.

Test oziroma znanje bodo morali obnoviti vsakih 24 mesecev, za opravljanje pa bodo morali biti stari vsaj 17 let. FAA se je odločila, da bodo droni lahko v zraku le v času dnevne svetlobe, torej od uradnega sončnega vzhoda do uradnega sončnega zahoda. To pomeni, da bo v času zime čas za letenje precej krajši.

Droni nujno v vidnem polju

Posebnost pravila je tudi to, da bodo droni morali biti upravljavcem ves čas v vidnem polju. Potem ko bo posameznik pridobil zahtevano licenco, bo lahko uporabljal kateri koli (manjši) dron. Večina je nad pravili precej navdušena, saj je bilo v zraku pričakovanje, da bodo upravljavci morali pridobiti zasebno oziroma komercialno licenco. Prav tako jim ne bo potrebno opraviti zdravniškega pregleda.

Amazon prikovan na tleh

Kaj pa Amazon in ostali velikani, ki si želijo poleteti z droni? Nič kaj dobro za zdaj ne kaže. Za zdaj so vsi droni, namenjeni za dostavo, prikovani na tleh. A Amazon ne obupuje, še vedno si želi uresničiti svoj načrt za dostavo z droni, imenovan Amazon Prime Air. Ameriški velikan trenutno testira možnosti dostave v notranjih prostorih v Washingtonu, aktiven je tudi v Veliki Britaniji. Konkretne spremembe na tem področju bodo v veljavi šele čez leto, dve, napovedujejo analitiki.

Spremljanje vremenskih pogojev

Kot so mnogi pričakovali, bodo komercialni leti dovoljeni na višini največ 152 metrov. Njihova hitrost ne bo smela presegati 160 kilometrov na uro. Pri FAA bo potrebno drone registrirati. Prelet dronov nad ljudmi je prepovedan, vidnost pa bo morala biti večja od 4,8 kilometrov. V ta namen bodo morali spremljati vremenske pogoje, prav tako pregled okolice, da ne bo prišlo do preletov. Dostava torej trenutno ni mogoča, prepovedana bo tudi uporaba dronov na športnih prireditvah.

Bo s pravili varnost večja?

»Poskušali smo biti prilagodljivi pri pisanju teh pravil,« je povedal Michael Huerta iz FAA ob razkritju pravil. Z zapisanimi pravili želijo ohraniti visok nivo varnosti. Spomnimo, da so nesreče, v katere so vpleteni droni, precej pogoste.

Omejitev za potrebe raziskovanja in reševanja

Na dronih sicer uporaba kamere ni prepovedana, a ga bo moral upravljavec, kot omenjeno, videti v vsakem trenutku. Gre za omejitev, ki bo najbolj prizadela fotografe, raziskovalce in reševalce.

Pravila, ki se jim obetajo spremembe

Še kar nekaj časa bo trajalo, da bodo zgornja pravila prišla v uporabo. Po nekaterih napovedih šele po letu ali dveh. Zna se zgoditi, da bodo dobila še nekaj sprememb. FAA namreč zbira odzive na predstavljena pravila. Do takrat pa se bodo morali upravljavci za komercialne polete z droni še vedno zaprositi za dovoljenje pri FAA.

Strošek za upravljavca 215 dolarjev

Dokument FAA naj bi imel po trditvah ekonomista pri FAA, Georga Thurstona, izreden pozitiven ekonomski vpliv, po njegovih ocenah naj bi bil večji od 100 milijonov dolarjev na leto. Za test naj bi kandidati odšteli 150 dolarjev, za registracijo dronov pa potrebno odšteti 5 dolarjev. S tem korakom bo drone lažje identificirati v primeru nesreče, prav tako njegovega upravljavca. Skupno naj bi upravljavca licenca stala 215 dolarjev, v ceno so všteti tudi potni stroški. Glede na to, koliko dronov so v ZDA prodali samo lani, si FAA lahko obeta velik naval na pridobitev licence.

Vpliv na gospodarstvo in trg delovne sile

Pričakujejo pa tudi razcvet delovnih mest, povezanih z droni. Po ocenah FAA bodo droni ustvarili okoli 70 tisoč delovnih mest, v prvih treh letih pa naj bi bil njihov ekonomski vpliv težak več kot 13,6 milijard dolarjev.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje