Kakšna so ameriška pravila za drone?

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je predstavila pravila za uporabo manjših komercialnih dronov, na katere so mnogi komaj čakali. V ZDA vlada veliko zanimanje za nova pravila. Kdo bo lahko z njimi upravljal in kdaj bo lahko Amazon začel dostavljati s temi majhnimi napravicami?
Kakšna so ameriška pravila za drone?

Nova pravila naj bi v veljavo stopila šele po letu ali dveh (Vir slike: YouTube).

Napovedana pravila so splošno gledano precej bolj prizanesljiva, kot se je pričakovalo. V nekaterih primerih. Poglejmo, kakšna so.

Droni bodo leteli le v času dnevne svetlobe

Maksimalna predpisana teža dronov je 24,9 kilogramov. Piloti oziroma upravljavci dronov morajo opraviti poseben test, ki pa ne zajema tudi praktičnega. S tem pridobijo posebno licenco za upravljanje z droni.

Test oziroma znanje bodo morali obnoviti vsakih 24 mesecev, za opravljanje pa bodo morali biti stari vsaj 17 let. FAA se je odločila, da bodo droni lahko v zraku le v času dnevne svetlobe, torej od uradnega sončnega vzhoda do uradnega sončnega zahoda. To pomeni, da bo v času zime čas za letenje precej krajši.

Droni nujno v vidnem polju

Posebnost pravila je tudi to, da bodo droni morali biti upravljavcem ves čas v vidnem polju. Potem ko bo posameznik pridobil zahtevano licenco, bo lahko uporabljal kateri koli (manjši) dron. Večina je nad pravili precej navdušena, saj je bilo v zraku pričakovanje, da bodo upravljavci morali pridobiti zasebno oziroma komercialno licenco. Prav tako jim ne bo potrebno opraviti zdravniškega pregleda.

Amazon prikovan na tleh

Kaj pa Amazon in ostali velikani, ki si želijo poleteti z droni? Nič kaj dobro za zdaj ne kaže. Za zdaj so vsi droni, namenjeni za dostavo, prikovani na tleh. A Amazon ne obupuje, še vedno si želi uresničiti svoj načrt za dostavo z droni, imenovan Amazon Prime Air. Ameriški velikan trenutno testira možnosti dostave v notranjih prostorih v Washingtonu, aktiven je tudi v Veliki Britaniji. Konkretne spremembe na tem področju bodo v veljavi šele čez leto, dve, napovedujejo analitiki.

Spremljanje vremenskih pogojev

Kot so mnogi pričakovali, bodo komercialni leti dovoljeni na višini največ 152 metrov. Njihova hitrost ne bo smela presegati 160 kilometrov na uro. Pri FAA bo potrebno drone registrirati. Prelet dronov nad ljudmi je prepovedan, vidnost pa bo morala biti večja od 4,8 kilometrov. V ta namen bodo morali spremljati vremenske pogoje, prav tako pregled okolice, da ne bo prišlo do preletov. Dostava torej trenutno ni mogoča, prepovedana bo tudi uporaba dronov na športnih prireditvah.

Bo s pravili varnost večja?

»Poskušali smo biti prilagodljivi pri pisanju teh pravil,« je povedal Michael Huerta iz FAA ob razkritju pravil. Z zapisanimi pravili želijo ohraniti visok nivo varnosti. Spomnimo, da so nesreče, v katere so vpleteni droni, precej pogoste.

Omejitev za potrebe raziskovanja in reševanja

Na dronih sicer uporaba kamere ni prepovedana, a ga bo moral upravljavec, kot omenjeno, videti v vsakem trenutku. Gre za omejitev, ki bo najbolj prizadela fotografe, raziskovalce in reševalce.

Pravila, ki se jim obetajo spremembe

Še kar nekaj časa bo trajalo, da bodo zgornja pravila prišla v uporabo. Po nekaterih napovedih šele po letu ali dveh. Zna se zgoditi, da bodo dobila še nekaj sprememb. FAA namreč zbira odzive na predstavljena pravila. Do takrat pa se bodo morali upravljavci za komercialne polete z droni še vedno zaprositi za dovoljenje pri FAA.

Strošek za upravljavca 215 dolarjev

Dokument FAA naj bi imel po trditvah ekonomista pri FAA, Georga Thurstona, izreden pozitiven ekonomski vpliv, po njegovih ocenah naj bi bil večji od 100 milijonov dolarjev na leto. Za test naj bi kandidati odšteli 150 dolarjev, za registracijo dronov pa potrebno odšteti 5 dolarjev. S tem korakom bo drone lažje identificirati v primeru nesreče, prav tako njegovega upravljavca. Skupno naj bi upravljavca licenca stala 215 dolarjev, v ceno so všteti tudi potni stroški. Glede na to, koliko dronov so v ZDA prodali samo lani, si FAA lahko obeta velik naval na pridobitev licence.

Vpliv na gospodarstvo in trg delovne sile

Pričakujejo pa tudi razcvet delovnih mest, povezanih z droni. Po ocenah FAA bodo droni ustvarili okoli 70 tisoč delovnih mest, v prvih treh letih pa naj bi bil njihov ekonomski vpliv težak več kot 13,6 milijard dolarjev.

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje