Kakšne so prednosti coworkinga?

Avtor Maja Borštnik — 11.11.2013
Komentiraj!
Brittany Hodak, soustanoviteljica podjetja ZinePak, se je s pomanjkanjem prostora prvič srečala po dobrem letu dni poslovanja njenega novega podjetja. Ker so bili stroški nakupa poslovnih prostorov za mlado podjetje previsoki, se je skupaj z ekipo domislila, da bodo najeli coworking pisarno.
Kakšne so prednosti coworkinga?

Kakšne so prednosti coworkinga? (Vir slike: sxc.hu)

Brittany Hodak je navdušena podjetnica in soustanoviteljica podjetja ZinePak, katerega glavna dejavnost je ustvarjanje unikatnih in zabavnih vsebin, namenjenih različnim občinstvom. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2011, že od prvega dne beleži odlično prodajo: do danes so namreč prodali že več kot 2 milijona produktov v 18 državah sveta. 

Sprva sta Brittany in njen poslovni partner delo opravljala od doma, saj ni bilo nobene potrebe po pisarniških prostorih, opremi, osebju ali stalni lokaciji, pa tudi denarja ni bilo na pretek. Po letu in pol pa se je situacija povsem spremenila: v podjetju, ki je zaslužilo že 2 milijona dolarjev, je začelo delati večje število pripravnikov in projektnih vodij, v delu pa so imeli še milijon primerkov ZinePaks in začeli so iskati prve redne zaposlene.

Pojavil se je problem pomanjkanja prostora, ker pa so bili stroški nakupa poslovnih prostorov previsoki, je mlada ekipa podjetnih posameznikov začela iskati alternativo. Domislili so se najema coworking pisarne, ugodnega delovnega mesta z vključenimi vsemi stroški, ki so potrebni za poslovanje mladega podjetja. 

Kot je ugotovila Brittany, obstaja več tipov coworking prostorov. Nekateri omogočajo visoko stopnjo ločenosti posameznih podjetniških ekip, spet drugi pa dopuščajo več možnosti za prepletanje posameznikov iz različnih podjetij.

Sami so izbrali prostor v poslovni stavbi WeWeek na Manhattnu, kjer so jim zagotovili kreativno delovno okolje, dostop do interneta in tiskalnih strojev, redno čiščenje in druge ugodnosti. Nad samim prostorom so bili že od začetka zelo navdušeni, kaj kmalu pa so ugotovili, da je coworking pisarna veliko več kot zgolj najem pisarniških prostorov. 

Kot je poudarila Brittany, je največja prednost coworking prostorov zagotovo bližina nadarjenih, ambicioznih posameznikov. Znašli so se obdani z več ducat mladih podjetij, ki so ustvarjali inovativne produkte v povsem različnih panogah in kaj kmalu sta se njihov zanos in energija razširila tudi med člane podjetja ZinePak.

Coworking najdete tudi v MP pisarni!

Med njimi in ostalimi podjetji se je razvilo pristno prijateljstvo, člani ekip pa so si začeli izmenjavati ideje in nasvete za morebitne izboljšave poslovnih procesov. Podjetje ZinePak je z najemom coworking prostorov pridobilo ne le enega svetovalca in mentorja, temveč na ducate. 

Brittany se sedaj zaveda, da jim bodo ob morebitnih težavah na pomoč vedno lahko priskočili novi prijatelji, zato veliko mirneje sprejema pomembne poslovne odločitve. V primeru, da naleti na novo situacijo, ki je ne zna rešiti, preprosto za nasvet povpraša katerega izmed podjetnikov, ki je podobno situacijo v preteklosti že preživel, velikokrat pa se zgodi, da tudi sama ponudi pomoč kateremu izmed mlajših podjetij.

Ena izmed prednosti coworking prostorov pa je tudi ta, da gre za pravo pravcato mrežo poznanstev iz različnih področij. Ko Brittany potrebuje pomoč dizajnerja, programerja, pisatelja ipd., se kaj verjetno lahko zgodi, da ga bo našla v sosednji pisarni. V primeru, da pa takšnega posameznika ne bo našla, bo skoraj zagotovo dobila preverjen kontakt od katerega izmed podjetnikov, ki je njegove usluge že potreboval v preteklosti.

Brittany najem coworking pisarn priporoča tudi drugim mladim podjetjem, ki so zainteresirana za sklepanje novih poznanstev in ustvarjanje svoje mreže poznanstev. "Ker nikoli ne morete vedeti, kdaj boste potrebovali pomoč!", je še poudarila Brittany.

Vir: Under30ceo

Prijavi se na e-novice!