Kateri podatki so obvezni na spletni strani / trgovini?

Avtor Borut Borštnik — 10.02.2010
Komentiraj!
Vsaka spletna stran mora imeti vpisane nekatere obvezne podatke, ki so zakonsko zahtevani. Gre predvsem za osnovne informacije o prodajalcu, v primeru prodaje pa tudi pogoje vrnitve izdelka, pogoje plačila ter podobno. Več si preberite v novem članku na našem portalu.
Kateri podatki so obvezni na spletni strani / trgovini?

Obvezni podatki na spletni strani ali trgovini (vir slike: BBC).

Obvezni podatki na spletni strani ali trgovini


Če je vaše podjetje imetnik spletne strani ali spletne trgovine, ki ponuja izdelke fizičnim osebam za privatno uporabo, potem morate imeti na njej objavljene vse zakonsko zahtevane podatke, torej obvezne podatke na spletni strani.

Področje ureja tako slovenska kot evropska oziroma mednarodna zakonodaja.

Spletna trgovina predstavlja relativno novo pojavno obliko prodaje. Gre za prodajo, kjer prodajalec in kupec nista sočasno prisotna. Zato velja za to obliko sklepanja pogodb oziroma prodaje poleg splošne zakonodaje tudi zakonodaja, ki ureja elektronsko poslovanje in zakonodaja, ki ureja varstvo potrošnikov. Poseben problem pa predstavlja tudi uporaba prava in sodne pristojnosti v primeru spora, saj za potrošniške spore veljajo specifične določbe. Potrošnik pa je definiran kot fizična oseba, ki ne deluje za namen trgovske, poslovne ali poklicne dejavnosti in katerega v tem članku smatramo za večinskega uporabnika spletnih trgovin.

Prodaja prek spleta je možna s sklenitvijo prodajne pogodbe v elektronski obliki npr. preko elektronske pošte ali preko posebne aplikacije, ki omogoča avtomatiziran nakup. Pri obravnavani temi je namreč bistveno, da ima spletna stran objavljene vse obvezne sestavine, da je potrošnik ustrezno obveščen o prodajalcu; nadalje, da ima prodajalec ustrezno oblikovane in objavljene splošne pogoje; ter da se s potrošnikom ustrezno komunicira prek komercialnih elektronskih sporočil.

 

Nadaljevanje članka: Obvezni podatki na spletni strani ali trgovini >>

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!