Kateri so najvplivnejši zemljani?

Avtor — 14.11.2009
Letos so se na Forbesovi lestvici najvplivnejših zemljanov znašli tako svetovni voditelji in finančniki, kot podjetniki in televizijske dive, ne manjkajo pa niti razvpiti kriminalci in teroristi.
Kateri so najvplivnejši zemljani?

Najvplivnejši zemljani niso nujno najbogatejši. (Vir: wordpress.com)

Moč je po mnenju nekaterih največji afrodizijak, medtem ko drugi menijo da pokvari človeka. Vsekakor je njena narava skrivnostna in neopredeljiva, saj se vpliv državnih voditeljev močno razlikuje od vpliva verskih vodij ali celo teroristov.

Pri pripravi Forbesove lestvice najvplivnejših zemljanov so za opredelitev moči upoštevali štiri kriterije, nato pa so kandidate razvrstili glede na skupno povprečno oceno.

Najprej so se vprašali na koliko ljudi ima kandidat vpliv. Papež Benedikt XVI, ki kot duhodni vodja vpliva na približno šestino svetovnega prebivalstva, se je uvrstil na 11. mesto lestvice, medtem ko je 8. mesto zasedel največji ameriški delodajalec Mike Duke, direktor veleblagovnice Wal-Mart.

V naslednjem koraku so ocenili finančna sredstva kandidatov in jih primerjali s premoženjem njihovih kolegov. Najbogatejši zemljan Bill Gates se je tako uvrstil na 10. mesto lestvice.

Nato so ugotavljali ali so kandidati vplivni na večih področjih. Italijanski minister Silvio Berlusconi, ki je hkrati še medijski monopolist in lastnik nogometnega velikana A.C.Milan, je zasedel 12. mesto, televizijska diva Oprah Winfrey, ki ima vpliv celo na izid predsedniških volitev, pa se je uvrstila na 45. mesto.

Četrti kriterij za uvrstitev na lestvico je bila aktivna uporaba svoje moči. S pomočjo vsestranskega razkazovanja svojega vpliva je tako ruskemu politiku Vladimirju Putinu uspelo zasesti 3. mesto.

Prvo mesto je po pričakovanjih zasedel ameriški predsednik Barack Obama, na drugem mestu se je znašel kitajski predsednik Hu Jintao, lestvica pa je postregla tudi z nekaj presenečenji. Bivšemu predsedniku amerike Georgeu W. Bushu se ni uspelo prebiti med najvplivnejše zemljane, Bill Clinton pa je prehitel mnoge predsednike vlad in se uvrstil na 31. mesto. Najvplivnejši ženski na lestvici sta Angela Merkel (15.mesto) in Hillary Clinton (17. mesto), med najvplivnejšimi zemljani pa najdemo tudi Applovega prvaka Steva Jobsa in Dalaj Lamo (39.mesto), ne manjkata pa niti zloglasni mehiški tihotapec Joaquin Guzman in Osama bin Laden.

 

Vir: Forbes

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Vabljeni na MP delavnico: Facebook oglaševanje

Tokrat se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje, Juretom Knehtlom, osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje