Kazni za neuporabo slovenščine pri poslovanju

Pri poslovanju v Republiki Sloveniji je raba slovenščine zelo pomembna, saj je lahko podjetnik denarno sankcioniran, če slovenščine pri poslovanju ne uporablja. Globe za neuporabo slovenskega jezika določata Zakon o varstvu potrošnikov in Zakon o javni rabi slovenščine.
Kazni za neuporabo slovenščine pri poslovanju

Uporaba slovenščine pri poslovanju (Vir slike: freeimages.com)

Tako Zakon o varstvu potrošnikov kot tudi Zakon o javni rabi slovenščine od podjetnika zahtevata, da pri poslovanju na območju Republike Slovenije uporablja slovenski jezik. Izjema velja za območja narodnih manjšin, kjer lahko podjetnik pri sklepanju poslov s pripadniki slednjih uporablja njihov nacionalni jezik.

Podjetje mora, po določilih Zakona o varstvu potrošnikov, s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost pa tudi v jeziku narodne skupnosti. Pri tem mora v pisnih sporočilih uporabljati celotno ime svoje firme in sedež.

Pri označevanju izdelkov mora potrošniku posredovati potrebne informacije glede značilnosti, prodajnih pogojev, uporabe in namembnosti izdelka. Te informacije morajo biti v jeziku, ki je potrošnikom na območju Republike Slovenije lahko razumljiv. Namesto besednega jezika lahko podjetje pri označevanju izdelkov uporablja tudi splošno razumljive simbole in slike.

Več o prepovedi oglaševanja v tujem jeziku preberite v odgovoru strokovnjaka: Prepoved oglaševanja v tujem jeziku

Tudi oglaševalska sporočila namenjena potrošnikom v Sloveniji morajo biti v jeziku, ki je slednjim lahko razumljiv.

V slovenskem jeziku mora biti sestavljen tudi garancijski list, kadar je izdelek namenjen prodaji na slovenskem ozemlju. Enako velja za navodila za uporabo blaga oziroma izdelka.

Pogodba, ki se izroča državljanu Republike Slovenije ali osebi s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, mora biti sestavljena v slovenskem jeziku. Če ima potrošnik stalno prebivališče v eni od držav članic Evropske unije ali je državljan te države, lahko zahteva, da je pogodba sestavljena v uradnem jeziku te države.

Višina globe za neuporabo slovenskega jezika pri poslovanju s potrošniki na teritoriju Slovenije se giblje v razponu med 3.000 in 40.000 evrov za podjetja in 1.200 do 4.000 evrov za odgovorno osebo iz tega podjetja. Če garancijski list ni v celoti v slovenščini in lahko razumljiv, lahko podjetje dobi kazen v višini 1.200 evrov, odgovorna oseba pa položnico za 400 evrov.

Inšpekcijski nadzor nad ustrezno rabo slovenščine izvajajo Tržni inšpektorat, Inšpektorat za kulturo in medije ter ostali inšpektorati za specialna področja (kot so delo, veterina, zdravila in medicinski pripomočki, šolstvo itd).

Vir: Zakon o varstvu potrošnikov in Zakon o javni rabi slovenščine 

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje