Kdaj je čas, da zamenjamo poslovnega mentorja?

Avtor Maja Borštnik — 27.09.2013
Komentiraj!
Poslovni mentorji so nepogrešljiv člen pri razvoju mladih podjetij. Gre za izkušene poslovneže, ki so pot od ustanovitve do uspešnega podjetja že prehodili, sedaj pa so svoje znanje pripravljeni ponuditi mlajšim, manj izkušenim generacijam.
Kdaj je čas, da zamenjamo poslovnega mentorja?

Kdaj je čas, da zamenjamo poslovnega mentorja? (Vir slike: sxc.hu)

Veliko mladih podjetnikov si na začetku svoje poti poišče mentorja, ki jim z nasveti in idejami olajša sprejetje marsikatere poslovne odločitve. Z leti sodelovanja se pogosto med njimi razvije pristen prijateljski odnos, ki lahko traja tudi do konca življenja. 

Toda vsakdo se mora zavedati, da se lahko življenjske poti posameznikov, ki so med seboj tesno prepletene, slej ko prej razidejo in zaidejo v različno smer. In tako se lahko zgodi, da bo nekoč mentor zapustil vaše podjetje ali pa ga boste morali odsloviti kar sami, saj bo zgolj oviral napredek vašega podjetja, namesto da bi ga spodbujal.

Poglejmo si znake, ki kažejo na to, da vaš mentor morda ni več tako zainteresiran za dobrobit vašega podjetja in vas zgolj zadržuje na poti do uspeha.

a.) Ne udeležuje se sestankov. 

Mentor je oseba, ki bi vam morala z nasveti in predlogi pomagati pri rasti vašega podjetja. To pa pomeni, da naj bi se z njim morali srečevati vsaj nekajkrat letno. V kolikor se je že večkrat zgodilo, da je mentor zamudil sestanek, bodite previdni, saj morda ni več tako močno zainteresiran za vaše podjetje. 

b.) Ne postavlja veliko vprašanj.

V kolikor na sestankih premlevate vedno ene in iste tematike, je morda čas, da zamenjate mentorja, saj boste tako zgolj stagnirali na isti točki, namesto da bi lahko tudi napredovali. Če se odločite za zamenjavo mentorja, boste pridobili nove zamisli, katere lahko vključite v poslovne procese. 

c.) Odsvetujejo vam razvijanje novih idej in inovacij. 

Velikokrat se zgodi, da mentorji tudi škodujejo mladim podjetjem, saj podjetnikom odsvetujejo vlaganje v razvoj novih idej in inovacij. V kolikor se kaj podobnega zgodi tudi vam, začnite resno premišljevati o zamenjavi mentorja, saj se vam bodo le tako lahko odprle nove možnosti za rast in razvoj.

Vir: Young Entrepreneur

Prijavi se na e-novice!