Kdo je najbogatejši Slovenec?

Avtor Maja Borštnik — 07.11.2011
Komentiraj!
Revija Manager je tudi letos razglasila najbogatejšega Slovenca. Na samem vrhu je prišlo do spremembe, saj se je tokrat najvišje na lestvici uvrstil novinec Sandi Češko iz Studia Moderna, z nekaj več kot dvesto milijoni evrov ocenjenega premoženja.
Kdo je najbogatejši Slovenec?

Kdo je najbogatejši Slovenec? (Slika: Finance)

Mirko Tuš, ki je do zdaj veljal za najbogatejšega Slovenca, se je uvrstil na četrto mesto, in sicer s sto milijoni evrov premoženja. Med prvo peterico sta se prebila dva para svežih imen - Albin in Tatjana Doberšek z inženirskim podjetjem Engineering Dobersek ter Samo in Iza Login z zabavnimi aplikacijami Talking Friends, s katerimi sta v slabem letu iz nič ustvarila kar 80 milijonov evrov premoženja. Tudi Uroš Merc iz podjetja Bisol, ki je leta 2009 prejel priznanje revije Manager za ambiciozne načrte, se je na lestvico uvrstil rekordno hitro - v pičlih štirih letih.

Za uvrstitev na lestvico najbogatejših Slovencev je bilo letos potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja. Povsem novih obrazov je letos četrtina. Več kot pol je podjetnikov, ostali so managerji, ki so v devetdesetih kupili propadajoča podjetja. Na lestvici se je zadnjih pet let obdržala tretjina ljudi, med njimi tudi ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma in župan Zavrča Miran Vuk.

Kljub temu, da je skupno premoženje stoterice najbogatejših Slovencev ostalo na približno enaki ravni kot lani, in sicer okoli 2,5 milijarde evrov, je že tretje leto zaporedoma opaziti upad premoženja, razen premoženja novincev. Med tistimi, ki so zapustili lestvico, so predvsem gradbinci.

Vir: Finance

Prijavi se na e-novice!