Kdo zasluži več – levičarji ali desničarji?

Obstaja stereotip, da so levičarji, ljudje, ki pišejo oziroma večino del opravljajo z levo roko, bolj nerodni. Morda je to povezano tudi z dejstvom, da živijo v svetu, kjer je večina stvari optimiziranih za desničarje. Na primer škarje, računalniška miška in drugo.
Kdo zasluži več – levičarji ali desničarji?

Kdo zasluži več? (Vir slike: YouTube)

Na ta račun je prizadetih okoli 12 odstotkov svetovne populacije. Toliko namreč predstavlja delež levičarjev. Levičarjem skozi zgodovino ni bilo prizaneseno. Poimenovali so jih za služabnike hudiča, številni so bili prisiljeni v uporabo desne roke. Morda se tega spomnite še kot otroci.

Strokovnjaki so prepričani, da imajo pomembno vlogo pri nagnjenosti k določeni roki naši možgani. Možgani so razdeljeni na dve hemisferi, levo in desno. V desni so centri za vidne, prostorske in intuitivne procese, medtem ko leva nadzoruje govor, mišljenje in logiko. Sicer tudi desna nadzoruje govor, logiko in mišljenje, a v precej manjši meri kot leva.

Prvi, ki je prišel na teorijo, zakaj so nekateri levičarji, drugi pa desničarji, je bil Platon. Levičar je po njegovem mnenju postal tisti otrok, katerega matere in pestunje so ga nosile v levi roki, da so lahko z desno roko počele ostale stvari. Ker se je otrok matere držal z desno roko, je lahko z levo raziskoval okolico. Tako je postal levičar.

Ameriška študija iz leta 1999 pravi, da levičarji dosegajo slabše rezultate na kognitivnih testih in so za kar 50 odstotkov bolj nagnjeni k težavam z obnašanjem in pri učenju, na primer disleksiji. Prav tako ima shizofrenijo več levičarjev.

Goodman v nedavni izdaji Journala of Economic Perspectives pravi, da levičarji zaslužijo veliko manj kot desničarji. Največje razhajanje nastane pri moških, desničarji naj bi zaslužili 27.450 dolarjev, levičarji pa 25.000, medtem ko ženske, ki prvenstveno uporabljajo desno roko, zaslužijo 17.860 dolarjev, tiste, ki uporabljajo levo roko, pa 14.460 dolarjev.

Povprečen zaslužek levičarjev, pri katerih obstaja tudi manjša verjetnost za dokončanje študija, je za okoli 10 odstotkov nižji od desničarjev. Medtem ko se povprečni zaslužek ne glede na spol razlikuje zgolj za 1.300 dolarjev (22.420 dolarjev zaslužijo desničarji, 21.120 pa levičarji), pa se razlika v zaslužku poveča pri moških (2.500 dolarjev), še večja pa nastane pri ženskah (3.400 dolarjev).

Kaj sporočajo ti podatki? Na prvi pogled se zdi, da levičarji zaslužijo manj zaradi svojih pomanjkljivosti, ko pride do uporabe stvari, ki so prvenstveno narejene za desničarje. A Goodman v Journal of Economic Perspectives to trditev zavrača, saj je ugotovil, da so levičarji bolj zagnani in spretni v ročnem delu.

Kljub temu ne obstaja točen odgovor, kaj povzroča levičarje. Nekateri se nagibajo h genom, zlasti zato, ker ima otrok, katerega mama je levičarka, kar 50-odstotkov večjo verjetnost, da postane tudi sam levičar. A k temu botrujejo tudi številni razlogi, ki pa niso povezani z dedovanjem. Otrok bo mamo levičarko morda le posnemal in se tako navadil na uporabo leve roke.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

30.03.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje