Kickstarter najel novinarja, da bo raziskal zgodbo o propadlem projektu

Avtor — 15.12.2015
Kickstarter je prvič odkar obstaja najel novinarja, da bo raziskal zgodbo o propadu razvoja letečih dronov Zano, ki so s 3,5 milijona dolarjev donacije preko platforme veljali za najbolj financiran evropski projekt.
Kickstarter najel novinarja, da bo raziskal zgodbo o propadlem projektu

Kickstarter najel novinarja, da bo raziskal zgodbo o propadu projekta (Vir slike: Kickstarter)

Novembra 2014 so bili na Kickstarterju predstavljeni Zano mikro-droni, inteligentne avtonomno leteče naprave. Z vgrajenimi senzorji za odkrivanje in izogibanje oviram, naj bi bili sposobni leteti samostojno – posamično in v skupinah. Glede na to, da so leteči droni na trgu že nekaj let, je bila avtonomnost bistvena prednost pred obstoječimi bratranci, ki jih je potrebno voditi z upravljalnikom.

Maja letos naj bi bila faza razvoja drona še v skladu z načrtovanim planom, avgusta pa so ustvarjalci obljubljali dostavo naprav podpornikom, kljub temu, da takrat, po poročanju BBC, strojna oprema sploh še ni bi bila dovolj razvita. Dronov podporniki na koncu res niso dobil.

Top 10 slovenskih Kickstarter kampanj

Po Kickstarterjevih pravilih, morajo avtorji kampanj v primeru neuspešnega projekta svojim podpornikom pojasniti, zakaj ta ni uspel in kako so bila porabljena prispevana sredstva. V primeru Zano dronov podporniki niso bili zadovoljni z informacijami, ki so jih podali avtorji kampanje, zato se je Kickstarter odločil da jim priskoči na pomoč tako, da najame novinarja, ki bo raziskal zgodbo v ozadju.

Raziskovalna naloga je bila dodeljena novinarju Marku Harrisu, ki bo poskušal ugotoviti, kaj bi avtorji kampanje lahko naredili drugače in katerim napakam bi se lahko izognili. Harris bo raziskoval tudi, ali bi lahko Kickstarter boljše izpeljal svoj del vloge. Kicstarter bo Harrisa plačal z radodarnim denarnim honorarjem in bo pred javno objavo članek pregledal, kar daje pod vprašaj objektivnost članka. Harris trdi, da Kickstarter po pogodbi nima pravice spreminjati vsebine v članku.

Pri Kickstarterju verjamejo, da bo nastali članek prispeval k izboljšanemu sistemu crowdfundinga, krepitvi skupnosti, zaupanju podpornikov in bo v pomoč tudi prihodnjim avtorjem kampanj, da bi se izognili usodnim napakam. Ob tem pa se seveda poraja vprašanje, ali lahko podobne poteze pričakujemo tudi v prihodnosti? Članek lahko pričakujemo januarja.

Video: Predstavitev Zano Dronov

YouTube

Vir: techcrunch.com

Pet Kickstarter izdelkov, ki jih lahko podarite kot poslovno darilo


Oznake: ,