Video: Kitajsko podjetje s 3D tiskalnikom gradi hiše

Kitajsko podjetje je v enem dnevu s pomočjo tehnologije 3D tiskanja zgradilo 10 hiš. Vsaka izmed njih meri okoli 60 kvadratnih metrov, stane pa 4800 dolarjev. Takšen način predstavlja cenejšo, hitrejšo in varnejšo alternativo bolj tradicionalni gradnji.
Video: Kitajsko podjetje s 3D tiskalnikom gradi hiše

Natisnjena hiša (Vir: Winsun)

Izdelava predmetov s pomočjo tehnologije 3D tiskalnikov postaja vedno bolj priljubljena in tudi izpopolnjena. Oblikovalci in izdelovalci so s pomočjo tiskanja ustvarili že številne izdelke, od nakita do posebnih izdelkov, ki jih potrebujejo v industriji.

Kitajsko podjetje Winsun Decoration Design Engineering je hiše zgradilo v Šanghaju s pomočjo štirih gigantskih 3D tiskalnikov, ki merijo 10 metrov v dolžino in 6,6 metrov v višino. Tiskalniki proizvajajo mešanico cementa in gradbenih odpadkov, s pomočjo katerih plast za plastjo gradijo zidove – podobno kot bi denimo slaščičar krasil torto.

Vsaka izmed hiš meri okoli 60 kvadratnih metrov, stane pa 4800 dolarjev. Komponente hiše so preverjene za kakovost, saj trenutno na Kitajskem še ni gradbenih predpisov, ki bi urejali izgradnjo hiš s 3D tiskalnikom. WinSun uporablja pri svojem delu poseben hitrosušeč cement za pospešitev postopka.

Ker je čas izgradnje relativno kratek, je manj verjetno, da so delavci v postopku izpostavljeni nevarnim snovem ali delovnim okoljem. Hiše WinSun so zgrajene precej preprosto, a v podjetju upajo, da bodo s 3D tehnologijo tiskanja nekoč lahko gradili nebotičnike, s svojo iznajdbo pa si želijo dostop do nepremičninskega trga približati slehernemu posamezniku. 

YouTube

Vir: Mashable

Oznake: , ,