Ko vam napaka prinese milijone

Ne glede na to, kako izkušeni ste, ko se podate v podjetniške vode, boste slej ko prej naredili napako. Ta naj vam nikar ne vzame poguma, saj se lahko iz napak in porazov naučite marsikaj in kasneje zaslužite ogromno denarja.
Ko vam napaka prinese milijone

Ko vam napaka prinese milijone. (Vir slike: sxc.hu)

Pred 9 leti se je podjetnik Steve Blank pojavljal na naslovnicah revij z idejo, za katero je bil prepričan, da bo spremenila industrijo računalniških iger. Takrat se Blank ni oziral na kritike in dvome. »Mislil sem, da sem genij,« pravi Blank. Tri mesece kasneje, ko je izgubil 35 milijonov dolarjev investicijskih sredstev, pa se ni imel več za genija. Takrat je imel veliko opcij, ena izmed teh je bila tudi, da preneha. Ne glede na to, kako boleča je bila izkušnja, se je iz nje naučil veliko – ustanovil je startup E.piphany, ki je vsakemu izmed investitorjev prinesla dobiček, vreden kar 1 milijardo dolarjev.

Najboljše, kar lahko storite je, da svoje lastne napake in poraze pretvorite v uspeh. In kako boste to naredili? Tako, da boste upoštevali naslednjih 5 nasvetov.   

Preimenujte poraz

Zaposlovalci vedno iščejo kandidate z delovnimi izkušnjami, te pa niso nič drugega kot skupek storjenih napak in porazov, iz katerih se je posameznik nekaj naučil. Izkušnje tako niso nič drugega kot porazi, zato pričnite za slednje uporabljati besedo izkušnje – na tak način bodo porazi manj boleči in ne bodo imeli tako slabega prizvoka.

Poraze izkoristite za pregled

Vsakič, ko naredite napako, identificirajte, kaj in zakaj je šlo narobe ter se aktivno izogibajte ponovni napaki.

Ne bodite sami

Če boste naredili hudo napako čisto sami, boste težko ocenili, kaj je šlo zares narobe. Zato je dobro imeti partnerja, ki mu zaupate in vam bo pomagal pri iskanju vzroka ter s tem pomagal izkoristiti naslednjo poslovno priložnost.

Ne skrivajte napak in porazov

Bodite ponosni, da ste bili dovolj pogumni in ste tvegali. Ko boste postali čisto odkriti glede svojih napak, se boste lahko pričeli učiti od drugih.

Premislite kaj si želite

Ko boste pristali na tleh in vam bo težko, je čas, da se spomnite, zakaj ste sploh šli v posel. Spomnite se predvsem čustvenih motivov, saj nas logično in racionalno razmišljanje ne motivirata dovolj.

Vir: Entrepreneur

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

11.05.2018 od 14:00 do 17:30
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Vse za podjetje