Ko vam napaka prinese milijone

Avtor — 09.08.2013
Ne glede na to, kako izkušeni ste, ko se podate v podjetniške vode, boste slej ko prej naredili napako. Ta naj vam nikar ne vzame poguma, saj se lahko iz napak in porazov naučite marsikaj in kasneje zaslužite ogromno denarja.
Ko vam napaka prinese milijone

Ko vam napaka prinese milijone. (Vir slike: sxc.hu)

Pred 9 leti se je podjetnik Steve Blank pojavljal na naslovnicah revij z idejo, za katero je bil prepričan, da bo spremenila industrijo računalniških iger. Takrat se Blank ni oziral na kritike in dvome. »Mislil sem, da sem genij,« pravi Blank. Tri mesece kasneje, ko je izgubil 35 milijonov dolarjev investicijskih sredstev, pa se ni imel več za genija. Takrat je imel veliko opcij, ena izmed teh je bila tudi, da preneha. Ne glede na to, kako boleča je bila izkušnja, se je iz nje naučil veliko – ustanovil je startup E.piphany, ki je vsakemu izmed investitorjev prinesla dobiček, vreden kar 1 milijardo dolarjev.

Najboljše, kar lahko storite je, da svoje lastne napake in poraze pretvorite v uspeh. In kako boste to naredili? Tako, da boste upoštevali naslednjih 5 nasvetov.   

Preimenujte poraz

Zaposlovalci vedno iščejo kandidate z delovnimi izkušnjami, te pa niso nič drugega kot skupek storjenih napak in porazov, iz katerih se je posameznik nekaj naučil. Izkušnje tako niso nič drugega kot porazi, zato pričnite za slednje uporabljati besedo izkušnje – na tak način bodo porazi manj boleči in ne bodo imeli tako slabega prizvoka.

Poraze izkoristite za pregled

Vsakič, ko naredite napako, identificirajte, kaj in zakaj je šlo narobe ter se aktivno izogibajte ponovni napaki.

Ne bodite sami

Če boste naredili hudo napako čisto sami, boste težko ocenili, kaj je šlo zares narobe. Zato je dobro imeti partnerja, ki mu zaupate in vam bo pomagal pri iskanju vzroka ter s tem pomagal izkoristiti naslednjo poslovno priložnost.

Ne skrivajte napak in porazov

Bodite ponosni, da ste bili dovolj pogumni in ste tvegali. Ko boste postali čisto odkriti glede svojih napak, se boste lahko pričeli učiti od drugih.

Premislite kaj si želite

Ko boste pristali na tleh in vam bo težko, je čas, da se spomnite, zakaj ste sploh šli v posel. Spomnite se predvsem čustvenih motivov, saj nas logično in racionalno razmišljanje ne motivirata dovolj.

Vir: Entrepreneur

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial.

Preberite več >>
Vse za podjetje