Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Odgovor na to vprašanje je enostaven – lahko. Potrebna je le močna volja in vztrajnost. Pa tudi malce začetnega poguma. Kaj sploh pomeni »biti podjetnik«? Definicij je veliko, sam pa vidim podjetnika predvsem kot osebo, ki ...
Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik? (Vir slike: sxc.hu)

… zna prepričati, je pripravljena tvegati, je inovativna, kreativna in ustvarjalna ter je oseba, ki želi biti samostojna in želi sama odločati o svoji usodi.

Čeprav sam študiram na fakulteti za ekonomijo in bi moralo biti podjetništvo nekakšna praksa mojega študija, se praksa od teorije zelo razlikuje. S tem mislim, da se res ZELO razlikuje.

Dejstvo je, da se že v osnovni šoli učimo nekih preverjenih teorij, preverjenih dejstev in preverjenih informacij. Zgodovino se učimo iz točnih faktov, v matematiki praktično ni nobenih odstopanj, še pri slovenščini se učimo pisanja po nareku. V srednji šoli nas sicer začnejo učiti o tem, da dejansko ni vse črno-belo in da obstaja več različnih teorij. Ko prideš na faks, je zgodba še bolj siva in ugotavljaš, da je na svetu toliko različnih smernic, toliko različnih mnenj, toliko različnih teorij in še več različnih možnosti.

Ampak šele, ko dejansko začneš poslovati na trgu, vidiš koliko različnih poti je … In čisto nihče ti ne pove, katera je prava in ali sploh prava pot obstaja. Ravno zato je potem v praksi vse še nekoliko težje … A zato je še toliko bolj zanimivo in zabavno! 🙂

Če tale kratek zapis posvetim študentu, ki razmišlja o tem, da bi se malce bolj resno začel ukvarjati z »biznisom« ali morda celo ustanovil startup podjetje, dodajam še par praktičnih nasvetov:

Vabljeni tudi k branju ostalih MP kolumn.

  • Poslovne ideje nikoli ne zadrži zase. Povej jo svojim prijateljem in znancem – če je stvar zanimiva, debatirajte o njej in se pogovarjajte. Začetna ideja je pogosto preveč cenjena.
  • Spoznaj se z ostalimi startupovci. Pogosto se ljudje vržemo v eno zadevo in jo vzamemo za sveto, za najboljšo stvar na svetu. Sam se rad pogovarjam z ostalimi »na sceni«, ker si tako razširiš svoje obzorje in izveš marsikaj novega (nekaj slovenskih startupovcev se zbira v FB skupini: Ljubljana Startup)
  • Preden stopiš korak naprej, stopi korak nazaj in naredi Canvas (tule ga lahko tudi preneseš: The Business Model Canvas).
  • Če lahko tvoja ideja počaka še nekaj dni, ti priporočam, da v roke vzameš tudi kakšno dobro in praktično knjigo. Priporočam tudi branje tega zapisa: Blaž Kos: Podjetništvo ni za vsakogar.
  • MladiPodjetnik.si je zakon! Tu resnično najdeš ogromno praktičnih vsebin, če te kaj bolj konkretno zanima, pa jim lahko pišeš tudi preko e-maila (mislim, da še vedno delijo informacije brezplačno. :))

Preberite si tudi intervju: Andraž Gavez – Mojacokolada.si

P.S.: Ker sem mnenja, da se je dandanes treba čedalje več povezovati, združevati znanja in zmagati s skupnimi močmi, sem vedno razpoložen tudi za kakšno podjetniško debato – lahko ob kavi, pivu ali preko e-maila (andraz@ustvari.si).

Avtor kolumne je Andraž Gavez, lastnik spletne trgovine MojaČokolada.si

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje