Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Odgovor na to vprašanje je enostaven – lahko. Potrebna je le močna volja in vztrajnost. Pa tudi malce začetnega poguma. Kaj sploh pomeni »biti podjetnik«? Definicij je veliko, sam pa vidim podjetnika predvsem kot osebo, ki ...
Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik? (Vir slike: sxc.hu)

… zna prepričati, je pripravljena tvegati, je inovativna, kreativna in ustvarjalna ter je oseba, ki želi biti samostojna in želi sama odločati o svoji usodi.

Čeprav sam študiram na fakulteti za ekonomijo in bi moralo biti podjetništvo nekakšna praksa mojega študija, se praksa od teorije zelo razlikuje. S tem mislim, da se res ZELO razlikuje.

Dejstvo je, da se že v osnovni šoli učimo nekih preverjenih teorij, preverjenih dejstev in preverjenih informacij. Zgodovino se učimo iz točnih faktov, v matematiki praktično ni nobenih odstopanj, še pri slovenščini se učimo pisanja po nareku. V srednji šoli nas sicer začnejo učiti o tem, da dejansko ni vse črno-belo in da obstaja več različnih teorij. Ko prideš na faks, je zgodba še bolj siva in ugotavljaš, da je na svetu toliko različnih smernic, toliko različnih mnenj, toliko različnih teorij in še več različnih možnosti.

Ampak šele, ko dejansko začneš poslovati na trgu, vidiš koliko različnih poti je … In čisto nihče ti ne pove, katera je prava in ali sploh prava pot obstaja. Ravno zato je potem v praksi vse še nekoliko težje … A zato je še toliko bolj zanimivo in zabavno! 🙂

Če tale kratek zapis posvetim študentu, ki razmišlja o tem, da bi se malce bolj resno začel ukvarjati z »biznisom« ali morda celo ustanovil startup podjetje, dodajam še par praktičnih nasvetov:

Vabljeni tudi k branju ostalih MP kolumn.

  • Poslovne ideje nikoli ne zadrži zase. Povej jo svojim prijateljem in znancem – če je stvar zanimiva, debatirajte o njej in se pogovarjajte. Začetna ideja je pogosto preveč cenjena.
  • Spoznaj se z ostalimi startupovci. Pogosto se ljudje vržemo v eno zadevo in jo vzamemo za sveto, za najboljšo stvar na svetu. Sam se rad pogovarjam z ostalimi »na sceni«, ker si tako razširiš svoje obzorje in izveš marsikaj novega (nekaj slovenskih startupovcev se zbira v FB skupini: Ljubljana Startup)
  • Preden stopiš korak naprej, stopi korak nazaj in naredi Canvas (tule ga lahko tudi preneseš: The Business Model Canvas).
  • Če lahko tvoja ideja počaka še nekaj dni, ti priporočam, da v roke vzameš tudi kakšno dobro in praktično knjigo. Priporočam tudi branje tega zapisa: Blaž Kos: Podjetništvo ni za vsakogar.
  • MladiPodjetnik.si je zakon! Tu resnično najdeš ogromno praktičnih vsebin, če te kaj bolj konkretno zanima, pa jim lahko pišeš tudi preko e-maila (mislim, da še vedno delijo informacije brezplačno. :))

Preberite si tudi intervju: Andraž Gavez – Mojacokolada.si

P.S.: Ker sem mnenja, da se je dandanes treba čedalje več povezovati, združevati znanja in zmagati s skupnimi močmi, sem vedno razpoložen tudi za kakšno podjetniško debato – lahko ob kavi, pivu ali preko e-maila (andraz@ustvari.si).

Avtor kolumne je Andraž Gavez, lastnik spletne trgovine MojaČokolada.si

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje