Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Odgovor na to vprašanje je enostaven – lahko. Potrebna je le močna volja in vztrajnost. Pa tudi malce začetnega poguma. Kaj sploh pomeni »biti podjetnik«? Definicij je veliko, sam pa vidim podjetnika predvsem kot osebo, ki ...
Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik?

Kolumna: Ali je lahko študent tudi podjetnik? (Vir slike: sxc.hu)

… zna prepričati, je pripravljena tvegati, je inovativna, kreativna in ustvarjalna ter je oseba, ki želi biti samostojna in želi sama odločati o svoji usodi.

Čeprav sam študiram na fakulteti za ekonomijo in bi moralo biti podjetništvo nekakšna praksa mojega študija, se praksa od teorije zelo razlikuje. S tem mislim, da se res ZELO razlikuje.

Dejstvo je, da se že v osnovni šoli učimo nekih preverjenih teorij, preverjenih dejstev in preverjenih informacij. Zgodovino se učimo iz točnih faktov, v matematiki praktično ni nobenih odstopanj, še pri slovenščini se učimo pisanja po nareku. V srednji šoli nas sicer začnejo učiti o tem, da dejansko ni vse črno-belo in da obstaja več različnih teorij. Ko prideš na faks, je zgodba še bolj siva in ugotavljaš, da je na svetu toliko različnih smernic, toliko različnih mnenj, toliko različnih teorij in še več različnih možnosti.

Ampak šele, ko dejansko začneš poslovati na trgu, vidiš koliko različnih poti je … In čisto nihče ti ne pove, katera je prava in ali sploh prava pot obstaja. Ravno zato je potem v praksi vse še nekoliko težje … A zato je še toliko bolj zanimivo in zabavno! 🙂

Če tale kratek zapis posvetim študentu, ki razmišlja o tem, da bi se malce bolj resno začel ukvarjati z »biznisom« ali morda celo ustanovil startup podjetje, dodajam še par praktičnih nasvetov:

Vabljeni tudi k branju ostalih MP kolumn.

  • Poslovne ideje nikoli ne zadrži zase. Povej jo svojim prijateljem in znancem – če je stvar zanimiva, debatirajte o njej in se pogovarjajte. Začetna ideja je pogosto preveč cenjena.
  • Spoznaj se z ostalimi startupovci. Pogosto se ljudje vržemo v eno zadevo in jo vzamemo za sveto, za najboljšo stvar na svetu. Sam se rad pogovarjam z ostalimi »na sceni«, ker si tako razširiš svoje obzorje in izveš marsikaj novega (nekaj slovenskih startupovcev se zbira v FB skupini: Ljubljana Startup)
  • Preden stopiš korak naprej, stopi korak nazaj in naredi Canvas (tule ga lahko tudi preneseš: The Business Model Canvas).
  • Če lahko tvoja ideja počaka še nekaj dni, ti priporočam, da v roke vzameš tudi kakšno dobro in praktično knjigo. Priporočam tudi branje tega zapisa: Blaž Kos: Podjetništvo ni za vsakogar.
  • MladiPodjetnik.si je zakon! Tu resnično najdeš ogromno praktičnih vsebin, če te kaj bolj konkretno zanima, pa jim lahko pišeš tudi preko e-maila (mislim, da še vedno delijo informacije brezplačno. :))

Preberite si tudi intervju: Andraž Gavez – Mojacokolada.si

P.S.: Ker sem mnenja, da se je dandanes treba čedalje več povezovati, združevati znanja in zmagati s skupnimi močmi, sem vedno razpoložen tudi za kakšno podjetniško debato – lahko ob kavi, pivu ali preko e-maila (andraz@ustvari.si).

Avtor kolumne je Andraž Gavez, lastnik spletne trgovine MojaČokolada.si

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijon evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

06.12.2017 od 15:00 do 17:00
MP dogodek: Kingsbox: Od študenta do milijon evrov prometa – Luka Železnik in Dejan Kobal

Luka Železnik in Dejan Kobal sta mlada podjetnika, ki sta med študijem vzpostavila blagovno znamko Kingsbox in hitro opozorila nase. Hitrorastoče podjetje se ukvarja s spletno prodajo opreme za funkcionalno vadbo.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje