Kolumna: Delitev dela za samorasle podjetnike

Avtor — 27.05.2013
Pred dogodkom Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! smo nekaj predavateljev prosili, naj spišejo nekaj vrstic o svojem predavanju. Prvi je na sporedu Domen iz Žabca, ki bo 5. 6. v TPLJ predaval o delegiranju nalog na svoje zaposlene.

Dolgo časa sem se spravljal pisati tole, saj prej ni bilo časa. Pa saj časa nikoli ni, ker je to njegov glavni problem. Trenutno sedim za pisalno mizo, pregledujem delo svojih sodelavcev in jim pripravljam pripombe za jutrišnji zadnji “push”.

V enem tednu jim je uspelo iz nič razviti portal, konkreten portal, za kar bi ponavadi potrebovali en mesec. Ni popoln in potrebno bo še nekaj dela, da bo prišel na nivo naših standardov.

Vmes se mi je utrnilo, kaj vse lahko dosežemo, ko igramo kot uigrana ekipa. Konkurenco bi moralo resno skrbeti, saj smo se po dobrem letu končno ujeli in porazdelili bremena. Žabci smo malce znani po tem, da nismo čisto »po standardu« in nikoli nismo želeli biti. Dolgo časa nam ni bilo mar za sistemizacijo, deljenje dela in vse, kar je čisto malo zasmrdelo po korporativnih pravilih.

S širjenjem se je to začelo poznati na meni in posledično na celi organizaciji. Lani sem prejel 11.593 e-mailov, ne štejem SPAM-a in podpornega centra, ampak samo splošne e-maile, da ne štejem klicev in vsega ostalega. In stalno se je čakalo na MENE, da jim odpišem.

Zame ena najtežjih stvari je bila zaupati in spustiti. Dolgo sem se boril proti temu, preverjal vse in dirigiral podrobnosti. To pa za podjetje naše velikosti ni več sprejemljivo. Lani sem začel z deljenjem, delegiranjem in počasi sem začel prepuščati tudi bistvene naloge.

Ko danes sedim za računalnikom in pišem pripombe (ta del si še pustim, saj imam le 10 let izkušenj in vem, kaj je še potrebno za zadovoljno stranko) ugotavljam, da nimam pojma, kako se je zgodilo, ampak se je. Miha odlično igra svojo vlogo vodje in več kot zadovoljen bom, ko se bom lahko povsem umaknil iz razvoja, saj me počasi že najeda pomanjkanje časa.

Sam imam sedaj čas planirati nove izzive, ustvarjati prihodnost in zagotavljati razvoj podjetja, za izvrševanje pa bodo poskrbeli moji dobri sodelavci.

Torej:

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

  • razvoj je mnogo hitrejši in zmore večje obremenitve,
  • prodamo več, počasi skoraj več, kot lahko razvijemo,
  • gostovanje se razvija z novimi rešitvami in idejami,
  • procesi so hitrejši,
  • zadeve so narejene
  • jaz grem lahko na dopust! 🙂

Delitev dela je najtežja in hkrati najbolj pomembna stopnica v življenju podjetja, kot sem ga spoznal v teh 10 letih. To je nekako tako, kot bi zamenjali Fiata za Ferrarija.

Moj nasvet je: pusti, nehaj, zaupaj in daj mir. Za preverjanje so kolegiji in usklajevanja.

Avtor: Domen Česnik, Zabec.net

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje