Kolumna: Delitev dela za samorasle podjetnike

Pred dogodkom Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! smo nekaj predavateljev prosili, naj spišejo nekaj vrstic o svojem predavanju. Prvi je na sporedu Domen iz Žabca, ki bo 5. 6. v TPLJ predaval o delegiranju nalog na svoje zaposlene.

Dolgo časa sem se spravljal pisati tole, saj prej ni bilo časa. Pa saj časa nikoli ni, ker je to njegov glavni problem. Trenutno sedim za pisalno mizo, pregledujem delo svojih sodelavcev in jim pripravljam pripombe za jutrišnji zadnji “push”.

V enem tednu jim je uspelo iz nič razviti portal, konkreten portal, za kar bi ponavadi potrebovali en mesec. Ni popoln in potrebno bo še nekaj dela, da bo prišel na nivo naših standardov.

Vmes se mi je utrnilo, kaj vse lahko dosežemo, ko igramo kot uigrana ekipa. Konkurenco bi moralo resno skrbeti, saj smo se po dobrem letu končno ujeli in porazdelili bremena. Žabci smo malce znani po tem, da nismo čisto »po standardu« in nikoli nismo želeli biti. Dolgo časa nam ni bilo mar za sistemizacijo, deljenje dela in vse, kar je čisto malo zasmrdelo po korporativnih pravilih.

S širjenjem se je to začelo poznati na meni in posledično na celi organizaciji. Lani sem prejel 11.593 e-mailov, ne štejem SPAM-a in podpornega centra, ampak samo splošne e-maile, da ne štejem klicev in vsega ostalega. In stalno se je čakalo na MENE, da jim odpišem.

Zame ena najtežjih stvari je bila zaupati in spustiti. Dolgo sem se boril proti temu, preverjal vse in dirigiral podrobnosti. To pa za podjetje naše velikosti ni več sprejemljivo. Lani sem začel z deljenjem, delegiranjem in počasi sem začel prepuščati tudi bistvene naloge.

Ko danes sedim za računalnikom in pišem pripombe (ta del si še pustim, saj imam le 10 let izkušenj in vem, kaj je še potrebno za zadovoljno stranko) ugotavljam, da nimam pojma, kako se je zgodilo, ampak se je. Miha odlično igra svojo vlogo vodje in več kot zadovoljen bom, ko se bom lahko povsem umaknil iz razvoja, saj me počasi že najeda pomanjkanje časa.

Sam imam sedaj čas planirati nove izzive, ustvarjati prihodnost in zagotavljati razvoj podjetja, za izvrševanje pa bodo poskrbeli moji dobri sodelavci.

Torej:

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

  • razvoj je mnogo hitrejši in zmore večje obremenitve,
  • prodamo več, počasi skoraj več, kot lahko razvijemo,
  • gostovanje se razvija z novimi rešitvami in idejami,
  • procesi so hitrejši,
  • zadeve so narejene
  • jaz grem lahko na dopust! 🙂

Delitev dela je najtežja in hkrati najbolj pomembna stopnica v življenju podjetja, kot sem ga spoznal v teh 10 letih. To je nekako tako, kot bi zamenjali Fiata za Ferrarija.

Moj nasvet je: pusti, nehaj, zaupaj in daj mir. Za preverjanje so kolegiji in usklajevanja.

Avtor: Domen Česnik, Zabec.net

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje