Kolumna: Od ideje do Startup Battle

Avtor — 29.11.2013
Pretekli vikend se je v Tehnološkem parku Ljubljana rodilo veliko inovativnih idej. Kot večina ekip, se je tudi naša dokončno formirala kar tam. Kmalu smo se strinjali o ideji, saj smo ugotovili, da imamo vsi v ekipi probleme z jutranjim prebujanjem ali pa obratno, problem kako zaspati.
Kolumna: Od ideje do Startup Battle

Slikovni utrinek s startup vikenda (slika: Tehnološki park Ljubljana)

Iskali smo rešitev in jo našli. Izhajali smo iz znanstvene podlage o fazah spanja in o učinku svetlobe na prebujanje. Izdelek, ki smo si ga zamislili je pametna naprava, sestavljena iz senzorja, ki meri faze spanja in luči z zvočnikom.

Uporabnik nastavi interval znotraj katerega se želi zbuditi, senzor pa v tem intervalu ugotovi optimalen čas prebujanja za vsakega posameznika. Takrat se sproži luč, ki postopoma osvetli prostor in tako pričara učinek sončnega vzhoda. Da bi bilo prebujanje še lepše in bolj naravno, pa vse skupaj spremljajo zvoki narave ali poljubna glasba.

Odzivi ljudi so bili zelo pozitivni, pa vendar nekoliko skeptični. Večina bi izdelek kupila, ampak šele po tem, ko bi ga preizkusila in videla, da res učinkuje. Zato smo prišli do ideje, da bi ljudje lahko naš produkt preizkusili v hotelih.

Opravili smo raziskavo na terenu, kjer so hotelirji izkazali veliko zanimanje za naš izdelek, saj je primarna dejavnost hotelov prav ponudba spanja. Tako se je naš ciljni trg preusmeril iz fizičnih oseb na hotele.

Ekipa SUNiT: Zgoraj od leve proti desni: Tej Gonza, Katarina Jazbec, Kaja Vrhovec Andrič, Aleš Kurent. Spodaj od leve proti desni: Aleš Omerzel, Urška Pristovšek, Rok Kimovec

Zelo dobro smo dodelali naš poslovni model, se obrnili na nekaj pravih naslovov in dobili kar nekaj kontaktov za nadaljnje delo. Po uspehu na startup vikendu (drugo mesto) se je vse začelo odvijati s svetlobno hitrostjo. Začeli smo dobivati ponudbe za pomoč in morebitne investicije, podpora mentorjev je velika.

Trenutno najpomembnejše pa je tekmovanje najbolje uvrščenih z vsega sveta, na Global Startup Battle, kjer bo žirija po koncu glasovanja izmed petnajstih, ki bodo prejeli največ glasov publike, izbrala najboljše. Vsak lahko glasuje enkrat na dan, do vključno 6. decembra. Za SUNiT lahko glasujete na tej povezavi, dostopen je tudi predstavitveni video.

Kljub temu, da si nihče od nas ni predstavljal tako dobrega poteka dogodkov, naša ekipa verjame, da nam lahko uspe. Prišli smo z željo, da se čimveč naučimo in to je še vedno naš največji cilj. To, da se ljudje zanimajo za našo idejo pa je največji uspeh, ki bi si ga sploh lahko zaželeli.

Ekipo sestavljamo entuziastični študenti – biologinja, ki je raziskala znanstveno podlago o spancu, elektro inženir in računalničar, ki sta izdelala prototip ter ekonomist, študentka podjetništva in družboslovka, brez katerih prav tako ne gre.

Skratka, raznolika druščina, polna idej in energije. Vse skupaj pa seveda ne bi bilo mogoče brez odličnega dogodka v Tehnološkem parku in super mentorjev (Lojze Bertoncelj, Matej Golob, Igor Panjan, Oliver Zofič idr.), katerim se iskreno zahvaljujemo.

Oznake: , ,
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
Vse za podjetje