Kolumna: PreBoj na tuje

Avtor — 26.03.2013
Slovenski trg je za resno podjetje premajhen, to je dejstvo. Sploh za takšno, ki razvija zadeve, ki jih težko razumem in se ob tem počutim, kot da sem stara že 70 let. Rastoča podjetja se tako slej ali prej soočijo z dejstvom, da morajo čez mejo po dodaten posel.
Kolumna: PreBoj na tuje

Kolumna: PreBoj na tuje (Vir slike: FreeFoto.com)

Uf, to je pa že zalogaj, tako finančni, pravni, kadrovski in še kakšen. In kako jim pomagati? Ko smo v Tehnološkem parku Ljubljana skupaj s Tovarno podjemov in RC IKT začeli ustvarjati projekt Go:Global Slovenia, smo se držali načela, da mora biti predvsem praktičen in oseben. Nismo želeli še ene »akademije« za uspeh, kakor radi poimenujejo navadne seminarje, in ne masovnega števila podjetij, ampak le peščico, katerim bomo dejansko pomagali.

Hkrati smo želeli ustvariti največjo skupnost startup podjetnikov, mentorjev, svetovalcev, članov in ostalih podjetniških navdušencev. Večja kot je skupnost, več možnosti imaš, da najdeš nekoga, ki je že sam rešil določene probleme in to brez problema deli z ostalimi.

Tako smo se osredotočili na dve storitvi, ki smo ju ponudili – ena na ena (1:1) srečanja in praktični »MBA« mentorski program za globalno rast. Da smo lahko štartali z mentoriranjem, smo morali najprej pritegniti najboljše mentorje oz. podjetnike v državi, ki bi delili znanje. Pa smo šli stavit. Eden od naših je rekel, da ne bomo nikoli dosegli številke 100. Pa smo jo! Sodelovanje je potrdilo več kot 120 mentorjev. Danes jih je že več kot 150. Hvaležni in ponosni smo, da je v naši državi toliko uspešnih pripravljenih pomagati mladi generaciji podjetnikov.

Preberite si tudi ostale MP kolumne.

Na PODIM-u smo prvič predstavili projekt, dejanski štart pa je bil na prvem 1:1 mentorskem dogodku. Prišlo je 12 izbranih mentorirancev (perspektivnih podjetij) in več kot 80 mentorjev. Lahko si predstavljate, kako je v Excelu pripraviti urnike sestankov za toliko ljudi. Zdaj smo se že sofisticirali in kupili pravo match-make orodje, ki samo kreira urnike. Podjetniki samo pregledajo seznam udeležencev in kliknejo tiste, s katerimi bi želeli ena na ena pogovor.

Skratka, dogodek je bil zelo uspešen in odziv udeležencev fantastičen. Stkala so se nova poznanstva, srečali so stari znanci, delili so se nasveti – in namen je bil dosežen. Nato smo začeli še z »MBA« mentoriranjem za izbrana podjetja. Pet vrhunskih mentorjev (Petkovič, Špetič, Rolih, Pečanac in Vtič-Vraničar) je 10 tednov predajalo znanje mladim podjetjem ter jih treniralo za vstop na globalni trg.

Prejšnja generacija je tako uspešno zaključila usposabljanje in pridobljeno znanje pridno uporablja v praksi – njihova podjetja pa so na poti globalne rasti. Pred vrati pa nas čaka nova “runda”. Nova 1:1 mentoriranja in podjetniški »MBA« pripravljamo od meseca marca do maja 2013. Če vas mika vključitev v program, oddajte prijavo preko spletne strani www.goglobal.si.

Avtorica kolumne je Elvisa Basailović, Go:Global


Oznake: , , , ,