Konec januarja obvezna uporaba vezanih knjig računov

Avtor — 06.01.2015
S spremembo Zakona o davčnem postopku se uvaja obvezna uporaba vezanih knjig računov. Slednje bodo nadomestile paragonske bloke, ki so namenjeni izdajanju ročno napisanih računov. Vezane knjige se bodo začele uporabljati 31. januarja 2015.
Konec januarja obvezna uporaba vezanih knjig računov

Obvezna uporaba vezanih knjig računov (Vir slike: freeimages.com)

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2H) uvaja obvezno uporabo vezanih knjig računov za izdajo ročno spisanih računov pri gotovinskem poslovanju. Vezane knjige računov se bodo začele uporabljati 31. januarja 2015.

Pri uvedbi vezanih knjig računov gre za enega izmed ukrepov boja proti t.i. “plačevanju na roko”, ki predstavlja dejansko utajo davkov.

Vezana knjiga računov bo vsebovala določeno število v knjigo vezanih računov, ki bodo predhodno natisnjeni, oštevilčeni in evidentirani pri davčnem organu oziroma drugi pooblaščeni organizaciji, ki bo o izdanih vezanih knjigah računov vodil/a evidenco po posameznem prejemniku.

Na ta način bo zagotovljena večja sledljivost pri ročno napisanih gotovinskih računih. Vezano knjigo računov, izdano s strani davčnega organa, bo moral za izdajo ročno izpisanih računov uporabiti tudi vsak zavezanec za davek, ko izdaja računov z uporabo računalniških programov in elektronske naprave ne bo mogoča zaradi okvare računalniških programov ali elektronske naprave ali zaradi izpada električne energije.

Več o zgornji temi preberite v članku Vezana knjiga računov namesto paragonskega bloka >>

Oznake:
Iskanje
MP izobraževanja
MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje.

Preberite več >>
Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje.

Preberite več >>
MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase.

Preberite več >>
Vse za podjetje