Kontroverzna aplikacija, prek katere uporabniki (tudi) grozijo

Aplikacija Burnbook, ki je na spletni tržnici App Store na voljo zadnjih nekaj tednov, omogoča pridružitev povsem anonimno, uporabniku pa nudi tudi anonimno objavljanje fotografij in teksta. »Skupaj lahko ohranimo skrivnosti,« so zapisali njeni ustvarjalci.
Kontroverzna aplikacija, prek katere uporabniki (tudi) grozijo

Anonimnost je privilegij, ne pravica. Je tudi tako z aplikacijo Burnbook? (Vir slike: App Store).

Glas o aplikaciji Burnbook se je v zadnjih tednih hitro razširil po ZDA. Njeno bistvo je v tem, so prepričani nasprotniki aplikacije, da spodbuja verbalno nasilje med uporabniki. Zlasti med srednješolci, saj omogoča anonimnost.

Eden od ocenjevalcev aplikacije je zapisal, da je aplikacija na njegovi šoli postala izredno priljubljena, namenjena pa je predvsem targetiranju manjše skupine ljudi. Burnbook je pred tedni uporabil eden od ameriških dijakov za objavo grožnje o nošenju pištole na svoji srednji šoli. Kot je povedal Jonathan Lucas, izvršni direktor in razvijalec omenjene aplikacije, so sledile spremembe v aplikaciji.

Anonimnost je privilegij

»Anonimnost je privilegij, ne pravica. Če je ta privilegij prekoračen, sledijo posledice,« je povedal tujim medijem. Kot zatrjuje, povod za njeno oblikovanje ni bilo spodbujanje sovraštva.

Aplikacija ni novost, je pa za to pravi bum

Koncept BurnBooka je, lahko bi rekli, zrastel s pomočjo filma Mean Girls, v katerem manjša skupina dijakov in dijakinj o drugih piše komentarje in govorice v (fizično) knjigo. Digitalne knjige, ki so namenjene podobnemu, sicer niso nič kaj novega. Študentje in dijaki so v preteklosti že prilagajali Facebook strani in bloge za oblikovanje svojih lastnih verzij za »burn« knjige. Vendar pa noben poskus v preteklosti ni dosegel takšnih razsežnosti kot Burnbook aplikacija.

Danes obstaja že kar precej aplikacij, ki nudijo anonimnost uporabnikom. Med njimi sta tudi Whisper in Secret, tudi Yik Yak, a se ne fokusirajo na dijake, kot se Burnbook. Slednja, ki je na voljo brezplačno v spletni tržnici, ima sicer starostno omejitev, a starostna verifikacija s strani iTunes je daleč od zanesljive.

Kako jo uporabljamo?

Nudi nam iskanje združb, skupnosti, šol, blizu naše lokacije. Ko se pridružimo neki skupnosti, nam nudi brezplačno objavo o kateri koli tematiki. Kot pravijo njeni ustvarjalci, je namenjena objavi šalam, porazov, zmagam, razkritjem, trditvam in priznanjem.

WhatsApp se je z milijardo prenosov vpisal v zgodovino

Morda najpomembnejši del Burnbooka je, da je povsem anonimna. Od uporabnika ne zahteva registracije, prav tako ne oblikovanja uporabniškega imena. Potrebna je zgolj registracija s pomočjo telefonske številke, uporabnik pa mora aplikaciji dovoliti še dostop do lokacije in galerij.

Uporabnikom da možnost izbire vzdevka; uporabnik pa nato sam, anonimno odpre pogovor znotraj skupnosti. Ostali uporabniki lahko komentirajo, všečkajo in glasujejo o posamezni vsebini, s čimer odločajo, ali bo neka vsebina ostala vidna na aplikaciji ali bo odstranjena.

In odzivi …?

Dober primer, kaj lahko Burnbook in podobne aplikacije naredijo ljudem, je odziv enega uporabnika na Twitterju. Ta je zapisal: »Kdorkoli je oblikova. “burn” knjigo, je popolnoma patetičen, uničili so toliko življenj. Naša generacija je s tem videti vse slabše in slabše

»Ljudje, ki objavljajo vsebine na “burn” knjigah, so odkrito rečeno, samo sebični in nimajo življenja. Naredite raje nekaj dobrega v svojem življenju, namesto da škodite drugim,« se je glasil drugi tvit. »Kakšna oseba sploh razvije aplikacijo, kot je “burn” knjiga? Če menite, da morate biti anonimni, potem je najverjetneje bolje, da ne rečete nič

V Oregonu, kjer je aplikacija nedavno postala pravi hit, je policija že obravnavala dve grožnji, ki sta nastali na omenjenem omrežju. Kot pravijo v drugih šolah, kjer se je uporaba te aplikacije popolnoma razpasla, dnevno prejemajo več groženj z bombo. Lahko Burnbook prejme celo prepoved in umik iz spletne tržnice?

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje