Korošec, ki se je od Avstrijca naučil izdelave lesenih mask

Januš Goltnik iz Raven na Koroškem je lani začel z delom v Avstriji, kjer je spoznal moškega, ki se ukvarja z izdelavo lesenih mask. Tovrstne maske so v njem od nekdaj vzbujale občutek zanimanja; ko je dobil priložnost naučiti se izdelave, ni omahoval.
Korošec, ki se je od Avstrijca naučil izdelave lesenih mask

Januš Goltnik izdeluje lesene maske: želi si, da bi njegovo delo kmalu prešlo v resno dejavnost (Vir slike: osebni arhiv).

Izdelovanje lesenih mask, pravi Goltnik, ki zaključuje študij etnologije in antropologije, je pri naših severnih sosedih izredno priljubljena dejavnost. »Skoraj vsak kraj ima svojo skupino parkljev oziroma t.i. krampusov. V času pred 6. decembrom, ko otroke obišče Miklavž, se v večjih mestih prirejajo srečanja omenjenih skupin,« maske se nato predstavijo občinstvu, med seboj tekmujejo in tako ohranjajo tradicijo. Pred leti se je tudi sam udeležil takšne prireditve, sicer kot gledalec, in takrat sklenil, da bo tudi sam nekoč nosil takšno masko.

Avstrijec mu je podaril kos lesa in orodje

Lani jeseni je začel z delom v Avstriji, kjer je spoznal moškega, ki se ukvarja z izdelavo tovrstnih mask. Sprva je želel eno od mask kupiti, pozneje pa je Avstrijec sklenil, da ga bo naučil izdelave. »Nekaj dni sem ga spremljal pri delu, nato pa mi je podaril kos lesa in posodil  orodje. Začel sem s samostojnim delom, a še vseeno pod budnim očesom prijatelja,« pravi sogovornik. Nastala je prva maska. Lotil se je intenzivnejšega učenja ter se naučil osnovna dejstva o obraznih proporcijah in mimiki obraza. »Za nameček sem si kupil tudi profesionalno orodje in tako začel s samostojnim ustvarjanjem,« pojasnjuje.

Vsaka maska je unikat, nastaja vsaj 30 ur

Maske nastajajo v domači delavnici, dodaja pa, da prostor še ni popolnoma urejen, saj se z dejavnostjo ukvarja šele osem mesecev. Maske nastajajo približno 30 ur, a ker je vsaka unikat, je tudi čas nastajanja relativen. »Pred samim začetkom mi precej časa vzame tudi priprava kosa lesa, saj mora biti le-ta ustrezno oblikovan, da sploh lahko začnem z izdelovanjem.« Za maske uporablja les zelenega in švicarskega bora.

Ena maska nastaja vsaj 30 ur (Vir slike: osebni arhiv).

Kako iz napake ustvariti najboljše?

Izdeluje jih s pomočjo motorne žage in dleta. »Menim, da se v tem dolgotrajnem procesu ne moreš tako izpiliti, da bi uspel na dveh maskah narediti na tisoče istih rezov z žago in orodjem.« Pogosto lahko prihaja do nepričakovanih situacij, ko se kakšen košček lesa odlomi ali pa z motorno žago zarežeš pregloboko. Iz napake nato poskušaš ustvariti najboljše, pravi.

Izdelovalci potrjujejo »avtentičnost« unikata z nekaj rezi

Prav zato je mnogo izdelovalcev lesenih mask začelo z uporabo strojev: »Stroji sami ustvarjajo umetnine, izdelovalci pa ´avtentičnost´ unikata potrdijo le z nekaj rezi, ki jih dodajo sami. Takšnega izdelka ne moremo označiti kot ročno delo, saj 90 odstotkov dela opravi stroj. Težava nastane, ko se cene strojnih  izdelkov želijo kosati z izdelki 100-odstotne ročne izdelave.«

Korošcu delo z lesom ni tuje, saj opravlja poklic gozdarja. Prav tako tudi kipari z motorno žago, a je to dejavnost nekoliko opustil, saj se želi izpopolniti na področju izdelovanja lesenih mask. Ko bo čas, se bo vrnil h kiparjenju.

Lesene maske so pri nas najbolj priljubljene v času noči čarovnic, parkljev in pusta (Vir slike: osebni arhiv).

Letos napoveduje svojo krampus skupino

Zdaj je izdelovanje lesenih mask še njegov hobi, želi pa si, da bi prešel v resnejšo dejavnost. Lani je zamudil »glavno sezono«, saj je takrat čas posvetil učenju, letos pa razmišlja o ustanovitvi svoje krampus skupine. Gre za skupine, ki novembra začne s tekom od hiše do hiše. To počnejo vse do decembra. Na ulicah se takrat odvijajo največja srečanja skupin. »Večina skupin vsako sezono naroči nove maske in se pokaže v novi podobi. Z dovršenim videzom gradijo svoje ime in osvajajo nagrade

Napovedi realne, spletna trgovina ostaja ideja

Lesene maske so pri nas najbolj priljubljene v času noči čarovnic, parkljev in pusta. Želje naročnikov so različne – razlikujejo se predvsem v obrazni mimiki, dolžini rogov, obliki pričeske. Mladi Korošec je o napovedih za letošnje leto previden in realen. V ospredju je prej kot zaslužek izpopolnjevanje tehnike. Goltnika, ki je eden redkih izdelovalcev lesenih mask pri nas, za zdaj najdete le prek Facebook strani Lesene maske, spletno stran ima sicer v načrtu, a o času realizacije žal še ne more govoriti.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 17:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje