Korošec, ki se je od Avstrijca naučil izdelave lesenih mask

Januš Goltnik iz Raven na Koroškem je lani začel z delom v Avstriji, kjer je spoznal moškega, ki se ukvarja z izdelavo lesenih mask. Tovrstne maske so v njem od nekdaj vzbujale občutek zanimanja; ko je dobil priložnost naučiti se izdelave, ni omahoval.
Korošec, ki se je od Avstrijca naučil izdelave lesenih mask

Januš Goltnik izdeluje lesene maske: želi si, da bi njegovo delo kmalu prešlo v resno dejavnost (Vir slike: osebni arhiv).

Izdelovanje lesenih mask, pravi Goltnik, ki zaključuje študij etnologije in antropologije, je pri naših severnih sosedih izredno priljubljena dejavnost. »Skoraj vsak kraj ima svojo skupino parkljev oziroma t.i. krampusov. V času pred 6. decembrom, ko otroke obišče Miklavž, se v večjih mestih prirejajo srečanja omenjenih skupin,« maske se nato predstavijo občinstvu, med seboj tekmujejo in tako ohranjajo tradicijo. Pred leti se je tudi sam udeležil takšne prireditve, sicer kot gledalec, in takrat sklenil, da bo tudi sam nekoč nosil takšno masko.

Avstrijec mu je podaril kos lesa in orodje

Lani jeseni je začel z delom v Avstriji, kjer je spoznal moškega, ki se ukvarja z izdelavo tovrstnih mask. Sprva je želel eno od mask kupiti, pozneje pa je Avstrijec sklenil, da ga bo naučil izdelave. »Nekaj dni sem ga spremljal pri delu, nato pa mi je podaril kos lesa in posodil  orodje. Začel sem s samostojnim delom, a še vseeno pod budnim očesom prijatelja,« pravi sogovornik. Nastala je prva maska. Lotil se je intenzivnejšega učenja ter se naučil osnovna dejstva o obraznih proporcijah in mimiki obraza. »Za nameček sem si kupil tudi profesionalno orodje in tako začel s samostojnim ustvarjanjem,« pojasnjuje.

Vsaka maska je unikat, nastaja vsaj 30 ur

Maske nastajajo v domači delavnici, dodaja pa, da prostor še ni popolnoma urejen, saj se z dejavnostjo ukvarja šele osem mesecev. Maske nastajajo približno 30 ur, a ker je vsaka unikat, je tudi čas nastajanja relativen. »Pred samim začetkom mi precej časa vzame tudi priprava kosa lesa, saj mora biti le-ta ustrezno oblikovan, da sploh lahko začnem z izdelovanjem.« Za maske uporablja les zelenega in švicarskega bora.

Ena maska nastaja vsaj 30 ur (Vir slike: osebni arhiv).

Kako iz napake ustvariti najboljše?

Izdeluje jih s pomočjo motorne žage in dleta. »Menim, da se v tem dolgotrajnem procesu ne moreš tako izpiliti, da bi uspel na dveh maskah narediti na tisoče istih rezov z žago in orodjem.« Pogosto lahko prihaja do nepričakovanih situacij, ko se kakšen košček lesa odlomi ali pa z motorno žago zarežeš pregloboko. Iz napake nato poskušaš ustvariti najboljše, pravi.

Izdelovalci potrjujejo »avtentičnost« unikata z nekaj rezi

Prav zato je mnogo izdelovalcev lesenih mask začelo z uporabo strojev: »Stroji sami ustvarjajo umetnine, izdelovalci pa ´avtentičnost´ unikata potrdijo le z nekaj rezi, ki jih dodajo sami. Takšnega izdelka ne moremo označiti kot ročno delo, saj 90 odstotkov dela opravi stroj. Težava nastane, ko se cene strojnih  izdelkov želijo kosati z izdelki 100-odstotne ročne izdelave.«

Korošcu delo z lesom ni tuje, saj opravlja poklic gozdarja. Prav tako tudi kipari z motorno žago, a je to dejavnost nekoliko opustil, saj se želi izpopolniti na področju izdelovanja lesenih mask. Ko bo čas, se bo vrnil h kiparjenju.

Lesene maske so pri nas najbolj priljubljene v času noči čarovnic, parkljev in pusta (Vir slike: osebni arhiv).

Letos napoveduje svojo krampus skupino

Zdaj je izdelovanje lesenih mask še njegov hobi, želi pa si, da bi prešel v resnejšo dejavnost. Lani je zamudil »glavno sezono«, saj je takrat čas posvetil učenju, letos pa razmišlja o ustanovitvi svoje krampus skupine. Gre za skupine, ki novembra začne s tekom od hiše do hiše. To počnejo vse do decembra. Na ulicah se takrat odvijajo največja srečanja skupin. »Večina skupin vsako sezono naroči nove maske in se pokaže v novi podobi. Z dovršenim videzom gradijo svoje ime in osvajajo nagrade

Napovedi realne, spletna trgovina ostaja ideja

Lesene maske so pri nas najbolj priljubljene v času noči čarovnic, parkljev in pusta. Želje naročnikov so različne – razlikujejo se predvsem v obrazni mimiki, dolžini rogov, obliki pričeske. Mladi Korošec je o napovedih za letošnje leto previden in realen. V ospredju je prej kot zaslužek izpopolnjevanje tehnike. Goltnika, ki je eden redkih izdelovalcev lesenih mask pri nas, za zdaj najdete le prek Facebook strani Lesene maske, spletno stran ima sicer v načrtu, a o času realizacije žal še ne more govoriti.

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje