Kratka zgodovina blagovne znamke

Uporaba blagovnih znamk oziroma označevanja blaga in storitev z določenimi vizualnimi znaki, sega daleč v preteklost in naj bi bila stara skoraj toliko kot obstoj človeštva. Prvi zametki blagovne znamke naj bi bili tako po mnenju strokovnjakov stari tudi do 7000 let.
Kratka zgodovina blagovne znamke

Kratka zgodovina blagovne znamke. (Vir slike: wikipedia)

Obstoj znamk naj bi segal v prazgodovino. Poslikave bizonov na stenah jame Lascaux v južni Franciji po mnenju učenjakov vsebujejo znake, ki pričajo o poskusu prikaza lastništva dotičnih poslikav.

Že v grškem in rimskem času je bilo povsem običajno, da je bil na keramičnih izdelkih vtisnjen znak, ponavadi začetnice imena, ki so imele namen sporočiti, kdo je izdelovalec oziroma oblikovalec tega predmeta ali kdo je oseba, ki je s sliko okrasila takšen predmet. 

Znan je primer oljnih svetilk, ki so bile označene s podobo volčje glave. Tako jih je označeval njihov izdelovalec Marcus Rutilus Lupus (lupus v latinščini pomeni volk).

Prvi pojav lastniških ali posestniških  znamk se je pojavil pri kmetih, ki so označevali svojo živino z vročim železom ali pa so jim posebej pristrigli uhlje, z namenom uveljavljanja lastninske pravice in razlikovanja.

Tudi trgovci so označevali svoje blago pred nakladanjem na ladjo, da bi jim bilo v primeru brodoloma najdeno blago lahko povrnjeno.

Leta 1266 je bil v Angliji sprejet t.i. Pekarski zakon o označevanju (Bakers Marking Law), ki je pekarjem z uporabo posebnih žigov in naprav za delanje vzorcev iz luknjic nalagal dolžnost označevanja hlebov kruha,

Več o postopku registracije blagovne znamke si lahko preberete v članku Registracija blagovne znamke

V srednjem veku, v katerem je bila vsaka dejavnost podvržena sistemu cehovskih korporacij ali mestnih statutov, so bile v teh statutih opredeljene mnoge podrobnosti glede pravice izkoriščanja znamk. Statuti so lahko predpisovali tudi obvezno uporabo cehovskega-kolektivnega znaka na vseh proizvodih, ki so jih izdelovali člani ceha. Trgovci, ki so morali obvezno uporabljati skupni znak, so poleg cehovskega lahko uporabljali tudi lastni individualni znak. V nekaterih zelo starih statutih se kažejo celo začetki obveznega vpisa znakov v posebne cehovske knjige, kar je analogno današnji registraciji znamke. Posledica ravnanja v nasprotju s temi predpisi je bila denarna kazen ali izguba članstva v cehu, posebej strogo pa je bila kaznovana uporaba tujega znaka.

Že ob koncu 16. stoletja je bilo povsem običajno, da je imel vsak trgovec znak, s katerim je ponazoril svoje poslovanje. Industrijska revolucija pa je povzročila veliko rast uporabe imen in znamk v oglaševanju, s čimer je začelo nastajati moderno pravo znamk.

O zaščiti blagovne znamke bomo govorili tudi na dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Zgodba o modernih blagovnih znamkah, ki imajo naravo izključnosti, se je začela s kapitalističnim načinom proizvodnje oziroma natančneje s francosko buržuazno revolucijo. 

Prvi zakon, ki je urejal izključno blagovne znamke, je bil francoski Zakon o tovarniških in trgovskih znamkah, sprejet leta 1857. V Franciji je veljal do reforme prava znamk leta 1964. 

Velika Britanija je svoj prvi Zakon o znamkah dobila leta 1875, vendar je bilo varstvo znamk zagotovljeno že pred tem, in sicer v praksi sodišč s tožbo passing-off, kar bi se lahko prevedlo kot protipravno ustvarjanje zmote. Takšna tožba se je vlagala zaradi nezakonite uporabe blagovne znamke, trgovskega imena ali embalaže drugega, kot tudi zaradi drugih podobnih dejanj. 

Logo angleške pivovarne Bass Brewery je bil prvi logo, ki je bil registriran in zaščiten kot blagovna znamka.

V Sloveniji je blagovna znamka pravno urejena v Zakonu o industrijski lastnini, ki je bil sprejet leta 1992. Prvotni zakon je bil večkrat spremenjen. Vsebina trenutno veljavnega Zakona o industrijski lastnini je usklajena tudi z evropskimi direktivami in uredbami.

Vir: Repas M., Pravo blagovnih in storitvenih znamk, GV Založba, Ljubljana, 2007

Oznake:
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje