Svetovanje pred ustanovitvijo podjetja

Kristina Kočet Hudrap: Kriza je bila samo v naših glavah

Podjetje Tiko Pro je v lanskem letu doseglo rekordno leto, tako po prihodkih kot po dodani vrednosti. Podjetje, ki drugim pomaga pri pridobivanju nepovratnih in povratnih sredstev iz EU skladov, se po statistiki uspešnih projektov na področju slovenskih razpisov uvršča v sam vrh.
Kristina Kočet Hudrap: Kriza je bila samo v naših glavah

V podjetju Tiko Pro, pravi Kristina Kočet Hudrap, vsak ve, kaj je njegovo delo (Vir slike: Tiko Pro).

Mariborsko podjetje pa ni zanimivo le zaradi visoke uspešnosti – na slovenskih razpisih se lahko pohvali s kar 87-odstotno uspešnostjo, na EU ravni pa 31-odstotno, kar je precej nad 15-odstotnim povprečjem -, temveč tudi za to, ker je na njegovem čelu podjetnica. Kristina Kočet Hudrap, ki se poleg podjetniške kariere preizkuša tudi v vlogi mlade mamice, skromno pove, da brez težav usklajuje oba »poklica«.

Vsak ve, kaj je njegovo delo

»V podjetju se ne štemplamo, vsak ve, kaj je njegovo delo, kakšni so roki in ne samo jaz, temveč tudi ostali imajo zelo fleksibilen delavnik. Pomembno mi je, če grem s hčerko na sistematski pregled, da ne rabim gledati na uro, kdaj bova konec, temveč si vzamem dan prosto in nujne stvari uredim pozneje, zvečer ali pa mi pomagajo sodelavci,« pravi Kočet Hudrapova.

Najtežje je narediti miselni preskok

»Prvih nekaj mesecev je bilo zelo stresnih,« se spominja porodniškega dopusta, »saj je najtežje narediti miselni preskok«. Potem ko se navadiš na dopust, pa je šok tudi priti nazaj, ko »vidiš, da zmorejo brez tebe povečati promet in postaviti odlične temelje za naslednje leto«.

Tiko Pro je zaživel pred petimi leti, v tem času pa se lahko pohvalijo z več kot 340 prijavami projektov na nacionalne in EU razpise, leta 2013 pa so prepričali tudi žirijo na izboru Mladi podjetnik leta.

»Glavni razlog, ki je prepričal komisijo, da se je odločila za Kristino, je odlična organiziranost ter vodenje podjetja. Kristina se je kot mlada mamica leto nazaj umaknila iz operativnega vodenja podjetja, pred tem pa je uspela vzpostaviti podjetje, ki za delovanje ne potrebuje stalne prisotnosti in predvsem operativne vloge lastnika. Na ta način se namreč podjetnik lahko posveti osnovnim nalogam: od razvijanja novih produktov, kovanja strategije ter širitvi na nove trge«, je še dodal Aleš Lisac, član komisije, smo na Mladem podjetniku zapisali po razglasitvi za Mlado podjetnico leta 2013.

Za naslednje leto pričakujejo ponovno povečanje prometa za vsaj 25 odstotkov glede na leto 2014. »Druge države nas zanimajo, še posebej Avstrija, Madžarska, ker sta blizu in lahko s trenutnim znanjem konkuriramo na teh in na vseh ostalih trgih EU,« pravi podjetnica.

Na Hrvaškem stvari niso šle po načrtih

Vmes so vstopili tudi na hrvaški trg, kjer pa stvari niso šle povsem tako, kot so si jih zamislili. Kočet Hudrapova pravi, da so se dobro lotili marketinga in prodaje, že v drugem mesecu poslovanja začeli delati s pozitivno ničlo, a so naredili nekaj napak. »V začetku lanskega leta smo v podjetju zagnali dve novi področji Horizon 2020, ki je pomenila za nas novo storitev ter poleg navedenega tudi iskanje drugačnih strank, ki smo jih imeli do sedaj,« hkrati pa so začeli tudi delati z novo ekipo na Hrvaškem.

Jeseni spoznali, da »tako ne bo šlo več«

Sogovornica svetuje vsem, ki bi se lotili česa podobnega, naj se, dokler so majhni, fokusirajo najprej na eno stvar in ko jo postavijo na pravo mesto, šele začnejo z drugim projektom. »Za nas je bilo finančno in kadrovsko preveč, da smo zagnali dva ogromna interna projekta.« V začetku jeseni je ugotovila, da »tako ne bo šlo več«, zato so se fokusirali na EU razpise.

Kaj svetuje Mlada podjetnica, če se usmerjate v tujino?

»Naj vam ne bo škoda časa, da naredite profil vaše idealne stranke in koliko je teh strank na določenem trgu. V Sloveniji večinoma delamo za industrijo. Ko smo šli na Hrvaško, smo imeli fokus na industrijo, vendar je tam trg veliko manjši kot v Sloveniji, saj večji del gospodarstva predstavlja turizem.« Dodaja, da so oziroma še imajo največjo težavo pri pridobivanju kadra. Tudi na Hrvaškem so si želeli ekipo mladih zagnanih sodelavcev, a se je to »izkazalo za napačno odločitev«.

»Delavnik je bil naporen, niso hodili na delo redno, ni bilo rezultatov,« zato so se odločili, da bodo v mariborski pisarni zaposlili osebo za obdobje enega leta, nato pa bo premeščena na Hrvaško, kjer bo samostojno vodila ekipo.

Zaradi iskanja sodelavcev na marketingu na Hrvaškem zadnje pol leta niso delali prav nič, so pa v tem obdobju vseeno oddali tri projekte. Letos imajo v načrtu narediti »odlično ekipo treh sodelavcev, ki bi se do konca leta lahko sami finančno podprli«.

Konec leta 2013 spoznali, da jih naslednje leto čaka luknja v poslovanju

Medtem ko so na Hrvaškem, kljub temu, da je nova članica EU, že začeli s črpanjem sredstev iz novega programskega obdobja 2014-2020, pa Slovenija s črpanjem še vedno ni začela. Že konec leta 2013 so v podjetju Tiko Pro vedeli, da jih v naslednjem letu čaka »luknja« v poslovanju. »Do leta 2013 smo imeli več kot 95 odstotkov prihodkov iz priprave dokumentacije iz nacionalnih razpisov,« konec istega leta pa so okrepili s prvim sodelavcem, ki je bil specializiran samo za Horizon 2020.

Prijavi se na izbor Mladi podjetnik leta 2015!

Kako postati drugačen od konkurence?

V lanskem letu so tako pripravili pet projektov, direktno za Bruselj (Horizon 2020), največjega med njimi, v višini kar 11 milijonov evrov, so dobili konec leta tudi odobrenega. »Pri teh razpisih smo šli še korak dlje. Poleg priprave dokumentacije, vsem partnerjem zagotovimo tudi pomoč pri finančnem spremljanju projekta za čas trajanja projekta, na primer štiri leta, kar nam prinaša dodatno dodano vrednost na projektu ter prihodke skozi celotno trajanje projekta.«

»Gospodarska klima v Sloveniji se je spremenila na bolje. Ogromno podjetij je v fazi načrtovanja investicij ali v fazi izvajanja. Kriza je bila samo v naših glavah. Spremenil se je trg, kupci. In temu smo se morali prilagoditi. Z velikim veseljem lahko povem, da je v Sloveniji veliko dobrih podjetij, ki rastejo in kar je najpomembneje, investirajo v razvoj in bodo zaradi navedenega potrebovali tudi dodatne kadrovske okrepitve,« pravi uspešna podjetnica.

Konkurenca z banalno nizkimi cenami

V zadnjih dveh letih, opaža, se je na trgu pojavilo precej konkurence, tudi tiste slabe, ki prihaja z »banalno nizkimi cenami«. Zaveda se, da s takšnimi cenami ne pokrijejo niti stroškov, razen, če jim ni potrebno plačati davkov in prispevkov. A kje je šele marža, dodaja, ki je nujna za dolgoročno preživetje podjetja. »Tako da nizke cene niso dolgoročno vzdržne. Pri nas so še vedno zelo pomembna priporočila. Večino letošnjih projektov, ki jih pripravljamo za Horizon 2020, smo dobili zaradi preteklih pozitivnih referenc in na to smo lahko ponosni,« dodaja.

Vas mika Tiko Pro? Pišite jim!

Podjetje, ki šteje devetčlansko ekipo, se v zadnjem letu prvič ni kadrovsko povečala, saj so izvedli številne spremembe v podjetju, ki pa še vedno trajajo. »V zadnjih nekaj mesecih smo iskali sodelavce za pomoč pri programu Horizon 2020, s predhodnimi pozitivnimi referencami na programu FP7 –pogodbeno delo. Našli smo vrhunsko sodelavko in trenutno iščemo še. Tako, da lahko pošljete vaše kontakte z referencami na prosnje@tiko-pro.si.« Če ste pozitivno naravnani, imate energije in ste pripravljeni na delo – ne čakajte.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti petek, 15. junija? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2018 napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi. Preberite več >>


Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Mladi podjetnik leta 2018 je Rok Starič!

Vrhunec letošnje konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! je bil zaključek izbora Mladi podjetnik leta 2018. Prestižni naziv je pripadel Domžalčanu Rok Stariču - Rok´s nut butter d.o.o.. Preberite več >>

Tattoo care – Z vero vase in v svoj produkt do zvezd

Tattoo care – Z vero vase in v svoj produkt do zvezd

Zdravstvene težave so kranjski podjetnici Jasni Grbić odprle nov pogled na svet. Po operaciji hrbtenice se ni prepustila malodušju. Zagrabila je priložnost, ki se ji je ponudila, ter z mazilom za nego tetovaž Tattoo care postala prava poslovna zvezdnica. Preberite več >>

MP konferenca: Kako najti pravi finančni vir za podjetje?

MP konferenca: Kako najti pravi finančni vir za podjetje?

Petkova konferenca Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! bo ob sodelovanju številnih priznanih strokovnjakov postregla tudi z okroglo mizo o različnih načinih financiranja podjetij. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2018 – Smart Optometry prepričal stroko

Finalisti MP leta 2018 – Smart Optometry prepričal stroko

Zagonsko podjetje Smart Optometry iz Idrije je z novo rešitvijo za trening vida AmblyoPlay prepričalo komisijo in si zagotovilo mesto v finalu izbora Mladi podjetnik leta 2018. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2018 – Rok’s nut butter pred novimi izzivi

Finalisti MP leta 2018 – Rok’s nut butter pred novimi izzivi

“Smo kar jemo, zakaj torej ne bi jedli dobro, da bi se tako tudi počutili,” poudarja Rok Starič, ustanovitelj blagovne znamke Rok's nut butter in finalist izbora Mladi podjetnik leta 2018. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2018 – AGILEDROP usmerjen na globalni trg

Finalisti MP leta 2018 – AGILEDROP usmerjen na globalni trg

Med izbrano peterico finalistov izbora Mladi podjetnik leta 2018 je svoje mesto našlo tudi ljubljansko podjetje AGILEDROP d.o.o., ki razvija napredne spletne rešitve. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2018 – Pokica v finalu razkriva skrivnost

Finalisti MP leta 2018 – Pokica v finalu razkriva skrivnost

Mesto v finalu izbora Mladi podjetnik leta 2018 si je izborilo tudi štajersko podjetje Kokica d.o.o. Uroš Požgan, Alen Velcer, Maja Lukas in Špela Lukas so z blagovno znamko Pokica hitro našli svoje mesto na trgu. Preberite več >>

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2018?

Kdo so finalisti izbora Mladi podjetnik leta 2018?

V petek, 15. junija, se bo v okviru brezplačne konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! odvil tudi finalni del izbora Mladi podjetnik leta 2018. V NLB Centru inovativnega podjetništva bo pred komisijo in udeleženci konference pet ekip stopilo na oder in predstavilo svoje podjetje, načrte in poizkusilo komisijo prepričati, da so najbolj primerni za osvojitev laskavega naziva. Kdo so, predstavljamo v sledečih vrsticah. Preberite več >>

Finalisti MP leta 2018 – Čili vino osvaja svet

Finalisti MP leta 2018 – Čili vino osvaja svet

“Vsi finalisti smo vsak v svojem sektorju odlični, dobro strukturirani in že imamo za sabo kar precej delovnih ur,” pred petkovim velikim finalom izbora Mladi podjetnik leta 2018 meni Matic Vizjak iz Kmetije Vizjak. Preberite več >>

Oznake: , , , ,