»Kupujem davčno blagajno. Koliko me bo stala?«

Podjetniki, ki poslujejo gotovinsko, si morajo priskrbeti davčno blagajno. Preden se lotijo raziskovanja ponudbe, se zamislijo, kolikšen finančni zalogaj bo ta korak predstavljal. Bo to 50 evrov ali celo več?
»Kupujem davčno blagajno. Koliko me bo stala?«

Koliko vas bo stala davčna blagajna? 0 ali 300 evrov, kot napoveduje finančna uprava (Vir slike: Bigstock photos)?

Po lanskoletni oceni Finančne uprave Republike Slovenije je v Sloveniji okoli 80 tisoč davčnih zavezancev, ki bodo pri svojem poslovanju potrebovali davčne blagajne. V skladu z Zakonom o davčnem potrjevanju je potrebno vse račune za dobave blaga in storitev, ki so plačani z gotovino, potrditi pri finančni upravi po predpisanem postopku.

Jo sploh potrebujete?

Za gotovinsko plačilo se štejejo vsi računi plačani z gotovino, torej z bankovci in kovanci, plačilnimi karticami, med katere uvrščamo kreditne, debetne in predplačilne kartice, darilne bone, ter nakupovanje prek spletne trgovine.

0 ali 300 evrov?

Lanskoletne napovedi o stroških podjetnika so se vrtele od 0 do 300 evrov. So napovedi finančne uprave, da novost v davčni zakonodaji ne bo prinesla dodatnih stroškov, resnične? Poglejmo si smernice, ki jih narekuje zakonodaja in stanje na slovenskem trgu.

Izdajanje računov prek davčne blagajne v prvi vrsti zahteva pridobitev namenskega digitalnega potrdila. Vlogo zanj lahko odda sam prek portala eDavki, lahko pa pooblasti koga drugega – na primer računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne.

Kaj vse potrebujete za davčno potrjevanje računov?

Izvajanje zakona o davčnem potrjevanju zahteva tudi uporabo računalnika (naj si gre za osebnega, prenosnega, tablice in pametnih telefonov, ki imajo dostop do interneta) in POS blagajno. Cene za POS blagajne so različne, obstajajo pa tudi rešitve, ki so brezplačne. Te brezplačne davčne blagajne delujejo na napravah za operacijski sistem Windows 7, 8.1 in 10.

Če upoštevamo, da podjetnik že ima opremo, torej računalnik, tablico, pametni telefon in tiskalnik, potrebuje zgolj še program. Če izbere brezplačno davčno blagajno, bo njegov strošek za prilagoditev novi zakonodaji nič evrov.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje