Lestvica najbogatejših Slovencev za leto 2010

Pri reviji Manager so objavili seznam najbogatejših Slovencev za leto 2010, ki ne ponuja večjih presenečenj. Na njem lahko zasledite imena, ki se že nekaj let uvrščajo na višja mesta tega seznama. Izjema je letos zgolj Sandi Češko, ustanovitelj skupine podjetij Studio Moderna.

Seznam letos ponuja nižje vrednosti premoženj kot leta prej. Za primerjavo, Mirko Tuš je leta 2008 zasedal vrh lestvice s 550 milijoni evrov, letos s 196 milijoni evrov. Drugouvrščeni Igor Lah je imel leta 2008 ocenjeno premoženje na 250 milijonov evrov, letos na „zgolj” 166,5 milijona evrov. Tudi Darku Horvatu se je premoženje od leta 2008 zmanjšalo in to za 124 milijonov evrov.

1. Mirko Tuš – 196,2 milijona evrov
Mirko Tuš tudi letos ostaja na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev. Letos so vrednost njegovega deleža v Tuš Holdingu ocenili na 196,2 milijona evrov, kar je za dobrih 40% manj kot lani.

2. Igor Lah – 166,5 milijona evrov
Drugo mesto na lestvici je zopet zasedel Igor Lah, ki je do svojega premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati.

3. Darko Horvat – 112,8 milijona evrov
Tudi Darko Horvat se je ukvarjal s privatizacijskimi certifikati in na tak način začel ustvarjati svoje bogastvo. Njegovo premoženje je bilo leta 2008 ocenjeno na 236 milijonov evrov.

4. Sandi Češko – 87,2 milijona evrov
Četrti je Sandi Češko, ustanovitelj in večinski lastnik skupine podjetij Studio Moderna, ki se ukvarjajo z neposredno prodajo in trženjem prek zakupa medijskega prostora na televiziji.

5. Tomaž Lovše – 83,2 milijona evrov
Tomaž Lovše je kot peti na lestvici prišel do večjega premoženja s prodajo deleža v Diners Clubu Adriatic, katerega del kupnine je vložil v nakup italijanske družbe Diners Club Italia.

Za revijo Manager je Tomaž Lovše povedal, da vse kaže, da bo od ene vodilnih bank odkupil njihov portfelj kreditnih kartic v Veliki Britaniji, saj so ga pravkar potrdili kot prednostnega ponudnika. In dodal, da raje zaseda nižje mesto na lestvici najbogatejših Slovencev, saj je Slovenija res v krizi, brez idej in optimizma. “Pomislite, jaz pa imam možnost sklepati posle z bankami, ki so v S&P 500,“ je še dodal.

Vir: finance.si in www.had.si

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje