Na katere startup podjetnike bomo letos pozorni

V preteklem letu je mnogo talentiranih ljudi pričelo z novimi projekti, ki veliko obetajo. Eden izmed takšnih je na primer Bret Taylor, vodja tehničnega oddelka na Facebooku, ki je zapustil svojo službo vodje v veliki organizaciji in ustanovil svoj startup.

Za enkrat Taylor javnosti še ni razkril s čim se ukvarja, vendar pričakujemo, da bo nekaj odličnega.

Za vas smo pripravili seznam kar 30 tujih startup podjetnikov, od katerih v letu 2013 pričakujemo kar največ in kratko predstavitev enega izmed slovenskih startup podjetnikov. Seznam sestavljajo vzhajajoče zvezde visoke tehnologije, od katerih pričakujemo velike inovacije, ter trenutne svetovne zvezde s področja visokotehnološke industrije, ki so pričele z novimi projekti ali ustanovile startup.

Tudi vi razmišljate o startupu? Ali pa ste ga že ustanovili? Potem vam priporočamo, da si preberete, katere so najpogostejše napake startup podjetij, da se jim boste v prihodnosti lažje izognili.

Najprej vam predstavljamo enega slovenskega startup podjetnika, ki ga v letu 2013 ne smemo spregledati.

Andraž Gavez, Mojacokolada.si

V preteklosti: Andraž si je veliko izkušenj nabral v okviru različnih projektov pri Ustvari.si, kjer so kot manjša spletna oglaševalska agencija sodelovali z manjšimi in večjimi naročniki.

Danes: Andraž se danes ukvarja predvsem s spletno trgovino Mojacokolada.si.

Zakaj nam je mar: Andraž je mlad podjetnik, ki ima za seboj že veliko uspešnih projektov. Njegov trenutno največji projekt, Mojacokolada.si, pa se še izboljšuje. “Naš prvi plan je trenutno izboljšati uporabniško izkušnjo na maksimum, takoj za tem pa si želimo v naši ponudbi še več novih različnih odličnih čokoladnih izdelkov. Pa tudi še kakšno novo slovensko čokoladnico ali slaščičarno čakamo, da se nam pridruži s svojo ponudbo čokolad,” pravi Andraž. O načrtih za prihodnost pa je zaenkrat še skrivnosten. “V pripravi imamo tudi eno inovativno čokoladno ponudbo, ki je prav tako še ni v Sloveniji, vendar naj ta ponudba zaenkrat ostane skrivnost – vse ob svojem času,” še dodaja mladi podjetnik.

Sledi seznam osmih tujih startup podjetnikov, ki letos obetajo inovacije:

1. Bret Taylor in Kevin Gibbs, Quip

V preteklosti: Kot smo že omenili, je Bret Taylor nekdanji tehnični direktor podjetja Facebook, ki je pred tem delal tudi pri Googlu kot produktni vodja. Kevin Gibbs pa je prav tako nekdanji uslužbenec giganta Google, kjer je ustanovil Google App Engine.

Danes: Taylor in Gibbs trenutno delata na projektu Quip, ki je zaenkrat širši javnosti še popolna neznanka.

Zakaj nam je mar: Če Taylor in Gibbs ustvarjata skupaj, potem je to vredno naše pozornosti.

2. Brandi Temple in Emily Hickey, Lolly Wolly Doodle

V preteklosti: Brandi Temple je mama, ki je postala podjetnica, njena vodja projektov, Emily Hickey, pa ima za seboj že kar pestro podjetniško kariero.

Danes: Te dni se podjetnici ukvarjata z otroško trgovino na Facebooku, Lolly Wolly Doodle.

Zakaj nam je mar: Temple je želela prodati svoj startup, ker je postal preveč uspešen in sama ni bila več zmožna slediti naročilom, ki so prihajala. Investitorji so ji nato pomagali poiskati uspešne vodje, kot je Emily Hickey, in kaj kmalu se je razvil projekt Lolly Wolly Doodle.

Predvidevamo, da bo do konca leta 2013 za Facebook trgovino Lolly Wolly Doodle vedelo že veliko ljudi.

3. Noah Brier in James Gross, Percolate

V preteklosti: Noah Brier je bil izvršni direktor digitalne marketinške agencije The Barbarian Group, James Gross pa je bil vodja prodaje pri Federated Media.

Danes: Te dni Noah Brier in James Gross ustvarjata platformo, namenjeno tržnikom. Platforma Percolate pomaga tržnikom pri ustvarjanju in izbiri vsebine, ki pripomore k trženju določene blagovne znamke in pove njeno zgodbo.

Zakaj nam je mar: Startup Percolate je leto 2012 zaključil odlično, saj je mlado startup podjetje imelo nekaj dobička in bilo sposobno poslovati brez dodatne zunanje pomoči.

Podjetnikoma je uspelo osvojiti 30 velikih strank, med katerimi so American Express, GE in Diagio, ki plačujejo do 10.000 USD na mesec za uporabo platforme.

V preteklem letu je startup zbral kar 9 milijonov USD sredstev, ki se bodo sprostila v letu 2013. Zanima nas, kaj bosta podjetnika ustvarila z vsemi temi sredstvi.

4. Alex Hawkinson, SmartThings

V preteklosti: Alex Hawkinson ima 15 let izkušenj s podjetij, ki se ukvarjajo z računalništvom v oblaku. Pred kratkim pa je bil prokurist pri podjetju ReachLocal, ki se ukvarja s spletnimi rešitvami za trženje.

Danes: Alex Hawkinson danes razvija pametne vsakodnevne proizvode, ki jih je moč upravljati s pametnim mobilnim telefonom v okviru startup podjetja SmartThings.

Zakaj nam je mar: Investitorji kar norijo za podjetjem SmartThings, poleg tega pa podjetje obljublja svetu tudi nekaj popolnoma inovativnega.

5. Georg Petschnigg — FiftyThree

V preteklosti: Georg Petschnigg je, preden se je podal v podjetniške vode, kar 11 let delal pri Microsoftu, kjer je bil eden izmed ustanoviteljev oblikovalskega inkubatorja Pioneer Studios.

Danes: Georg Petschnigg razvija iPad aplikacijo za oblikovanje profesionalnih skic in risb v okviru startup podjetja FiftyThree, the company behind Paper (podjetje za listom papirja).

Zakaj nam je mar: Aplikacija Paper je bila imenovana za najboljšo novo Apple aplikacijo, investitorji pa so prepričani v njeno uspešnost.

Sledi še preostalih 22 startup podjetnikov, ki se jim splača slediti:

Matt Galligan in Ben Huh, Circa Robert Reffkin in Ori Allon, Urban Compass
Meredith Perry, uBeam Paul Berry, Rebelmouse
Matt Sandler, Chromatik Eric Migicovsky, Pebble
Julie Uhrman, OUYA Brian Bedol, Bedrocket Media
Soraya Darabi Tristan Walker, Andreessen Horowitz
Naveen Selvadurai Amanda Peyton, Grand St
Ben Kaufman, Quirky Chris Dixon, Andreessen Horowitz
David Tisch, Box Group Nicole Glaros, TechStars
Nat Turner in Zach Weinberg

Kamakshi Sivaramakrishnan, Drawbridge

Chris Anderson, DIY Drones/3D Robotics

   

  Vir: mp-intervju-andraz-gavez, mp-intervju-domaca-pivovarna, kickstarter.com in businessinsider.com ter sfgate.com

  ————————————————————————————————————————-

  Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

  Oznake: , , , ,
  Iskanje
  ↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

  NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

  11.05.2018 od 14:00 do 17:30
  NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

  Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
  Preberite več >>

  Vse za podjetje