Majhna skrivnost o tveganju, ki je vam še niso povedali

Če začenjate s podjetništvom, ste že skoraj zagotovo naleteli na komentarje ljudi, ki vas od tega želijo odvrniti, saj naj bi bila stvar prenevarna in predstavlja preveliko tveganje. Zakaj bi prenehali opravljati redno službo in začeli s povsem novimi posli? Zakaj tvegati?
Majhna skrivnost o tveganju, ki je vam še niso povedali

Bi si upali tvegati? (slika: smallbizbee.com)

Drugi nam radi hitro postrežejo z nasveti, kaj naj storimo in česa se naj izogibamo, bodisi gre za podjetništvo bodisi za povsem običajne vsakodnevne stvari kot na primer kaj obleči za večerno zabavo. Ljudje nam navadno dajejo nasvete, za katere menijo, da so varni in ne predstavljajo nikakršnih tveganj. Prav tveganje ali bolje rečeno, to dojemanje tveganja, vas je verjetno odvrnilo od mnogo stvari v vašem življenju. Sanje so se nam razblinile takoj, ko je nekdo omenil tveganost in nevarnosti. Če vrh vsega ti nasveti prihajajo od ljudi, katerim zaupamo, jim bomo seveda tudi verjeli. Obstaja pa majhna skrivnost, ki vam je verjetno še nihče ni zaupal. 

Tveganje je relativno! Torej, ko vam neka oseba reče, da se določene stvari raje ne lotite, ker je preveč tvegana, to ne pomeni nič drugega kot to, da je tvegana relativno glede na njeno situacijo, izkušnje, predsodke ali njen pogled na svet.

Tvegano ali varno? Vi mi povejte!

Ste že kdaj videli posnetek moškega, ki se ukvarja s prostim plezanjem? Sooči se s strmo golo pečino, visoko 300 metrov. Brez varnostnih vrvi in jermenov, le njegove roke in noge pa mu preprečujejo usoden padec v globino. Če ste takšni kot jaz, boste rekli: „To pa je tvegano!“.

Za plezalca, ki se s prostim plezanjem ukvarja že trideset let in se je naučil plezati po skalah, še preden je dodobra shodil in ima za pasom več tisoč plezalnih ur, pa je takšno početje verjetno varnejše kot če bi se peljal z vozilom ali potoval z letalom. Aktivnosti, za katere bi običajno rekli, da so mnogo varnejše. Če gledamo NASCAR zvezdo Jeffa Gordona, ko po progi leti s 300 kilometri na uro, zgleda stvar zelo nevarno in tvegano. Za njega, kot enega izmed najboljših voznikov na svetu vseh časov in z leti izkušenj, pa je takšno divjanje varnejše kot če se bi mi odpravili na sprehod s psom.

Torej, kaj to pomeni vam? Zelo preprosto. Sami določate vaša lastna tveganja. Vaša zgodovina, osebnost, ekspertize, znanje in pravzaprav vse, kar vas predstavlja, definira vaša tveganja. Ko vam nekdo reče, da nekaj ni vredno tveganja, vam povedo samo to, da je stvar preveč tvegana za njih. Kaj ima opraviti to z vami? Popolnoma nič! To velja tako za poslovne zadeve kot tudi za življenje v splošnem. Tveganje je relativno, zato ne sprejemajte nasvetov drugih o tveganju kot samoumevne.

 

Vir: smallbizbee

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

20.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje