Ljubezen do ‘risanja’ po obrazu

Mateja Pozeb Očko je iz čiste ljubezni do ustvarjanja make-upa ustanovila studio AlterEGO. Pri tem je vseskozi vznikalo precej raznolikih izzivov; od začetnih finančnih preprek, do skepticizma družine in okolice, ki pa jih je uspešno presegala z visoko stopnjo lastne motivacije.
Ljubezen do 'risanja' po obrazu

Makeup studio AlterEGO – ljubezen do ‘risanja’ po obrazu (Vir fotografije: osebni arhiv Mateje Pozeb Očko)

»Ljubezen do ‘risanja’ po obrazu me je tako prevzela, da so se stvari začele valiti kot snežna kepa. Ideje in samozavest za njihovo uresničitev so bile iz dneva v dan večje, želja po realizaciji pa močnejša. Porast povpraševanja po mojih storitvah, pozitivni odzivi na opravljeno delo, motivacija predstaviti in ustvariti znamko, ki bo na povsem drugačen način in z unikatnim pristopom ponudila že videno storitev. Tudi spremljanje konkurence in njihovih napak so botrovali k temu, da so se moja volja, želja, odločnost in ljubezen do ličenja, združili v gnezdu lastnega podjetja,« make-up artistka nazorno razjasni začetke ustanovitve svojega podjetja.


Ko človek z lastno notranjo motivacijo preseže skepticizem družine in okolice …

Kljub temu, da je bila na začetku svoje poti deležna skepticizma tako iz družinskega kroga kot širše okolice, so jo ves čas opogumljali pozitivni občutki, ki so se porajali v njeni notranjosti. »Nič me ni ustavljalo. Tudi polena pod noge ne. Morda sem se ravno zaradi težkega začetka podala v posel toliko bolj odločna in trdno prepričana v svojo idejo. Motivacija je izhajala predvsem iz pristne in čiste volje do ustvarjanja. Preko subvencije za samozaposlitev sem odprla s.p. in pričela z delom. Sledila sem svojemu poslovnemu načrtu in čez eno leto odprla vrata makeup studia AlterEGO v hotelu Evropa v Celju,« svojo poslovno pot pojasnjuje Pozeb-Očkova (na sliki levo, osebni arhiv).

Uspešno premagovanje začetnih finančnih izzivov

Kot mnogi mladi podjetniki, se je Mateja tudi sama na začetku odprtja svojega samostojnega podjetja srečevala z mnogimi finančnimi izzivi. »Glede na to, da sem koncept poslovanja in otvoritev lastnega s.p.-ja ustvarila brez kakršnekoli posebne finančne osnove (bila sem namreč študentka) in le s pomočjo subvencije za samozaposlitev poskušala začeti delati, je seveda normalno, da sem se na začetku srečevala s finančnimi problemi. Reševala sem jih sproti in s trdim delom ter nenehnim odrekanjem. Posel je vedno bil na prvem mestu. Skoraj ves prislužen denar sem vlagala nazaj v razvoj idej in izpeljavo projektov, preko katerih sem si pridobila nova spoznanstva in kontakte, hkrati pa se trudila ustvariti znamko, ki bo prepoznavna po kvalitetnem delu in drugačnem pristopu, kot smo ga na tem lepotnem področju ustvarjanja bili vajeni in deležni na našem tržišču.«

Ker je za dobro znamko in kvalitetno delo potrebno ves čas slediti trendom in se prilagajati trgu dela, se seveda kakšna težava pojavi tudi zdaj, pravi Mateja, vendar predvsem v smislu večjih investicij za realizacijo bolj zahtevnih projektov.

Komplementarno delovanje v poslovnih in zasebnih vodah

Mateja Pozeb Očko pa se v svojem poslovnem delovanju odlično dopolnjuje tudi s svojim možem, saj komplementarno združujeta svoja specifična znanja: »Imam zelo trdnega poslovnega partnerja Matjaža Očka, ki je hkrati tudi moj mož in oseba, ki me od samega začetka spodbuja, pomaga ter predvsem pripomore k vizualni kakovosti moje znamke. Je namreč profesionalni fotograf in na tem mestu se najine poslovne poti močno prepletajo. Kot fotograf in make-up artistka že od samega začetka sodelujeva na raznovrstnih modnih in komercialnih projektih, porokah in snemanjih,« izvemo od mlade, umetniško navdahnjene podjetnice.

Za nekaj časa sta zakonca odšla delati v svetovno modno prestolnico Milano, kjer sta pridobila veliko novih kontaktov in referenc, saj sta sodelovala z največjimi modnimi agencijami na svetu, hkrati pa si s pridobljenimi izkušnjami izboljšala položaj tudi v Sloveniji. Veliko vlogo pa ima pri tem tudi grafični oblikovalec Miroslav Rajković, ki skrbi za vizualno podobo storitev, spletne strani in ostalih vizualnih sporočil, v najinem pogovoru še poudari Pozeb-Očkova.

Učinkovito zastavljene vizije za prihodnost

Vizij za prihodnost pa ima make-up artistka v mislih kar precej: »V kratkoročnem planu bom uresničila idejo o razširitvi ponudbe na področju svetovanja ter se usmerila v izobraževanja kadra. Sicer pa si želim, da bi ustvarila lastno ekipo AlterEGO, ki bi delovala po celi Sloveniji, postala edinstvena destinacija za profesionalna izobraževanja tistih posameznikov, ki si želijo v svet makeup-a stopiti z individualnim pristopom ter spoznati sladkosti tega dela v popolnem vpogledu v moje delo, izkušnje in znanje, ki ga bom z veseljem delila in ga s trdim delom vsaj še podvojila.«

Dolgoročni cilji pa segajo v povečanje samega salona in v odprtje še kakšne franšize v Sloveniji. Mlada umetnica pa se še vedno spogleduje z idejo ter željo, da se odpravi poskusiti srečo tudi v tujino, kjer je sicer že delovala ravno toliko časa, da se zaveda tako pozitivnih in negativnih stvari, ki jih odhod in delo zunaj ustvarjata.

Več na: AlterEGO

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
MP dogodek: Koliko me stane podjetje?

Pred odpiranjem podjetja se bodočemu podjetniku poraja mnogo vprašanj. Postopek odprtja, prispevki, davki, oblika... Na podlagi desetletnih izkušenj smo zbrali najpogostejša vprašanja in jih zapakirali v izobraževanje, na katerem bo tudi možnost za vaša vprašanja.
Preberite več >>

Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

27.09.2017 od 13:00 do 16:00
Delavnica: Razkrite skrivnosti s.p. in d.o.o. za začetnike

Vstop v svet podjetništva je za posameznika zelo velik korak. Za razliko od zaposlitve je namreč odgovoren tako za razvoj produkta in marketing kot tudi za celotno birokracijo.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

13.10.2017 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje ter superiorna organiziranost vedno vodili na vrh in do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

Vse za podjetje