Manj piratstva v Sloveniji

Avtor Borut Borštnik — 18.05.2009
Komentiraj!
Stopnja piratstva v Sloveniji je bila v lanskem letu, glede na predhodno leto, nekoliko nižja, ugotavlja RIS v obravnavi poročila organizacije BSA.
Manj piratstva v Sloveniji

Stopnja piratstva v Sloveniji se zmanjšuje.

Med letoma 2007 in 2008 se je stopnja piratstva programske opreme na osebnih računalnikih v Sloveniji znižala za 1 odstotno točko, pri čemer je v polovici od 110 držav, vključenih v raziskavo, stopnja piratstva upadla, le v 15 % pa je narasla.

K temu naj bi pripomogle tudi številne aktivnosti organizacije BSA. Če na zadevo gledamo širše, stopnja piratstva programske opreme se je v Sloveniji od leta 2003, ko je znašala 52 %, zmanjšala na 47 %. Kljub temu so se v Sloveniji gospodarske izgube, ki so posledica piratstva programske opreme, leta 2008 povečale, in sicer na 51 milijonov ameriških dolarjev.  

Piratstvo programske opreme sicer ne vpliva le na prihodke v panogi. Raziskava podjetja IDC, ki je izšla januarja 2008, je pokazala, da bi lahko znižanje stopnje piratstva programske opreme ustvarilo več sto tisoč novih delovnih mest ter povišalo gospodarsko rast za več milijard dolarjev. Hkrati bi se povečali prihodki od dajatev, s katerimi bi lahko podprli lokalne programe in storitve, trdijo v BSA. 


Vir: RIS.org

Prijavi se na e-novice!