Medkulturno vodenje

Zmožnost razvijati multikulturne talente in voditi podjetje z delavci iz različnih držav, različnih celin ali zgolj različnih narodnosti je v današnjem svetu vedno bolj pomembno. Predstavljamo vam 4 nasvete, kako najlažje do znanja o medkulturnem vodenju.
Medkulturno vodenje

Medkulturno vodenje. (Vir slike: sxc.hu)

Potreba po multikulturnih vodjih je vedno večja, tako na nivoju top managementa kot tudi na nižjih managerskih funkcijah. V preteklosti je sposobnost multikulturnega vodenja veljala za srečno naključje in ne nekaj, kar se lahko priuči. Danes je to stvar izobrazbe in izkušenj.

V mnogih državah so podjetja povečala povpraševanje po medkulturnih vodjih, kar spodbuja vodje, da se učenja medkulturnega vodenja lotijo aktivno in si s tem pridobijo sposobnosti voditi tim, ki je sestavljen iz članov, ki prihajajo iz različnih kultur.

Predstavljamo vam nekaj nasvetov, kako uporabiti oz. pridobiti znanje o medkulturnem vodenju:

1. Poiščite okolje, ki spodbuja globalno rast. Prepričajte se, da vaše podjetje ali izobraževalna ustanova ponujata to kar potrebujete – torej projekte oz. študij v tujini ali na temo različnih geografskih območij izven Slovenije.

2. Ljudem povejte, kako vam lahko pomagajo. Vaši sodelavci, partnerji, profesorji in kolegi vam lahko pomagajo priti do izkušenj medkulturnega vodenja zgolj če vedo, da si to želite.

3. Zagrabite vsako priložnost, ki pride mimo. Izrabiti morate vsako priložnost, tudi projekt, ki zajema zgolj malo medkulturne tematike vam lahko pride prav. In nikar se ne bojte brezplačnega dela – zakaj ne bi delali prostovoljno na projektu, kjer boste sodelovali z drugimi državami?

4. Bodite potrpežljivi in fleksibilni. Kljub temu, da imate že vse natančno začrtano imejte v mislih, da se najboljše priložnosti za učenje in izkušnje pojavijo nepričakovano.

Aktivno iskanje znanja in izkušenj s področja medkulturnega vodenja vam lahko prinese veliko prednost pri gradnji kariere.

Vir: blogs.hbr.org

Oznake: