Investiranje v tvegani kapital upada

Avtor Nejc Krumpačnik — 20.08.2009
Komentiraj!
Tržišča preko luže so bila v drugem četrtletju priča strmemu padcu investicij v tvegani kapital.
Investiranje v tvegani kapital upada

Investicije v tvegani kapital upadajo.

1,46 milijard dolarjev, investiranih v 250 poslovnih dogovorov, pomeni kar 63 odstotni padec v primerjavi z istim časovnim obdobjem lanskega leta, ko je bilo sklenjenih kar 595 dogovorov in v njih investiranih 5,27 milijard ameriških dolarjev.

Glede na trditve VentureSource, ki je uspel zbrati podatke iz Kanade, Izraela, Kitajske, Indije in Evrope, je delež investicij tako najnižji v zadnjih šestih letih. Skupen delež investicij v drugem četrtletju je manjši kot v prvem četrtletju, ko je bilo investiranih 1,99 milijard dolarjev ter skoraj dvakrat manjši kot v drugem četrtletju lanskega leta, ko je bilo 3,95 milijard dolarjev razporejenih med 452 poslovnih dogovorov.

Evropo je finančna kriza še posebej prizadela. V 156 dogovorov je bilo investiranih le 831 milijonov dolarjev, 47 odstotkov manj kot v drugi četrtini prejšnjega leta, ko je bilo v 272 dogovorov investiranih 1,58 milijard dolarjev. Tako je evropsko tržišče tudi uradno doseglo najnižjo točko po letu 2000, ko je Venture Source začel zbirati podatke. Nagel padec lahko v veliki meri pripišemo razjedanju evropskega informacijsko tehnološkega prostora, ki je obdobju drugega četrtletja v 72 dogovorih prejel le 287 milijonov dolarjev, 67 odstotkov manj kot prejšnje leto.

Če se še nekoliko bolj poglobimo v to področje, lahko ugotovimo, da se je programska oprema odrezala najslabše, saj je v 24 dogovorih bilo investiranih le skromnih 83 milijonov dolarjev, kar je sploh najmanj do današnjega dne. Tudi vložki v zdravstveno nego na stari celini so se nekoliko zmanjšali, iz 270 milijonov dolarjev, investiranih v 43 dogovorov, na 259 milijonov, investiranih v 29 dogovorov. Tako kot drugod, pa se je tudi v Evropi delež investicij na področju čistih tehnologij močno zmanjšal, kar za ogromnih 85 odstotkov. Sklenjenih je bilo le 10 dogovorov, v katere je bilo vloženih 55 milijonov dolarjev.  

Svet je bil tako popolnoma osredotočen na Kitajsko, ki je vladujoča sila na področju globalne ekonomije, vendar njihovi podatki o tveganem kapitalu še zdaleč niso izpolnili pričakovanj. Investiranje v tvegani kapital se je namreč v državi v drugem četrtletju zmanjšalo za 80 odstotkov, iz 1,39 milijard dolarjev na 282 milijonov dolarjev. Sklenjena je bilo več kot polovica manj dogovorov, prej 76, zdaj 33. VentureSource napoveduje, da se v prihodnjih mesecih slika ne bo drastično spremenila, saj je globalna recesija še vedno v veliki meri prisotna povsod po svetu.

 

Vir: Deals&More

shranjeno pod:
Prijavi se na e-novice!