Medtem ko Amazon čaka, je Alibaba že v akciji

Spletni trgovec Amazon je sicer že konec leta 2013 napovedal, da bo njegova prihodnost povezana z droni. A proces uresničitve je povezan tudi s pravili, ki jih postavlja ameriška uprava za letenje FAA. Ta naj bi z novimi, precej strogimi pravili, postregla v kratkem.
Facebookovi droni bi lahko leteli že leta 2015

Fotografija je simbolična (Vir slike: YouTube).

In medtem ko se Amazon na ameriških tleh ukvarja s čakanjem na omenjena pravila, pa se na drugi strani sveta Alibaba, prav tako spletni trgovec, že ukvarja s pravim testiranjem dostavljanja paketov z droni. Kitajski trgovec namreč že izvaja teste za dostavo resničnim kupcem.

Testirajo dostavo čajev

Največje azijsko internetno podjetje se je v ta namen združilo s šanghajskim logističnim podjetjem YTO Express Logistics, da bi testno dostavljali čaje 450 kitajskim potrošnikom. Ti so se za enkratni test z droni javili sami. Sprva bodo testi potekali v Pekingu, nato še v Šanghaju in Guangzhou.

Neurejena pravila

Če bodo testi uspešni, bo komercialna industrija dronov na Kitajskem dobila velik zagon. Kitajska je sicer komaj v začetni fazi pri postavljanju pravil na področju komercialne rabe dronov, veliko področij še vedno ostaja neznanka.

Podobnega primera testiranja se na Kitajskem že spominjajo. Septembra lani je s testiranjem začelo SF Express, podjetje, ki se ukvarja z dostavo. Njihovi droni naj bi dosegli v višino 100 metrov, opremljeni pa so z 8 propelerji.

Amazon aktiven le na svoji zemlji in neznanih lokacijah po svetu

Medtem pa Amazon, ki je napovedal dostavo z droni že nekaj časa nazaj, čaka na odobritev oziroma natančna pravila igre, ki jih obljublja FAA. Za zdaj svojo Prime Air storitev testira na svoji zemlji in na nekaterih neznanih lokacijah po svetu. Za zdaj so vsi leti brezpilotnih letal v komercialne namene in brezpilotni leti na ameriških tleh nad 122 metrov prepovedani.

Droni v novinarstvu ne bi smeli delovati

Če mislite, da si Američani želijo poletov dronov, pa se motite. Želijo si novih, dobrih regulativ na tem področju, so zaupali raziskovalcem ankete, ki sta jo izvedla Reuters in Ipsos. Skoraj polovica vprašanih si prav tako ne želi, da bi se droni uporabljali za namene novinarstva, štirje od desetih nasprotujejo temu, da bi si drone lastili posamezniki.

Droni kot del uspešnega boja proti kriminalu

So pa prepoznali nekatere pozitivne vidike, ki jih prinaša uporaba dronov. Več kot dve tretjini vprašanih meni, da bi z njihovo pomočjo lahko lažje razreševali kriminalno problematiko, šest od desetih meni, da bi z njimi lahko tudi zmanjšali stopnjo kriminalitete.

Težava, ki nastaja pri uporabi dronov s strani fizičnih uporabnikov je, da le-ti nimajo ustreznih znanj, obenem pa njihovo letenje jemljejo premalo resno. Tako so poškodbe neizogiben del poletov.

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje