Medtem ko otroci spijo, ona ustvarja nakit z idrijsko čipko

Domžalčanka Iza Dojer je v svojem življenju počela že marsikaj. Plesala balet, napisala celo pesniško zbirko, danes pa je učiteljica na osnovni šoli, ponosna mama in partnerka. Ob večerih pa tudi ustvarjalka nakita, pod katerega se podpisuje z imenom Unikatni nakit by Iza.
Medtem ko otroci spijo, ona ustvarja nakit z idrijsko čipko

Iza Dojer ustvarja nakit, ki ga popestri s slovensko čipko (Vir slike: Sandra Kummer Photography, model: Kaja Bajt).

Pravi, da je nakit oboževala od nekdaj. V srednji šoli, ko je obiskovala ljubljansko srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, ga je nosila in ustvarjala kar sama. Za izdelavo je uporabila najrazličnejše materiale, vedno pa je v izdelavo vključevala čipko.

Partner »kriv« za idejo o lesenem nakitu

Strast do ustvarjanja nakita ni ugasnila niti po končani Pedagoški fakulteti v Kopru, niti ne zdaj, ko ima redno službo. »Ko se je nekega večera Jani (Izin partner, op.a.) vrnil iz svoje delavnice, in mi podaril lesen prstan, ki ga je izdelal sam, se je rodila kolekcija unikatnega lesenega nakita,« ta prstan pa ima po mnogih letih še vedno mesto na Izinih prstih.

Idrijska čipka kot pečat slovenski kolekciji

Nato se ji je porodila ideja, da bi čipko, ki ji daje posebno prepoznavnost pri izdelovanju nakita, odtisnila na les. »Ideja za uporabo idrijske čipke, torej slovenske kulturne dediščine, pa se je porodila skupaj z uporabo slovenskega lesa. Tako je torej nastala posebna `slovenska` kolekcija,« dodaja Iza (na sliki levo, foto: Sandra Kummer Photography)

Najprej Jani …

Danes njuna kolekcija Unikatni nakit by Iza vključuje prstane, uhane, ogrlice in zapestnice, ki se lahko združujejo tudi v komplete. Vsak kos je ročno izdelan, nastaja pa nekaj dni. Najprej za delo poprime Jani. »Za zapestnico, ki sva jo zaradi oblike, ki naju spominja na plavut morskega psa, poimenovala Sharky, potrebuje Jani približno tri ure,« saj mora izbrati kos lesa s primerno rastjo, nato pa jo z ročnimi žagami izreže in obrusi.

… nato še Iza

Nato pride na vrsto Izin del. Ob večerih, ko njuni otroci že spijo, se njihova jedilna miza spremeni v njeno malo delavnico. To je čas, ko popolnoma odmisli  vse ostalo: »Za odtis idrijske čipke, če ne prištevamo časa, ki ga vzame iskanje ideje in izbire akrilne barve, potrebujem približno 30 minut. Nato se zapestnica suši do naslednjega dneva. Takrat jo še enkrat vzamem v roke, pregledam, popravim podrobnosti, v kolikor je to potrebno in jo ponovno pustim, da se dokončno posuši.«

Oreh, češnja, lipa ali pa eksotika

Ustvarjata tudi iz eksotičnih vrst lesa, kotso južnoameriški Cumaru, bambus, Masaranduba, Bankirai, pa tudi slovenskega, oreh, češnjo, lipo in hrast. Vedno pa se trudita, da je izkoristek lesa čim večji, saj je nakit dejansko stranski produkt Janijeve tesarsko-krovske delavnice.

»Les je trenutno v modi na vseh področjih oblikovanja. In mislim, da bo tako tudi ostalo, saj se ljudje vedno bolj zavedamo pomena naravnega,« pravi Iza, glede vse večje poplave izdelkov iz lesa pri nas. Izdelovalcev nakita iz lesa ni veliko, dodaja, poleg tega pa je s čipko dala njunemu nakitu unikaten osebni pečat, »tako da mu ni enakega«.

Njun nakit nosijo najstnice, starejše gospe, nadela si ga je tudi pevka skupine Tabu, Tina Marinšek (foto: Sandra Kummer Photography, model: Kaja Bajt).

Za vsak uhan »raste« uho

Ustvarjata neobremenjeno, z mislijo, da se za vsak prstan najde prst, za vsako zapestnico zapestje, za vsako verižico vrat, za vsak uhan uho – a ne tudi obratno. K večji prepoznavnosti jima poleg dobrih besed strank, ki se rade vračajo, pripomorejo tudi članki v revijah in redne objave na družbenih omrežjih, na katerih lahko opazimo številne fotografije z modelom.

Pri objavah so namreč izredno pomembne kakovostne fotografije, še zlasti, pravi Iza, če izdeluješ unikatni nakit, s tem pa se tudi poudari uporabnost nakita. »Svoje zahteva tudi les, ki lahko na fotografijah hitro izgubi svojo pravo barvo.« (foto: Sandra Kummer Photography, model: Kaja Bajt)

Spletna trgovina (še) ni v načrtu

Njuni izdelki so na voljo v trgovini Zoofa, občasno tudi na Artishu, za zdaj pa še ne razmišljata o prodaji prek spletne trgovine, kljub temu, da se zavedata, da živimo v času spletne prodaje: »Najin nakit namreč ni izdelan v standardnih velikostih in je zaradi samega lesa tako specifičen, da ga mora stranka najprej preizkusiti. Namen je, da se ji z roko, vratom ali ušesom ter barvo las in kože popolnoma zlije,« razloži Iza.

Njun nakit nosijo najstnice, starejše gospe, nadela si ga je tudi pevka skupine Tabu, Tina Marinšek. Nosijo ga tudi moški, dodaja. Zakonca si želita le, da bi ga tisti, ki ga nosi, nosil s takšnim užitkom, kot ga izdelujeta sama.

Nekoč, nekje, v majhni trgovinici

»Načrtujem že novo posebno omejeno kolekcijo,« pove Iza, a v istem stavku doda, da podrobnosti še ne izda. Poleg tematskih sejmov in dogodkov v Sloveniji, se bosta morda katerega udeležila tudi v tujini. »Ne bi se branila tudi sodelovanja, s katerim izmed mnogih odličnih slovenskih oblikovalcev,« zre v prihodnost. »Vidim se tudi v majhni trgovinici s slovenskimi izdelki. Nekoč, nekje

Oznake: , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Google Analytics delavnica in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Google Analytics delavnica in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Google AdWords delavnica in Marko Penko

07.06.2018 od 9:00 do 17:00
Google AdWords delavnica in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, je tu Google AdWords delavnica, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje