Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo

Avtor — 03.09.2013
Ameriški gigant Microsoft je včeraj naznanil, da bo odkupil celoten oddelek mobilne telefonije nekdaj zelo uspešnega finskega podjetja. Podjetji sta se za ta korak odločili predvsem zato, ker se zadnje čase soočata s hudimi težavami pri konkuriranju na tržišču pametnih mobilnikov.
Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo

Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo (Vir slike: techgear.gr)

Microsoft se je z Nokio dogovoril za posel, vreden 5,44 milijarde evrov. V zameno za omenjeni znesek bo ameriški tehnološki gigant v svoje roke pridobil celoten oddelek mobilne tehnologije finskega podjetja, vključno z licencami in patenti.

Nokia je sicer zaradi tehnološke zastarelosti svojih mobilnikov že pred leti izgubila precejšen tržni delež, saj se njihov nekoč paradni operacijski sistem Symbian ni več mogel kosati z veliko bolj zmogljivima operacijskima sistemoma Android in Apple iOS. V začetnih fazah so začasno rešitev našli v Microsoftu in na svoje mobilne naprave leta 2011 namestili operacijski sistem Windows Phone. 

Podjetji, ki sta torej sodelovali že v preteklosti, sta hkrati z včerajšnjo naznanitvijo podpisa pogodbe, ki se naj bi zgodil v naslednjih nekaj mesecih, naznanili tudi odhod sedanjega Nokiinega izvršnega direktorja Stephena Elona, ki je že prestopil k Microsoftu.

Steve Ballmer, izvršni direktor pri Microsoftu, je potezo opisal kot pogumen korak v prihodnost, pri katerem bodo profitirali ne samo potrošniki, temveč tudi delničarji in zaposlenih iz obeh podjetij. Nokia bo namreč ameriškemu podjetju prinesla nove zmožnosti na področju programske in strojne opreme, pa tudi v proizvodnji, marketingu in distribuciji.

Podpis pogodbe ne pomeni konca za finsko Nokio, saj imajo v prihodnosti povsem novo strategijo poslovanja. Risto Siilasmaa, predsednik upravnega odbora Nokie in sedanji namestnik izvršnega direktorja Elopa, pravi, da je Nokia vstopila v novo obdobje. Poudaril je, da bodo odslej dalje storili vse, da bodo z novo strategijo, novim finančnim kapitalom in trdno odločnostjo dosegli uspeh na področju razvoja in prodaje mobilnih tehnologij.

Vir: TechCrunch

Oznake: , , ,
Iskanje
MP izobraževanja

MP svetovanje

MP svetovanje

Ste pred ustanovitvijo podjetja, a imate premalo informacij? Ne veste, kateri stroški so povezani z ustanovitvijo? Je za vas bolj primeren s.p. ali d.o.o.? Kako je z obdavčitvijo podjetja? Se vam splača postati normirani s.p.? Kako je s popoldanskim s.p.? Vabljeni na individualno svetovanje. Preberite več >>

Pravno svetovanje

Pravno svetovanje

Imate v svojem podjetju težave pri sestavljanju in pregledu pogodb? Niste prepričani, če so pogoji uporabe na vaši spletni strani ustrezni? Bi radi izboljšali pogodbo o zaposlitvi, poslovodenju ali ostale pogodbe? Imate težave s kršenjem blagovne znamke? Rešitev je pravno svetovanje. Preberite več >>

MP dogodek: Facebook oglaševanje

MP dogodek: Facebook oglaševanje

Facebook oglaševanje je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za izboljšanje prodaje. Na tokratnem dogodku se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane le pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo s pravim pristopom velik potencial. Preberite več >>

Vse za podjetje