Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo

Ameriški gigant Microsoft je včeraj naznanil, da bo odkupil celoten oddelek mobilne telefonije nekdaj zelo uspešnega finskega podjetja. Podjetji sta se za ta korak odločili predvsem zato, ker se zadnje čase soočata s hudimi težavami pri konkuriranju na tržišču pametnih mobilnikov.
Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo

Microsoft odkupil Nokiino mobilno telefonijo (Vir slike: techgear.gr)

Microsoft se je z Nokio dogovoril za posel, vreden 5,44 milijarde evrov. V zameno za omenjeni znesek bo ameriški tehnološki gigant v svoje roke pridobil celoten oddelek mobilne tehnologije finskega podjetja, vključno z licencami in patenti.

Nokia je sicer zaradi tehnološke zastarelosti svojih mobilnikov že pred leti izgubila precejšen tržni delež, saj se njihov nekoč paradni operacijski sistem Symbian ni več mogel kosati z veliko bolj zmogljivima operacijskima sistemoma Android in Apple iOS. V začetnih fazah so začasno rešitev našli v Microsoftu in na svoje mobilne naprave leta 2011 namestili operacijski sistem Windows Phone. 

Podjetji, ki sta torej sodelovali že v preteklosti, sta hkrati z včerajšnjo naznanitvijo podpisa pogodbe, ki se naj bi zgodil v naslednjih nekaj mesecih, naznanili tudi odhod sedanjega Nokiinega izvršnega direktorja Stephena Elona, ki je že prestopil k Microsoftu.

Steve Ballmer, izvršni direktor pri Microsoftu, je potezo opisal kot pogumen korak v prihodnost, pri katerem bodo profitirali ne samo potrošniki, temveč tudi delničarji in zaposlenih iz obeh podjetij. Nokia bo namreč ameriškemu podjetju prinesla nove zmožnosti na področju programske in strojne opreme, pa tudi v proizvodnji, marketingu in distribuciji.

Podpis pogodbe ne pomeni konca za finsko Nokio, saj imajo v prihodnosti povsem novo strategijo poslovanja. Risto Siilasmaa, predsednik upravnega odbora Nokie in sedanji namestnik izvršnega direktorja Elopa, pravi, da je Nokia vstopila v novo obdobje. Poudaril je, da bodo odslej dalje storili vse, da bodo z novo strategijo, novim finančnim kapitalom in trdno odločnostjo dosegli uspeh na področju razvoja in prodaje mobilnih tehnologij.

Vir: TechCrunch

Oznake: , , ,