Microsoft Office sedaj tudi na spletu

Avtor — 11.06.2010
Skočili smo še naprej proti tehnologijam v oblakih. Microsoft je namreč začel s splavitvijo pisarniških spletnih aplikacij Office. Gre seveda za brezplačne spletne različice Worda, Excela, PowerPointa in OneNote-a.
Microsoft Office sedaj tudi na spletu

Office se seli na splet (slika: webex.com)

Uporabniki lahko kreirajo, pregledujejo in sodelujejo pri Word dokumentih, preglednicah, slikovnih predstavitvah in zapiskih, ne da bi nabavili potrebno programsko opremo. Aplikacije tečejo preko spletnega brskalnika in so zatorej dostopne preko kateregakoli računalnika, pa naj gre za Mac ali PC. Programska oprema Office na računalniku ne rabi biti nameščena. Splavitev brezplačne različice Office je ogromna poteza za Microsoft.

Programska oprema The Office je namreč pravi prinašalec denarja, saj je za Microsoft v zadnjem letu predstavljala 19 milijard dohodkov. A večanje priljubljenosti konkurenčnih spletnih brezplačnih storitev, vključno z Googlovimi Dokumenti, je prisililo Microsoft v odgovor. Spletno zasnovane različice odsevajo Microsoftovo vizijo računalništva v oblakih, kjer so podatki in programska oprema shranjeni na spletu, namesto v računalniku, dostopni pa so preko naprav kot so (tablični) računalnik, mobilni telefon in dlančnik.   

Matt Rosof, analitik pri Directions on Microsoft, neodvisni raziskovalni firmi iz Kirklanda, pravi, da bo to koristno za ljudi. “Ti programi bi se naj uporabljali skupaj s storitvami kot je Hotmail. Ne gre za nekaj, kar bi uporabili pri kreiranju velikega števila dokumentov”, še dodaja. Podjetje tako pripravlja novo različico spletne elektronske pošte Hotmail, ki bo izrazito uporabljala Office spletne aplikacije in bo sprva na voljo že v naslednjih nekaj tednih v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi in na Irskem.  

Spletne aplikacije Office, ki so na voljo na office.live.com, imajo sicer manj funkcij kot plačljiva različica Office, ki jo je potrebno namestiti na računalnike. Nekateri bodo tako pogrešali “review” in “comment” funkcije, ki jih v brezplačnem Wordu ni moč zaslediti, poleg tega pa spletna različica PowerPointa ne premore vstavljanja videa in nima vseh možnih prehodov med posameznimi diapozitivi. Storitev sicer teče preko Microsoftovega brezplačnega spletnega “shranjevalnika” Windows Live SkyDrive, kjer lahko uporabniki shranijo do 25 gigabajtov dokumentov zastonj. Dokumenti, shranjeni na računalniku so lahko preneseni tudi na SkyDrive, kjer se lahko skupinsko urejajo in delijo. 

Microsoft je sicer začel s prodajo nove plačljive različice Office 2010 podjetjem že aprila. Potrošniška različica, ki se ponuja domačim uporabnikom in majhnim podjetjem, se bo začela prodajati prihodnji teden. 

Nove spletne Office aplikacije so prav tako kompatibilne s starejšimi različicami Office-a.

 

Vir: The Seattle Times


Oznake: