Microsoft ponuja 250 tisočakov tistemu, ki najde avtorja črva Downadup

Avtor anzetk — 14.02.2009
Komentiraj!
Microsoft ponuja nagrado v vrednosti 250.000 dolarjev tistemu, ki najde ustvarjalca računalniškega virusa Downadup, znanega tudi pod zloglasnim imenom Conficker. Omenjeni črv je namreč, odkar je oktobra 2008 začel krožiti po spletu, okužil že milijone računalnikov po vsem svetu.
Microsoft ponuja 250 tisočakov tistemu, ki najde avtorja črva Downadup

Bo Microsoftu uspelo najti izdelovalca virusa?

Črv napada računalnike in računalniške mreže, ki niso zaščitene po najnovejših priporočilih Microsofta, in sicer preko spleta ali celo USB naprav. Ko je črv enkrat nameščen v računalnik, si izdela močno zaščito, zaradi česar ga je zelo težko odstraniti. Downadup in njemu podobne viruse ponavadi uporabljajo za krajo podatkov (predvsem številk kreditnih ali bančnih kartic) in nadzor nad (okuženimi) računalniki.

V Microsoftu uporabnikom svetujejo, naj posodobijo svojo računalniško zaščito. Podjetje je v boju proti virusu moči sicer združilo z varnostnimi in internetnimi podjetji ter podeljevalci domen, obvestilo pa je tudi ameriško pravosodno ministrstvo in ministrstvo za domovinsko varnost.

To sicer ni prvi primer, da je podjetje Microsoft v lovu za izdelovalci virusov ponudilo nagrado. Leta 2005 so prav tolikšno vsoto izplačali dvema osebama, ki sta pomagali identificirati ustvarjalca zloglasnega črva Sasser. Nagrade v višini 250.000 dolarjev so ponudil tudi pri lovu na ustvarjalce črvov Blaster, MyDoom in Sobig, ki pa jih niso nikoli našli. 


Vir: FOXnews

Prijavi se na e-novice!