Microsoft se bori proti EU

Avtor — 24.04.2007
Gigant na področju programske opreme ne popušča zahtevam Evropske unije. Še več, ne samo, da se poskušajo izogniti globi zaradi nespoštovanja pravil o konkurenčnosti, želijo celo neskromno plačilo za razkritje kode Windowsov svojim konkurentom.
Microsoft se bori proti EU

Microsoft se ne da.

Prvega marca letos je Evropska Unija Microsoftu ponovno ukazala naj pod sprejemljivimi pogoji deli kodo operacijskega sistema Windows s svojimi konkurenti oziroma izdelovalci programske opreme. S tem bi omogočili večjo kompatibilnost njihovih programov z Windowsi. Ta zahteva je bila sicer prvič postavljena že leta 2004, izpolnjena pa le delno.

Microsoft je namreč izdal zahtevano verzijo brez predvajalnika glasbe Media Player (verzija N), vendar pa je ta doživela velik neuspeh, prodajala pa se je po isti ceni kot verzija z Media Playerjem.

Microsoft je danes Evropski uniji poslal dokument, v katerem nasprotujejo plačilu globe Evropski Uniji, prav tako pa zahtevajo denarno nadomestilo v primeru, da razkrijejo svojo kodo. Ostalih podrobnosti dokumenta zaenkrat še niso razkrili.

Naj za konec še omenimo, da je Microsoft edino podjetje v petdesetletni zgodovini protikartelnega boja v Evropski uniji, ki se ni uklonilo neposrednim zahtevam te organizacije.

Vir: The New York Times